Kültür Bakanlığı Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan "Malatya Mutfak Kültürü" adlı kitapta, yöre mutfağıyla ilgili bazı inanışlar dikkat çekiyor. Kitapta yer alan inanışlardan bazıları şöyle: "Kazan dibini sıyırıp yiyenin nişanlısı güzel olur. Çocuğu olmayan kadınlar alıç kökünü kaynatıp içerlerse çocuk sahibi olur. Yanık ekmek yiyen kişi bekarsa, evleneceği kimsenin kara kaşlı ve kara gözlü olacağına inanılır. Yaşlı kadının pişirdiği yemekten yiyenin başı ve dişi ağrımaz. Hamile kadına 'karamıh' denilen böğürtlen yedirilmez. Doğacak çocuğun balık gibi oynak olmasını engellemek için balık, küçük bebeklere de "kekeç" olur, "konuşamaz" diye yumurta yedirilmez. Yeni gelinler evin büyükleri ile birlikte sofraya oturmaz. Ekmeğin sofradan alınıp da dizin üstünde yenmesi günahtır. Sofra bezini ayak altına silkeleyenin gözlerinin kör olacağına inanırlar. Sofra bezi kuşların ya da tavukların uğrayabileceği yere silkelenir. Sofrada baba büyük oğlunu sağ tarafına oturtur. Gelin kapıdan içeri girdikten sonra doğruca evin kilerine götürülüp bulgur küpü ve yağ küleğine dokundurulursa, evde bolluk ve bereket olacağına inanılır. Gelin eve indirilirken kaynanası tarafından gelinin başı üzerine, çerez ve buğday karışımı evin bereketinin artması için serpilir. Sofraya kaşık çarpılmaz. Sofraya kaşık çarpılırsa meleklerin kaçacağına inanılır. Yenen yemeğin bereketi olmaz. Sofra bezine ayak basılmaz. Sofra bezi toplandıktan sonra yukarılarda bir yere katlanıp konulur.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.