logo
03 MAYIS 2025

Nedir Kerbela'nın hikmetleri?

29.09.2017 00:00:00
Allah-u Teâlâ'nın seçip, sevip, tertemiz kıldığı (Ahzap: 33), sevmemizi emrettiği (Şura: 23) Ehl-i Beyt'ini ve de Resûlullah'a (s.a.a) veli, vasi ve halife tayin ettiği (Maide: 67) İmam Ali ve 12 İmam gerçeğiyle bizleri tanıştıran, buluşturan, kaynaştıran Prof. Dr. Haydar Baş Hocama hürmetlerimi arz ediyorum.

Şu günlerde İmam Hüseyin Efendimiz ve yanındaki kutlu kafile, Kerbela'ya adım adım yaklaşıyordu. Kerbela hakkında çok görüş var. Benim merak ettiğim Kerbela'nın hikmetleridir. İşte bu hikmetleri Prof. Dr. Haydar Baş Hocamın 'İmam Hüseyin' adlı eserinden özetle derledim. Nedir Kerbela'nın hikmetleri?   

İmam Hüseyin (a.s), ceddi Resûlullah'ın (s.a.v.) dönemindeki İslam'ı tekrar diriltmek için şehit olmuştur. İslam'ın değerlerinin tekrar Kur'an çizgisine dönmesi için İslam dininin yeniden yücelmesi için şehit olmuştur.

Onun hayatını feda ederek insanların dikkatini çekmesi, Kerbela Olayı'nı tarihte yapılmış kıyamların en önemlisi hâline getirmiştir.  

Bu kıyam ümmete, "en derin fitnenin içinde dahi olsanız, canınızı da ortaya koysanız, tek başınıza da kalsanız, İslam uğruna mücadele edin" yiğitliğini öğretmiştir. Çünkü İmam Hüseyin (a.s.)'ın kafilesi 72 kişi idi ve 30 bin kişilik Yezid ordusuna karşı korkmadan mücadele vermişti.  

Cenab-ı Hak ona öyle büyük bir şahadet nasip etmiştir ki, O'nun (a.s.) şahadeti, İslam'ı rayından çıkaran koskoca bir hanedanlığı bitirecektir ve ümmetin itikadının düzelmesine vesiledir.

Bu öyle bir şahadettir ki, O'nun (a.s.) ölümü, İslam dinini diriltmiştir.

İmam Hüseyin (a.s.) kanı ile suladığı topraklarda yaşananlar, halkı, Emevi hanedanlığının ve adına İslam dedikleri düzenin yanlış olduğuna ikna etmiştir.

Şehadetin ardından ümmet, Yezid'in nasıl bir insan olduğunu ve halifelik makamında ne işi olduğunu konuşmaya başladı. Zaten İmam (a.s.) kendi ifadesi ile bunu açıklamamış mıydı: "Ben, marufu emretmek, dini yaşatmak ve fesatlıklarla mücadele etmek için kıyam ettim. Benim kıyamım, İslam'ın ıslahı için yapılmıştır."

O günden bugüne "Kerbela", konuşulan ve diri tutulan bir mesele olmuşsa bu, İmam Hüseyin'in (a.s.) vazifesini en iyi şekilde yerine getirdiğini de göstermektedir. 

İmam Hüseyin'in (a.s.) kıyamı zaman açısından Kufe halkının mektuplar göndererek kendisini Kufe'ye, İmam olması için davet etmesinden önce gerçekleşmiştir. Yani kıyamın davetle ilgisi yoktur.

Kufe halkı, Yezid'in halifeliğine karşı İmam Hüseyin'den (a.s.) yardım istemiştir. Ama İmam'ın kıyamı, Kufe halkı için değildir.

Kerbela şehadeti ile noktalanan kıyam, hak ile batılın mücadelesidir.

Bu kıyam, Cenab-ı Hak tarafından naspedilen imamet makamı kendisine hak olan Hz. Hüseyin'in (a.s.) bâtıl olana karşı ikazıdır.

Bu kıyam, Yezid gibi bir kişinin İslam'ı temsil etmemesi gerektiğinin haykırışıdır.

Bu kıyam, Sakife'den başlayan bozulmanın sona ermesi için canından geçen bir İslam önderinin iman tavrıdır.

Bu kıyam, "Allah, beni öldürülmüş görmek istiyor" ölçüsünde kendini bulan Allah rızası için ölümü göze almanın adıdır.

Bu kıyam, Halife Hz. Osman döneminde Medine, Mekke, Kufe, Basra ve Mısır şehirlerinde ve köylerinde, yanlış icraatlara ayaklanan halkı, o gün yaşanan cinayetler karşısında tekrar harekete geçirmenin yoludur." (Prof. Dr. Haydar Baş'ın, İmam Hüseyin eserinden)   

Emeviler döneminde ümmetin içinde bulunduğu hâli anlatan güzel bir tespiti İmam Ali (a.s.) yapmaktadır:

"İnsanlar, elbiseyi ters giyer gibi, İslam'ı ters giyeceklerdir."

Bugün milletimiz ve bütün İslam Coğrafyasını fitne sarmış, itikadı sapmalar her haneye kadar uzanmış vaziyette. İmam Ali tabiriyle günümüz Müslümanları da 'İslam elbisesini ters giymektedir.'

Bu vahim durumdan kurtulmak için Ehl-i Beyt'i sevmeye, Onları bütün varlığımızla tanımaya ve yaşamaya ihtiyacımız var. Onun için Prof. Dr. Haydar Baş'ın, 'tevhidin merkezinde buluşalım' çağrısına hepimizin koşması lazımdır.   
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Akın Aydın / diğer yazıları
Tekstil işçileri ölümden döndü
Minibüs kontrolden çıktı
Zemin sıvılaşmasına dikkat!
Depremlerde büyük risk
İngiltere'de seçimlerin galibi aşırı sağcılar oldu
İktidar partisi dördüncü sırada
İsrail, Gazze'deki gıda kaynaklarını yok ediyor
"Zorla aç bırakmak savaş suçu"
BTP Düzce İl Kongresinde çarpıcı mesajlar
Karaman’daki demokrasi ayıbına tepki
1 Mayıs gösterilerine 7 tutuklama
64 kişi adli kontrol şartıyla serbest
Çok kritik döviz kararı
Zorunlu karşılıklarda değişiklik
İsrail meydanı boş buldu
Suriye'de stratejik noktaları vurdu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi öncesi başkanların karnesi
Ali Koç, 13 Beşiktaş derbisi gördü
Yargıtay, FETÖ Çatı davasını usulden bozdu
Gerekçe: Savunma hakkının kısıtlanması
7,4 büyüklüğünde deprem
Tsunami uyarısı verildi
Simav'da deprem
Depremin büyüklüğü 4,2
Borsa İstanbul'da manipülasyon soruşturması
12 şüpheli tutuklandı
Toplamda 8 bin 658 yıla mahkum edilmişti
Adnan Oktar 2 suçtan beraat etti
Tuz çoktan kokmuştu... Su da koktu
2 ünlü su markasına ceza
Tekstil işçileri ölümden döndü
Minibüs kontrolden çıktı
Zemin sıvılaşmasına dikkat!
Depremlerde büyük risk
İngiltere'de seçimlerin galibi aşırı sağcılar oldu
İktidar partisi dördüncü sırada
İsrail, Gazze'deki gıda kaynaklarını yok ediyor
"Zorla aç bırakmak savaş suçu"
BTP Düzce İl Kongresinde çarpıcı mesajlar
Karaman’daki demokrasi ayıbına tepki
1 Mayıs gösterilerine 7 tutuklama
64 kişi adli kontrol şartıyla serbest
Çok kritik döviz kararı
Zorunlu karşılıklarda değişiklik
İsrail meydanı boş buldu
Suriye'de stratejik noktaları vurdu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi öncesi başkanların karnesi
Ali Koç, 13 Beşiktaş derbisi gördü
Yargıtay, FETÖ Çatı davasını usulden bozdu
Gerekçe: Savunma hakkının kısıtlanması
7,4 büyüklüğünde deprem
Tsunami uyarısı verildi
Simav'da deprem
Depremin büyüklüğü 4,2
Borsa İstanbul'da manipülasyon soruşturması
12 şüpheli tutuklandı
Toplamda 8 bin 658 yıla mahkum edilmişti
Adnan Oktar 2 suçtan beraat etti
Tuz çoktan kokmuştu... Su da koktu
2 ünlü su markasına ceza
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.