ÖZEL HABER - Salgında tsunami geliyor
Türkiye'de günlük Covid -19 vaka sayısı Aralık ayında olduğu gibi yeniden 30 bin barajını aştı. Yeni önlem alınmadığı için önümüzdeki hafta günlük vaka sayısının 40 bin, hatta 50 bin seviyesini aşması bekleniyor.
25.03.2021 17:55:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye'de 'anormalleşme' olarak pratiğe yansıyan 2 Mart tarihindeki kontrollü normalleşme sürecinin başlamasının ardından koronavirüs vaka sayılarında ürkütücü rakamlar ortaya çıkıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından 24 Mart'ta açıklanan Covid-19 tablosunda, vaka sayısı 29 bin 762, hasta sayısı 1142, ağır hasta sayısı 1720, vefat sayısı ise 146 oldu. Oysa geçen ay vefat sayısı 60'lı rakamlara, hasta sayısı 601'e, ağır hasta sayısı ise 1180'e kadar gerilemişti. Türkiye, 24 Mart'ta Brezilya, ABD, Hindistan, Fransa ve Polonya'nın ardından dünyada en çok vaka görülen 6. ülke oldu. Ülkemiz 23 Mart'ta dünyada 4. sırada idi.
Tedbire hacet var mı?
Avrupa ülkelerinde son haftalarda vakalardaki artış, bazı ülkelerde üçüncü dalgaya girildiği açıklamalarına neden oldu. Bu kapsamda İtalya'dan Fransa'ya çeşitli ülkeler yeni kısıtlamalara başvurdu. Türkiye'de ise dalganın ötesinde tsunami yaşanıyor, üstelik ilk dozda 8.2, ikinci dozda 6.2 milyon aşılamaya rağmen! Rakamlar da bunu ortaya koyuyor. Türkiye'de bugüne kadar en yüksek vaka sayısı 8 Aralık'ta 33 bin 198 ile tespit edildi. En yüksek ölüm ise 259 ile 23 Aralık'ta görüldü. Bu hafta içinde vaka sayısında rekor kırılması bekleniyor zira pozitif olanların sayısı hızla artıyor. 21 Mart'ta 20 bin 428, 22 Mart'ta 22 bin 216, 23 Mart'ta ise 26 bin 183 yeni vaka görülmüştü. Özellikle son günlerde adeta vaka patlaması yaşanıyor! Yeni Mesaj'a konuşan sahadaki doktorlara göre, önümüzdeki hafta vaka sayısının 50 bini, üç hafta sonra ise ölüm sayısının 300'ü aşması bekleniyor.
Kimler hasta oluyor?
Türkiye'de aşılama 2.5 ay önce başladı. İlk aşamada sağlık çalışanları ile 65 yaş üstü kesim aşılandı. Hastane kaynaklarından aldığımız bilgiye göre, buna rağmen hastanelerde yoğun bakımlarda tedavi altına alınanların bir bölümünü yine yaşlılar teşkil ediyor. Bunların bir bölümü ilk doz aşıyı yaptırdı. Aşılamada ikinci doz sonrası iki ay içinde antikor oluşması bekleniyordu ancak Türkiye aşılamanın hemen ardında vaka tsunamisiyle karşılaşınca hastaneler dolmaya başladı. Yine de ikinci doz aşıyı olan vatandaşlar arasında yoğun bakıma alınanların sayısı son derece az! Bu da aşının etkili olduğunu ortaya koyuyor. İkinci dozu olan sağlık çalışanları içinde de koronaya yakalanan çok sayıda vaka bulunuyor ancak henüz aşı olup da hayatını kaybeden bir sağlık çalışanı rapor edilmedi. Mevcut hasta profilinde ağırlık 65 yaş altında. Birçok şehirde Aralık ayında olduğu gibi hastanelerde yer bulmak için 'eş dost'u devreye sokmak gerekiyor. Öte yandan doktorlar, yoğun bakımda kalış süresinin mutant virüs nedeniyle uzadığını dile getiriyor.
Hastaneler doluyor
Türk Yoğun Bakım Derneği 2. Başkanı ve İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Uyar, gözlemlerini aktarırken, "Hastanelerin çoğu, yeni yataklı servisler, yeni yoğun bakımlar açma telaşına düştü. Mesela bizim hastanemizde, ikinci dalganın azaldığı anda bir tane Covid yoğun bakım, bir tane de Covid servisi kalmıştı. Genelde hastanelerin çoğu böyleydi. Ama şimdi bunlar yetmiyor. Şu ana kadar ek servis açmayanlar da sanırım önümüzdeki hafta açarlar" diye konuştu. İstanbul'da bazı hastaneler artan hastalar karşısında yeniden yatak sayısının artırmaya başladıklarını açıkladı.
Mutasyon virüs etkili
Sahadan gelen açıklamalara göre vaka patlamasının arkasında İngiltere mutantı bulunuyor. Uzmanlara göre mutant virüs, salgındaki vaka artış hızını ciddi bir şekilde arttırıyor. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Turan, "Mutasyonun etkisi var. Çünkü mutasyon, virüsü, bulaştırıcılığı yüksek bir virüs haline getiriyor. O nedenle de daha fazla sayıda kişiyi enfekte etme gücüne sahip. Biz bu açılmayı yaptıktan sonra ortamdaki mutasyonlu virüs de etkisini bu şekilde gösteriyor" dedi.
Kısıtlama olmadan vaka sayıları düşmez
Uzmanlara göre, Türkiye vakaları azaltmak için yeniden ciddi tedbirlere başvurmalı. Özellikle iller arası seyahatlerin engellenmesi gerekiyor. Yurtdışından gelişlere de ciddi kısıtlayıcı kriterlerin konması gerekiyor. Hastaların ve temaslıların karantina sürecine uymaları son derece önemli… Ekonomik kaygılar nedeniyle pek çok kişi bu durumu örtmeye çalışıyor. Hasta ya da temaslı olup işine gücüne devam eden maalesef çok sayıda kişi var! Elbette hızlı bir şekilde toplumun aşılanması gerekiyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.