logo
16 NİSAN 2024

Pandemi flamingo nüfusunu artırdı

Ankara, Konya ve Aksaray sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü'nde son günlerde güdeme gelen flamingo ölümlerine ilişkin ilginç bir detay ortaya çıktı. Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz, pandemi döneminde yaşanan insan hareketliliğinin azalmasıyla flamingo nüfusunun arttığını ve bu artışla beraber Tuz Gölü'nün bu yıl yaklaşık 1,5 kat nüfus artışı yaşanan flamingoları beslemeye yetmediğini söyledi
15.07.2021 22:46:00
Pandemi flamingo nüfusunu artırdı
Pandemi flamingo nüfusunu artırdı
Prof. Dr. Darılmaz ayrıca sulama kanalına çekilen bentleri bununla kesinlikle alakası olmadığını ve hatta Tuz Gölü'ne dışarıdan gelecek suyun gölün kimyasını bozduğunu ve bununla birlikte flamingo ölümlerinin daha da artabileceğine dikkat çekti.



Konuyla ilgili bir açıklama yapan Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz, 'Pandemi döneminde insan hareketliliğinin azalması tüm dünyada flamingolara olumlu yansıdı. Flamingo nüfusu arttı. Yani, insan hareketliliğinin azalması flamingo nüfusunu artırdı. Bu iyi bir şey mi' İlk görünüşte iyi bir şey. İnsan hareketliliği flamingoları rahatsız etme veya diğer etkenleri azalttı. Yani insan hareketliliğinin azalması flamingoların rahat üreme imkanı bulmasına neden oldu ve bu nüfus arttı. İşte fabrikalar kısmen çalışmadı, insan hareketliliğinin diğer faktörleri de azalınca flamingolara olumlu yansıdı. Bu olumlu yansımayı dünyada nereden biliyoruz' Diğer flamingo üreme ve kuluçka alanlarında yapılan bilimsel çalışmalarla bu sayının arttığı ve nedeninin diğer ülkelerde de pandemiye bağlı olarak, yani insan hareketliliğinin azalmasına bağlı olarak olduğu bilimsel olarak literatüre geçti. Biz de Nisan ayından itibaren bu durumu gözledik. Mart, Nisan ayına döndüğümüz zaman Türkiye'nin hemen her sulak alanı olan noktasında flamingo haberleri yapıldı. 'Flamingo buraya da geldi, burada konakladı' gibi. Ama sadece flamingolar oraya beslenmek için geldi. Üremek içi değil. Bu nüfus artışını biz gözlemledikten sonra Mart, Nisan ayında bu hususu vurguladık. Bu flamingolar üremek içi Tuz Gölü'ne gelecek. Bu güzel bir şey ama Tuz Gölü'ndeki besin kapasitesi sınırlı. Yani Tuz Gölü'ne sınırsız miktarda flamingo gelirse ne olur' Beslenemez. Çünkü Tuz Gölü belli bir hacme sahip, bahsettiğim gibi doğal bir durumu da mevcut. Bu durumdan dolayı Tuz Gölü hızlıca çekilince besin miktarı daha da azalıyor. Besleyebileceği flamingo sayısı yıllık Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın açıkladığı ve sayım yaptığı rakamlara dayanarak söylüyorum. Ortalama 20 bin yavru dünyaya geliyor. Bunların her birine 2 tane de ebeveyn katarsak 60 binlik bir popülasyondan bahsediyoruz Tuz Gölü için. Bu yılki sayımlar yapılmadığı için net bir rakam veremiyoruz ama bahsettiğimiz hususlarda bu sayı 1,5 kat daha fazlaydı. Ama Tuz Gölü aynı Tuz Gölü. Tuz Gölü değişmedi. Artı bu yıl meteorolojinin son 3 aylık açıkladığı verilere ve geçmiş verilere baktığımız zaman yağış miktarı bir önceki yıla göre biraz daha azaldı. Hava sıcaklığı daha hızlı artış gösterdi. Bunlar da eklenince flamingo nüfusunun popülasyonunun artmış olması, bu şu anlamada geliyor: Flamingolar kreş oluşturuyor demiştik Tuz Gölü'nün iç kesimlerinde. Yeni kreş alanları oluşturdular. Bu yeni kreş alanlarını muhtemelen Tuz Gölü'nün biraz daha dış kesimine yaptığı koloniler var. Bu şu anlama da geliyor; koloniyi buraya yaptı ama Tuz Gölü hızlı çekilince yavru beslenemiyor. Çünkü anne babaya muhtaç, orada su da yok. Üzücü bir şekilde hayatını kaybediyor' dedi.

'Tuz Gölü'ne dışarıdan su girerse kimyası bozulur besin maddeleri yok olur'

Tuz Gölü'ne dışarıdan girecek başka bir su kaynağının gölün kimyasını bozacağını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz, 'Aslıda biz her yıl, geçen yıl, ondan önceki yıl sürekli olarak yavru flamingo ölümlerini Tuz Gölü'nde görüyoruz. Bu yıl bu miktarın fazla olmasının sebeplerini besin miktarının az olması, yağışın az olması, en önemlisi fazla flamingo olmasına bağlayabiliriz pandemiden dolayı. Tuz Gölü'nü besleyen ana bir nehir, kanal yoktur. Hatta mümkünse, yani Tuz Gölü'nün özel bir su kimyası var. Tuz Gölü'ne dışarıdan su girişi neredeyse yok, kapalı bir havza, yağmur ve kar suyuyla besleniyor ve bu su da özel bir su kimyası oluşturuyor. Bu ne işe yarıyor' Suda flamingonun ana besinlerini oluşturuyor. Yani algleri ve artemiaları oluşturuyor. Siz bu kimyasını değiştirirseniz, nasıl değiştirebilirseniz' Dışarıdan bir su girişi gibi fazla miktarda su girişi olursa bu su kimyası değişir ve haliyle besinler yok olur. Mikro besinler dediğimiz besinler ortadan kaybolur' diye konuştu.

'Çiftçilerin yaptığı sulama ile ölümlerin doğrudan veya dolaylı ilişkisi yok'

Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz, 'Oradaki çiftçileri tarım arazileri için yaptığı sulama kanallarıyla şu anki flamingo kayıplarının bir ilişkisi doğrudan veya dolaylı olarak yok. Diğer çiftçilerin kullandığı sulama suyu ile doğrudan bir ilişkisi yok. O su gelse bile Tuz Gölü'nün neresine yuva yapıyor dedik' İç kesimlerine. O su zaten oraya ulaşmıyor, fazla da olursa zaten zararlı. Suyun kimyasını bozduğu için. Flamingoya direkt bir zararı yok ama besinlerine zarar verdiği için flamingo beslenemiyor. Zaten oradaki tarım havzaları yeni bir havza değil, sulama kanalları yeni bir durum değil. Zaten olağan bir durum var orada. Olağan olmayan nedir bu yıl için' Popülasyonun fazla olması. Sıcaklıkla birlikte yağışın az olması bizim için bu yıl beklenmeyen bir durum olduğu için yavru flamingo kayıplarını fazla gözlemledik. Geçen yıl gözlemledik mi' Evet ama bu yıl bu anlattığım ekstra koşullar yavru flamingo ölümünün sayısını artırdı üzücü bir şekilde. Doğal bir ölüm demiyoruz, ekolojik faktörlere bağlı, habitat değişikliği ve faktörlerin değişiminde dolayı ölümler diyoruz biz buna' ifadelerini kullandı.

'Dünyada yaklaşık 700 bin flamingo nüfusu var'

Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz flamingoların özelliklerinden bahsederek, 'Tuz Gölü'nü besleyen büyük bir nehir veya bir dere yok. Ana kaynağı dediğim gibi yağmur suyu ve kar suyu. Kışın bitmesi, baharın gelmesiyle havaların ısınmasıyla birlikte Tuz Gölü binlerce yıldır bu aylardan itibaren havaların ısınmasıyla suyun hızlıca buharlaşması sonucu hızlıca iç tarafa doğru çekilir. Bu çekilme hızı neye bağlı' Hava sıcaklığına bağlı. Bu hava sıcaklığı ve yağış miktarı bazı yıllar değiştiği için bu hız bazen az bazen çoktur. Flamingo dünyada 6 türü olan Türkiye'deki türü büyük flamingo alarak adlandırılan ki flamingoların en büyüğü ve en yaygın türü. Dünyada yaklaşık 700 bine yakın nüfusu olan bireyi var. Bu bireyler nerede yaşıyor diye baktığımız zaman Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzası ki İspanya'ya kadar uzar. Afrika'nın kuzeyi ve bir de Ortadoğu'da İran, Hindistan ve Pakistan'ın bir kısmında yaşar. Flamingolar havaların ısınmasıyla birlikte Mart Nisan ayında Tuz Gölü'ne gelir. Neden Tuz Gölü'ne gelir' Flamingolar özellikle tuzlu suları, acı suları ve sığ suları tercih ediyorlar. Bunu tercih etmelerindeki faktörlerden birisi yuvalarını daha rahatlıkla yapabiliyorlar. Çünkü buralarda yuvalarını çamurun içine bir 50 santimlik bir yükselti yaparak yuva yaparlar. Su derin olursa haliyle yuva suyun altında kalacağı için başka yeri tercih etmiyorlar. İkincisi ana besin kaynakları burada. Yani Tuz Gölü'nün bildiğimiz meşhur pembe rengini veren artemia dediğimiz, bilimsel adıyla omurgasız canlılar algler ve bir kısım bakteriler bu suda yaşıyor. Flamingolar da bu suyu filtre ederek gagalarıyla beslenir. Üçüncüsü de flamingolar korumasız canlılar ve insanlardan mümkün olduğu kadar uzak yerlere yuva yaparlar. Tuz Gölü'nün böyle insanların ulaşamayacağı, erişemeyeceği ki yabani hayvanları, avcı hayvanların, tilki, sansar gibi hayvanların ulaşamayacağı yere yuva yaparlar ki yavrularını koruyabilsinler. Bu yüzden Tuz Gölü'nü tercih ediyorlar. Yuvalarını Mart Nisan gibi yapıyorlar ve her ebeveyn bir tane yumurta bırakır yuvaya. Bu yuva yaklaşık 30 günlük bir süreden sonra yumurtadan yavru çıkar. Yavru birey kendine bakamaz. Ebeveyn bakımına muhtaç ki biz bu duruma kreş bakımı diyoruz. Anne veya baba beslenir ağzından kırmızı süt gibi bir salgı salarak yavrusunu besler. Ne zamana kadar' Kısmen uçmayı öğrenene ve kendi kendine beslenene kadar yaklaşık 2-2,5 aylık bir süre böyle geçmesi gerekiyor' şeklinde konuştu.İHA
Ayhan Bora Kaplan'ın 15 Temmuz pişmanlığı
'En büyük hatam o kareye girmekti'
'Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir'
Şimşek'ten KDV açıklaması
Erdoğan'dan 31 Mart yorumu
'İlk kazanan sandık olmuştur'
Tasarruf genelgeleri kağıt üstünde, vergi artışları gerçek
Kamu ne kadar tasarruf yaptı?
Bakan Şimşek'ten açıklama geldi
'Söylentilere inanmayın'
Yeni imajıyla ilk grup toplantısını yaptı
'Teşekkür önce örgütümüze'
75 kişi hayatını kaybetti, 10 bin 810 kişi yaralandı
Bayram trafiğinin acı bilançosu
Ticaret Bakanlığı'ndan çimento açıklaması
9 Nisan'dan önce gümrüklemesi yapıldı
Yerel seçimi kazanan CHP'yi uyardı
Bahçeli'den yeni anayasa çıkışı
Yargıtay'da başkanlık krizi sürüyor
17 turda da sonuç çıkmadı
Ölümden dönen Zehra nine konuştu
'Parçalayacaklardı, zor kurtuldum'
Sadece karın doyurmanın maliyeti
Minimum 16 bin 646 TL
Tarımda maliyetler yükselmeye devam ediyor
Tarım ÜFE yıllık yüzde 61.87 arttı
Metin Cihan'dan İsrail'le ticaret konusunda yeni belge
'Bize yalan söylediler'
Altınok'u memleketinde bile geride bıraktı
Yavaş AKP'nin kalelerini de yıktı!
Ayhan Bora Kaplan'ın 15 Temmuz pişmanlığı
'En büyük hatam o kareye girmekti'
'Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir'
Şimşek'ten KDV açıklaması
Erdoğan'dan 31 Mart yorumu
'İlk kazanan sandık olmuştur'
Tasarruf genelgeleri kağıt üstünde, vergi artışları gerçek
Kamu ne kadar tasarruf yaptı?
Bakan Şimşek'ten açıklama geldi
'Söylentilere inanmayın'
Yeni imajıyla ilk grup toplantısını yaptı
'Teşekkür önce örgütümüze'
75 kişi hayatını kaybetti, 10 bin 810 kişi yaralandı
Bayram trafiğinin acı bilançosu
Ticaret Bakanlığı'ndan çimento açıklaması
9 Nisan'dan önce gümrüklemesi yapıldı
Yerel seçimi kazanan CHP'yi uyardı
Bahçeli'den yeni anayasa çıkışı
Yargıtay'da başkanlık krizi sürüyor
17 turda da sonuç çıkmadı
Ölümden dönen Zehra nine konuştu
'Parçalayacaklardı, zor kurtuldum'
Sadece karın doyurmanın maliyeti
Minimum 16 bin 646 TL
Tarımda maliyetler yükselmeye devam ediyor
Tarım ÜFE yıllık yüzde 61.87 arttı
Metin Cihan'dan İsrail'le ticaret konusunda yeni belge
'Bize yalan söylediler'
Altınok'u memleketinde bile geride bıraktı
Yavaş AKP'nin kalelerini de yıktı!

Yargıtay Başkanı seçimi 17. turda da sonuçsuz kaldı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 17. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı

16.04.2024 12:13:00 / Güncelleme: 16.04.2024 12:34:24
AA
Yargıtay Başkanı seçimi 17. turda da sonuçsuz kaldı
Yargıtay Başkanı seçimi 17. turda da sonuçsuz kaldı

Mehmet Akarca, Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçildi, 4 yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla doldu.

Bu kapsamda Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay üyeleri 25 Mart Pazartesi sandık başına gitti.

Seçimin ilk 16 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması üzerine bugün 17. tur oylaması yapıldı.

Oylama sonucu Mehmet Akarca 105, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 104, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ise 108 oy aldı. Seçime katılım 328 olarak kayıtlara geçerken, 1 boş oy kullanıldı, oylardan 10'u da geçersiz sayıldı.

Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçime 18. tur oylamayla devam ediliyor.

Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor. 

İstanbul'da PKK operasyonu: 8 şüpheli yakalandı

İstanbul ve Mardin'de PKK/KCK ve PYD/YPG üyesi oldukları tespit edilen 8 şüpheli düzenlenen eş zamanlı operasyonla yakalandı
16.04.2024 10:17:00
İhlas Haber Ajansı
İstanbul'da PKK operasyonu: 8 şüpheli yakalandı
İstanbul'da PKK operasyonu: 8 şüpheli yakalandı
İstanbul ve Mardin'de PKK/KCK ve PYD/YPG üyesi oldukları tespit edilen 8 şüpheli düzenlenen eş zamanlı operasyonla yakalandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde PKK/KCK ve PYD/YPG üyesi 9 şüpheli tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması için İstanbul ve Mardin'de eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 9 şüphelinin 8'i yakalanarak gözaltına alındı.

Metin Cihan: Bize yalan söylediler! İsrail'e çimento ihracatı devam ediyor

Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı 54 ürün arasında yer alan çimentonun İsrail'e sevkiyatının sürdüğü ortaya çıktı.
16.04.2024 10:08:00
Haber Merkezi
Metin Cihan: Bize yalan söylediler! İsrail'e çimento ihracatı devam ediyor
Metin Cihan: Bize yalan söylediler! İsrail'e çimento ihracatı devam ediyor
Gazeteci Metin Cihan, Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı 54 maddelik İsrail'e ihracat kısıtlaması kararına rağmen listede yer alan ürünlerin ihracartının devam ettiğini ortaya çıkardı. Metin Cihan, kısıtlama kapsamındaki çimentonun hala Türkiye üzerinden İsrail limanlarına gittiğini belgeledi.

Kamuoyunun tepkisi üzerine, Gazze'de 35 bin kişiye yakın sivili katleden İsrail ile ticaretin kısıtlandığı iddia edilmişti. Ticaret Bakanlığı'nın 9 Nisan'da açıkladığı kararda, 54 ürünün İsrail'e ihracatına kısıtlama getirilmişti.

"Çimento sevkiyatı devam ediyor"

Gazeteci Metin Cihan, Ticaret Bakanlığı'nın 9 Nisan'da İsrail'e yapılan ihracatı kısıtlama kararı aldığını duyurduğu 54 ürün arasında yer alan çimentonun, gerçekte halen İsrail'e sevk edildiğini açıkladı. Cihan, Çanakkale'deki Akçansa limanından kalkan ve İsrail'in Aşdod limanına doğru yola çıkan "Kazime Ana" adlı geminin güzergahını ve sevkiyat bilgilerini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Gazeteci, bu bilgilerin uluslararası deniz trafiği kayıtları ile teyit edilebileceğini de ekledi.

Gazze'deki savaş ortamında İsrail ile ticareti devam ettiren Türkiye'nin bu politikası, kamuoyunda ve muhalefet çevrelerinde büyük tepkilere neden olmuştu. "Utanç sevkiyatını durdurun" çağrılarına rağmen devam eden ticaret faaliyetleri, seçimler sonrası yapılan kısıtlama açıklamalarıyla son bulacağı umulmuştu. Ancak Metin Cihan'ın ortaya koyduğu belgeler, hükümetin bu yöndeki adımlarının yetersiz kaldığını gözler önüne serdi.

Bakan'a çağrıda bulundu

Gazeteci Metin Cihan, toplum adına yapılan çağrılara kulak asmayan ve İsrail ile ticareti sürdürdüğü tespit edilen Türkiye'nin, bu ikiyüzlü politikasına son vermesi gerektiğini vurguladı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat'a seslenen Cihan, yaptırımların gerçekten uygulanması gerektiğini ifade etti.


Metin Cihan'ın sosyal medya hesabı X'ten yaptığı paylaşım şu şekilde:

"Bize yalan söylediler. Maalesef, Ticaret Bakanlığı'nın "İsrail ile ticareti kısıtlama" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını tespit etmiş bulunuyorum. Aşağıda kanıtları sunuyorum. Bildiğiniz gibi, İsrail'e düzenli gönderdiğimiz ürünlerden biri çimento idi. Hatta şöyle de diyebiliriz, İsrail'in neredeyse bütün çimento ihtiyacını biz karşılıyoruz. Ticaret Bakanlığı'nın 9 Nisan'da duyurduğu İsrail ile ticareti kısıtlama kararının içeriğinde 54 ürün listelenmiş ve Çimento bu listede yer almıştı. Bugün net olarak görüyor ve gösteriyorum ki, resmi açıklamaya rağmen, İsrail'e çimento göndermeye devam ediyoruz.

Düzenli Çimento gönderen şirketlerden biri de Sabancı Holding'e bağlı Akçansa. Dün Çanakkale'deki Akçansa limanından kalkan Kazime Ana adlı Türk gemisi şu an Ege Denizinde yoluna devam ediyor ve istikameti İsrail. İki gün sonra Aşdod limanına varıp çimentoyu teslim edecek. Akçansa'dan çok sayıda gemi İsrail'e çimento taşıyor. Kazime Ana bunlardan sadece biri ve şimdiye dek 168 kez İsrail'e sevkiyat yapmış. Çanakkale - Aşdod arasında düzenli olarak gidip geliyor. Verdiğim tüm bilgiler uluslararası deniz trafiği kayıtlarından teyit edilebilir. Ekran görüntülerini de paylaştım. Bilgilerin netliği karşısında Ticaret bakanlığı'nın ya da gönderici şirket Akçansa'nın bir yalanlamaya yelteneceğini düşünmüyorum ancak herhangi bir açıklama yaparlarsa burada paylaşacağımı bilmenizi istiyorum. Toplum adına Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan şunu talep ediyorum: Bu ikiyüzlülüğe ve halkı kandırmaya artık son verin. Listelediğiniz ürünler dahil olmak üzere İsrail ile ticaretin devam ettiğini açıkça söyleyin. Yaptırım uyguluyorsanız da gerçekten uygulayın. Uyguluyormuş gibi yapmayın."

Kırmızı bültenle aranan Nurlan Zharımbetov İstanbul'da yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-27' operasyonuyla hakkında İnterpol'ün kırmızı bültenle dolandırıcılık suçundan, sarı bültenle 2 ayrı hırsızlık suçundan aranma kaydı bulunan Kazakistan uyruklu Nurlan Zharımbetov'un yakalandığını açıkladı.
16.04.2024 08:44:00
İhlas Haber Ajansı
Kırmızı bültenle aranan Nurlan Zharımbetov İstanbul'da yakalandı
Kırmızı bültenle aranan Nurlan Zharımbetov İstanbul'da yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın verdiği bilgilere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmalar sonucu Kazakistan tarafından "Dolandırıcılık ve Hırsızlık" suçlarından kırmızı ve sarı bülten ile aranan Nurlan Zharımbetov İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-27" operasyonuyla yakalandı.


Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; hangi büyüklükte olursa olsun, hangi bülten ile aranırsa aransın, halkımızın huzurunu kaçıran uluslararası organize suç örgütlerine, zehir tacirlerine nefes aldırmayacağız. Hepsini tek tek adalete teslim edeceğiz' ifadelerine yer verdi.


logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.