Mümin mümin kardeşine nasıl davranmalı sorusuna İmam Zeynelabidin (a.s)'ın duasıyla başlamak istiyorum:
"Allah'ım! Muhammed (s.a.a) ve âline salat eyle ve adaleti yaymada, öfkeyi yutmada, kin ve adaveti söndürmede, ayrılıkçıları birleştirmede, kırgınların arasını bulmada, iyilikleri ortaya çıkarmada, kötülükleri gizlemede, yumuşak huylulukta, alçakgönüllülükte, güzel muaşerette, ağırbaşlılıkta, insanlarla iyi geçinmede, erdemlere doğru koşmada, iyilik etmeyi yeğlemede, insanların kabahatlerini yüzlerine vurmamakta, müstahak olmayana bağışta bulunmamakta, güçte olsa hakkı söylemede, çok da olsa iyi söz ve fiillerimi az bulmada, az da olsa kötü söz ve işlerimi çok bulmada, Salihler gibi olmaya, onların süsüyle süslenmeye, muttakilerin ziynetini kazanmaya muvaffak kıl beni.
Allah'ım! Muhammed (s.a.a) ve âline salat eyle ve bizi bu günümüzde, bu gecemizde ve bütün günlerimizde hayrı işlemeye, şerri terk etmeye, nimetlere şükretmeye, sünnetlere uymaya, bidatlerden kaçınmaya, ma'rufu emretmeye, münkerden sakındırmaya, İslam'ın bekçiliğini yapmaya, bâtılı kınayıp horlamaya, hakkı destekleyip yüceltmeye, yolunu şaşırmışa doğruyu göstermeye, güçsüze yardımcı olmaya, mağdurun imdadına koşmaya muvaffak et."
Peygamber Efendimizin bu konuyla ilgili hadisi şerifleri şu şekildedir:
"Mü'minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar." (Buhârî, Edeb 27; Müslim).
"Canım kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız!" (Müslim, Îmân 93-94; Tirmizî, Et'ime 45; İbni Mâce, Mukaddime 9).
"Müslüman, müslümanın kardeşidir. Onu incitmez, üzmez. Bir kimse bir müslümanın ayıbını, kusurunu örterse, Allah-ü Teâlâ, kıyamette onun ayıplarını, kabahatlerini örter." (Buhari).
"Allah-ü Teâlâ'nın en sevdiği iş, elbise vererek veya yedirip içirerek yahut başka bir ihtiyacını karşılayarak, bir mümini sevindirmektir." (Taberani).
"Din kardeşine yardım edenin yardımcısı, Allah-ü Teâlâ'dır." (Müslim).
Peygamber Efendimizin hadis-i şerifleriyle ve İmam Zeynelabidin (a.s)'ın duasıyla tamamladığım bu yazımdaki amaç hem kendi ahlakımızı güçlendirmek hem de toplumdaki dirlik ve düzenin sağlanmasıdır. Rabbim şefaatlerinden ayırmasın...
- Almanya'daki seçimler / 26.02.2025
- Olaylar silsilesi / 23.01.2025
- Ne yazmalıyım? / 26.09.2024
- Prof. Dr. Ali Ünal Emiroğlu / 20.07.2024
- Avrupa'da BTP / 28.02.2024
- Berlin’de Prof. Dr. Haydar Baş’ı andık / 18.04.2022
- Milli Ekonomi Modeli -8- / 26.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -7- / 23.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -6- / 21.03.2022