Rusya Devlet Başkanı Putin'in düğmesine 24 Şubatta bastığı Ukrayna savaşı 113 gündür devam ediyor.
Ukrayna, başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin sağladığı silah desteğiyle direniyor. Ancak Rus ordusunun ilerlemesini durdurabilmiş değiller.
Özellikle ülkenin doğusunda Rusya adım adım hedeflerine ulaşıyor.
Savaş uzadıkça Rusya'nın bundan zararlı çıkacağı hesap ediliyor ve bu çerçevede Ukrayna'ya giderek artan oranlarda silah veriliyordu.
Ancak 113 gündür devam eden savaş aylarca sürerse Batılı ülkeler Ukrayna'ya silah göndermeye devam ederler mi? Yoksa bunun bir sonu olacak mı?
İşte bu noktada Rusya'nın savaşma azmi tükenmeden ABD ve diğer Batılı ülkelerin Kiev'e silah sağlama konusunda sabırlarının tükenmeye yüz tuttuğunun işaretleri geliyor.
Batı'nın silah desteğinin Rusya'nın Donbas'ta ağır ama etkili ilerleyişini durduramadığı değerlendirmesini yapan ABD'nin önemli gazetelerinden The Wall Street Journal, Batı'nın Ukrayna'nın Rusya karşısında askeri zafer elde edeceği yönündeki inancını kaybetmek üzere olduğu yorumuna yer verdi.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov'un açıklamalarına bakılırsa, bugüne kadar Ukrayna 201 uçak, 130 helikopter, 3 bin 525 tank ve zırhlı araç kaybetmiş.
Bu sayıların biraz abartıldığını varsaysak bile Ukrayna'nın kayıpları hiç de azımsanmayacak boyutta.
Artık NATO'dan gelen açıklamalarda bile barışın bir an önce sağlanmasına daha güçlü vurgu yapıldığı dikkatlerden kaçmıyor.
Son açıklamasında çatışmaların müzakere masasında son bulması gerektiğini belirten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Ukrayna'da barış mümkün. Mesele, bunun bedelinin ne olacağı. Barış için ne kadar toprak, ne kadar bağımsızlık, ne kadar özgürlük, ne kadar demokrasi vermeye razı" açıklamasını yaptı.
'Barış için taviz vermezseniz, savaş çok uzun sürer' anlamına gelen bu sözlerle Ukrayna'ya çıkış yolunu gösteren NATO'nun çok yakında 'benden bu kadar' demeyeceğinin hiçbir garantisi yok.
Rusya, Ukrayna savaşının ilk 100 gününde enerji ihracatından tam 93 milyar euro gelir elde etti.
Bu durum Batılı ülkelerin uyguladıkları yaptırımların Rusya'yı değil savaştan vazgeçirmek, ekonomik olarak bile istenen seviyede etkilemediğini gösteriyor.
Bu yüzden Ukrayna savaşındaki süreç ne ABD ve NATO, ne de diğer Batılı ülkeler için sürdürülebilir. Çünkü böyle devam ederse Ukrayna daha fazla yıkım yaşayacak, ama savaş Kiev'e destek veren ülkeleri de çok daha fazla etkileyecek. Bunu ne ABD Başkanı Biden, ne de Avrupalı liderler halkalarına izah edebilirler.
Kısa süre önce Ukrayna lideri Zelenskiy'nin danışmanı Mihail Podolyak, Rus ordusuyla başa çıkabilmeleri için 1000 obüs, 300 roketatar sistemi, 500 tank, 2 bin zırhlı araç ve 1000 drona ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Bu kadar büyük ölçekte silahların Ukrayna'ya verilmesi tek kelimeyle imkânsız.
Bu yüzden bu aşamadan sonra Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah desteğini tamamen kesmeseler de kesinlikle artırmayacaklarını düşünüyorum.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in ifade ettiği gibi Zelenskiy'nin daha önce dağıttığı müzakere masasına oturması hiç de uzak değil.
Ancak şimdi daha fazla taviz vereceği kesin…