ÖZEL HABER - Rehavete kapılırsak, virüsten kurtulamayız
Bu hafta 3 gün boyunca yeni vaka sayısının 3 binin altında açıklanması normalleşme beklentilerini artırdı ancak realite çok farklı. Türkiye'de test sonuçları genelde 4 gün sonra açıklandığından, bu rakamlar sokağa çıkma yasağının uygulandığı geçtiğimiz haftaya ait. Onun için 1 Mayıs'tan itibaren açıklanacak veriler çok önemli. Rehavet tehlikeye davetiye çıkarıyor.
30.04.2020 17:47:00





RECEP BAHAR / ÖZEL HABER
Türkiye'de Pazartesi günü 2 bin 133'e düşen vaka sayısı, bazı umutlu açıklamaların gelmesine yol açmıştı. Ancak ülkemizde hala daha test sonuçları 4 gün sonra açıklanıyor. Dolayısıyla 27 Nisan'da açıklanan sonuç, sokağa çıkma yasağının uygulandığı 23 Nisan'da yapılan testlerin sonucunu ortaya koyuyor. Buna karşılık yeni vaka sayısı 28 Nisan'da 2 bin 392'ye, 29 Nisan'da ise 2 bin 936'ya çıktı. Her iki veri de sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlere ait... Bu açıdan 1 Mayıs ve sonrasında açıklanacak veriler önem arzediyor çünkü 27 Nisan'dan itibaren vatandaşlar Türkiye genelinde adeta sokağa döküldü. Ne sosyal izolasyona öne verildi, ne de fiziksel mesafeye! Caddeler, PTT şubeleri, ana caddeler, çarşılar, pazarlar doldu taştı. Özellikle bugün öğle satlerinde şehir merkezleri ana-baba günüydü.
Hastaneler rahatladı
Yeni Mesaj'ın İstanbul'daki pandemi hastanelerinden aldığı bilgiye göre, megakentte genelde hastaneler boşalıyor. Bakırköy'deki Sadi konuk Eğitim Araştırma Hastanesi ve Sultangazi'deki Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi tam kapasite çalışmaya devam ediyor. Şu sıralar COVID 19 servislerine kabul edilen hasta sayısı, taburcu edilen hasta sayısından daha az. Peki, 27-30 Nisan arasındaki sokağa dökülme durumu vaka sayısını nasıl etkileyecek? Sağlık çalışanları, yeni vaka sayısının 1 Mayıs'tan itibaren itibaren artmasını beklediklerini dile getirerek, "Bu açıdan önümüzdeki bir hafta, tabloyu daha net yansıtır. Hastalık, virüsle enfekte olunduğunda hemen belirti göstermediğinden bize yansıması bir haftayı bulur" görüşünü seslendiriyor. Bu durum Sağlık Bakanlığı'nın özellikle 1 Mayıs'tan itibaren açıklayacağı verileri önemli hale getiriyor.
Erkenden gevşeme tehlikeli
İstanbul Tabib Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk de Yeni Mesaj'a yaptığı açıklamada İstanbul'da hastanelere yatışların azaldığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Bunda doktorların koyduğu endikasyonların sayısının azalması da etkili oldu. Önceden hafif vakalar da hastanelerde izleniyordu, şimdi bunlar evlerde takip ediliyor. Hastanelerdeki vaka sayısında azalma görülüyor. Ancak burada asıl önemli olan Sağlık Bakanlığı'nın elindeki veriler ve Bakanlığın yaptığı ileriye dönük projeksiyonlar... Onları bilmiyoruz. İstanbul ile ilgili ayrıntılar da verilmiyor. Bunlar verilse daha rahat konuşabiliriz. Bazı illerde vaka sayısı az. Haliyle orada uygulanacak kısıtlama ile İstanbul'da uygulanacak kısıtlama aynı olmayacaktır. Bu bağlamda 'sonunu getiriyoruz' açıklaması toplumda gevşemeye yol açıyor. İnsanlar yan yana yürüyor, sokakta sohbet ediyor. Bunlar tehlikeli. Daha birinci dalga bitmedi. Dahası ikinci dalga kavramı da doğru değil. Kabarma olacaktır. Erken gevşemenin tehlikeli olduğunu düşünüyoruz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.