Petrole talep artacak, fiyatlar yükselecek
Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Aralık ayına ilişkin petrol piyasası raporuna göre, petrolde bu yıl talep artacak, fiyatşar da buna bağlı olarak yükselecek.
19.01.2021 17:25:00





Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Aralık ayına ilişkin petrol piyasası raporuna göre, talepteki bu toparlanma, temel olarak mali ve parasal destek paketlerinin etkisinin yanı sıra koronavirüs salgınıyla mücadeleye yönelik ekonomik adımların etkinliğini yansıtıyor. Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısındaki artış, ekonomik toparlanmayı yavaşlatsa da aşılama çalışmalarının yaygınlaşması ve ekonomik hareketlilikteki canlanmanın, yılın ikinci yarısında daha güçlü bir büyümeyi teşvik edeceği bekleniyor.
Bu kapsamda, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre yaklaşık 5.5 milyon varil/gün (yüzde 6) artışla günlük 96 milyon 600 bin varil seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Petrol talebinde 2021'de günlük 35 milyon 900 bin varille Asya Pasifik Bölgesi'nin başı çekmesi beklenirken bu bölgeyi 30 milyon varille Amerika kıtası ve 14 milyon varille Avrupa'nın izleyeceği kaydedildi. Rapora göre, küresel petrol arzı geçen ay bir önceki aya göre 30 bin varil/gün artışla günlük yaklaşık 92 milyon 770 bin varil oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi ise Aralık 2020'de bir önceki aya göre 150 bin varil/gün artışla günlük 25 milyon 200 bin varile ulaştı. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.