ÖZEL - Aşı salgını bitirmez!
Koronavirüs salgınında Çarşamba günü 437 bin 408 vaka ile yeni bir rekor daha kırıldı. Avrupa, 195 bini aşkın vakayla kıtalar arasında açık ara ilk sırada yer aldı. Buna karşılık dünyanın en kalabalık kıtası Asya'da ise günlük vaka sayısı 100 binin altına geriledi. Öte yandan aşı konusunda yurt dışından ve yurt içinden temkinli açıklamalar dikkat çekiyor.
22.10.2020 19:47:00





RECEP BAHAR / HABER ANALİZ
Dünya nüfusunun yüzde 59.5'i Asya'da yaşıyor. Rakam olarak verirsek 4 milyar 650 milyon kişi... Çin ve Hindistan'ın toplam nüfusu 2.8 milyarı aşıyor! Asya kıtasında Endonezya'da 274, Pakistan'da 222, Bangladeş'te 165, Japonya'da 127, Filipinler'de 110, Vietnam'da 97 milyon insan yaşıyor. Dünyanın en kalabalık 15 ülkesinden 8'i Asya'da. Buna karşılık Avrupa'da ilk 15'e sadece Rusya giriyor. Ancak sıra koronavirüs salgınına gelince 21 Ekim verilerine göre Avrupa kıtası, toplam vakaların yüzde 45'ine sahip. Oysa Avrupa'da topraklarının 4'te 3'ü Asya'da bulunan Rusya dahil 748 milyon insan yaşıyor.
Avrupa açık ara lider
Salgında 437 bin 408 ile yeni vaka sayısı rekoru kırılan Çarşamba günü Avrupa'da 195 binden fazla kişi virüsle enfekte oldu. Asya'da 96 bin, Kuzey Amerika'da 76 bin, Güney Amerika'da 58 bin, Afrika'da yaklaşık 10 bin yeni vaka saptandı. Avrupa'da vakalar İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Almanya, Belçika ve Hollanda'da adeta roket hızıyla artışa geçti. 21 Ekim'de İngiltere 26 bin 688, İspanya 16 bin 973, İtalya 15 bin 199, Çekya 14 bin 659, Almanya 11 bin 287, Hollanda 8 bin 743; 22 Ekim'de ise Belçika 13 bin 227, Polonya 12 bin 107, Ukrayna 7 bin 53, Romanya 4 bin 902 yeni vaka ile ülke rekorlarını kırdı. Ayrıca Avusturya'dan Hırvatistan'a pek çok ülke Çarşamba ya da Perşembe günü pik değerlere ulaştı. 10.7 milyon nüfuslu Çekya'da sadece bir günde ülkede yaşayan her 730 kişiden biri enfekte oldu! Dünyada daha önce böyle bir rekor görülmedi!
Fransa da 1 milyon barajını geçti
Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre Fransa; Rusya ve İspanya'nın ardından 1 milyon barajını geçen 3. Avrupa ülkesi oldu. Dünyada sadece 7 ülke 1 milyon barajını geçti. Bunlar ABD, Hindistan, Brezilya, Rusya, İspanya, Arjantin ve Fransa...
Yeni vaka sayıları arttıkça aşı çalışmaları da hız kazandı. Aşı çalışmalarının özellikle vakaların yoğun olduğu ABD, İngiltere ve Fransa'da hız kazanması dikkat çekiyor. Oxford Üniversitesi ile birlikte aşı geliştiren İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca, Brezilya'da bir deneğin hayatını Covid 19 salgını nedeniyle kaybetmesine rağmen çalışmaların süreceğini belirtti. AstraZeneca, deneğin kontrol grubunda olduğunu, gerçek aşı almadığını açıkladı.
Aşı kesin çözüm mü?
Öte yandan bilim dünyası aşının salgını kökünden kurutmayacağını savunuyor. İngiltere Sağlık Bakanlığı eski Aşı Direktörü David Salisbury, Guardian gazetesinde yazdığı makalede, aşının 2021'in ilkbaharında hazır olabileceğine işaret ederek, şunları yazdı: "Aşının yaygın şekilde ulaşılabilir olmasıyla hayatın normale döneceğine dair çok şey söyleniyor. Gerçekten bu doğru değil! Aşının yapabilecekleri ya da yapamayabilecekleri konusunda gerçekçi olmak önemlidir. Aşılar insanları hastalıklara ve bir dereceye kadar enfeksiyonlara karşı korur ancak hiçbir aşı yüzde 100 etkili değildir. Aşılama programından sonra toplumun ne kadarının bağışıklık kazandığı bir 'sayı oyunu'dur. Bulaşı engellemek için, enfeksiyonu yayabilecek herkesi aşılamalıyız. Bundan daha azı bulaşı engelleme değil, sadece kişisel korunma anlamına gelir. Burada bazı engeller de vardır. Bulaşı engellemek için risk grubunda olmayan gençlerin, başkalarını korumak adına aşılanmaya ikna edilmesi gerekiyor. Sonuçta aşılama bir dereceye kadar koruma sağlayabilir ancak alıştığımız hayatı tekrar geri getirmez!"
Aşı yüzde 100 korumaz
Öte yandan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof Dr. Mehmet Ceyhan da Çarşamba akşamı katıldığı bir TV yayınında, "Aşıda normalde 18 yıl sürdürülen bir prosedür, bir yıldan daha kısa bir süreye sığdırılarak, aşı geliştirilmeye çalışılıyor. Yalnız aşı çıkacak, salgın bitecek diye düşünmek son derece yanlış. Şu anda 9 tane aşı Faz 3 aşamasında, bunların 6 tanesi biraz daha ileride. Bunların bir bölümü önümüzdeki yılın başlarında belli bir miktarda üretilebilir. Bu aşılar iki doz yapıldığından dünyanın ihtiyacı 15 milyar dozdan fazla! Bütün dünyanın aşılanma işlemi 2-3 seneden önce mümkün değil. Aşıların mesela yüzde 60 gibi bir koruma oranı var. Gelen dozlar ya devlet tarafından önceliklere göre dağıtılacak, ya parası olan alacak, ya da her ikisi uygulanacak" dedi. Ceyhan, salgının kontrol altına alınabilmesi için iller arası seyahatlerin kontrol alınması, toplanmalara sınırlanma getirilmesi gerektiğini dile getirerek, "Vatandaşa maske ve mesafeye uy, denilerek salgın kontrol altına alınamaz" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.