logo
18 EYLÜL 2025


Peynirinizi doğru saklamanın 12 kuralı

 
Uzmanlar, özellikle sıcaklıktan ve ortam şartlarından en çok etkilenen yiyeceklerden biri olan peynirin tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için doğru hijyen ve saklama koşullarının önemine vurgu yapıyor.

20.09.2020 18:14:00
Peynirinizi doğru saklamanın 12 kuralı
Peynirinizi doğru saklamanın 12 kuralı
 
 
Uzmanlar, özellikle sıcaklıktan ve ortam şartlarından en çok etkilenen yiyeceklerden biri olan peynirin tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için doğru hijyen ve saklama koşullarının önemine vurgu yapıyor. Uzmanlara göre ilk adım, peyniri satın alırken başlıyor. Ürünün marketlerde mutlaka buzdolabında olması, buzdolabı sıcaklığının ise +2 ile +4 derece arasında olduğunun kontrol edilmesi gerekiyor. Peynirin, ambalajından çıkarıldıysa cam, metal veya seramik kap içerisinde ağzı kapalı şekilde saklanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ürünlerin mutlaka buzdolabında genelde kahvaltılık bölümü olarak tarif edilen kapaklı çekmecede muhafaza edilmesini tavsiye ediyor. Uzmanlar, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor:
• Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır.
• Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
• Markette peynir gibi süt ürünlerinin alışverişi en son yapılmalıdır. Soğuk zincir kırılmamalı, marketlerde dolap dışında sergilenen ürünler alınmamalıdır.
• Süt ve süt ürünü alındığında dışarıda fazla kalmamasını sağlayarak bir an önce eve gelinerek peynirler buzdolabına konmalıdır.
• Peynirler buzdolaplarında 'kahvaltılık bölümü' olarak tarif edilen kapaklı çekmecelerde saklanmalıdır.
• Mümkünse ambalajı açıldıktan sonra birkaç gün içerisinde tüketilecek miktarda peynir alınmalıdır.
• Peynir oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Sofra kurulurken dolaptan en son peynir çıkarılmalı, sofra toplanırken ise en önce peynir sofradan kaldırılmalıdır. Sofrada kalan ürün, dolaptaki kendi orijinal ambalajına (ambalajdaki el değmemiş ürünün yanına) değil, ayrı bir kapalı kaba konularak saklanmalıdır.

Sofraya en son gelsin!
 
• Sofra hazırlıkları ya da yemek hazırlıkları sırasında peynirler tezgâh üzerinde bekletilmemelidir.
• Buzdolabında hiçbir ürün açık kalmamalıdır. Üzerlerinde toprak kalıntısı bulunan yeşil sebzeler, buzdolaplarına birçok zararlı bakterileri de beraberinde taşır. Hava yolu ile bulaşan bakteriler ürünün bozulmasına neden olur. Bu nedenle tüm yiyecekler ve başta çok hassas olan süt ve süt ürünleri dolapta kapalı halde olmalıdır.
• Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir.
• Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
• Peynirleri kapaklı buzdolabı kullanan noktalardan satın almaya özen gösterilmelidir. İBRAHİM ETHEM YIĞ
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Kadıköy'de şok
Fenerbahçe: 2 - Corendon Alanyaspor: 2
Soykırım, sürgün, işgal
Gazze'de can kaybı 65 bini geçti
'Kurultay iptali' talebi reddedildi
YSK'dan karar
'La ilahe illallah, İbrahim Halilullah!'
Netanyahu'ya böyle cevap verdi
'Siyasetin önünü açın'
Kurtulmuş'tan terör örgütü PKK'ya çağrı
Adana’dan Silivri’ye 'Özgürlük Yürüyüşü'
Özgür Özel gençlerle buluştu
Bayrampaşa Belediye Başkanı da tutuklandı
İstanbul'da CHP'li 12 başkan tutuklu
BTP harekete geçiyor
Tüm Türkiye'de bu tuzak anlatılacak!
Meclis'te komisyon 10. kez toplanıyor
Bugün 9 akademisyen dinlenecek
Özel sektörün dış borcu arttı
199.3 milyar dolara ulaştı
Sapıklık görüntüleri Windsor Kalesi’nin duvarlarına yansıtıldı
Sapıklık görüntüleri Windsor Kalesi’nin duvarlarına yansıtıldı
Çete patlaması
49 ilde 115 gözaltı
Bayrampaşa soruşturmasında karar verildi
26 tutuklu, 19 adli kontrol
Netanyahu, Katar'a yönelik 'sözlü' saldırılarını artırdı
Önce saldırdı, şimdi bahane üretiyor!
Katar'dan Netanyahu'ya sert cevap
"Hesap sorulmalı"
Kadıköy'de şok
Fenerbahçe: 2 - Corendon Alanyaspor: 2
Soykırım, sürgün, işgal
Gazze'de can kaybı 65 bini geçti
'Kurultay iptali' talebi reddedildi
YSK'dan karar
'La ilahe illallah, İbrahim Halilullah!'
Netanyahu'ya böyle cevap verdi
'Siyasetin önünü açın'
Kurtulmuş'tan terör örgütü PKK'ya çağrı
Adana’dan Silivri’ye 'Özgürlük Yürüyüşü'
Özgür Özel gençlerle buluştu
Bayrampaşa Belediye Başkanı da tutuklandı
İstanbul'da CHP'li 12 başkan tutuklu
BTP harekete geçiyor
Tüm Türkiye'de bu tuzak anlatılacak!
Meclis'te komisyon 10. kez toplanıyor
Bugün 9 akademisyen dinlenecek
Özel sektörün dış borcu arttı
199.3 milyar dolara ulaştı
Sapıklık görüntüleri Windsor Kalesi’nin duvarlarına yansıtıldı
Sapıklık görüntüleri Windsor Kalesi’nin duvarlarına yansıtıldı
Çete patlaması
49 ilde 115 gözaltı
Bayrampaşa soruşturmasında karar verildi
26 tutuklu, 19 adli kontrol
Netanyahu, Katar'a yönelik 'sözlü' saldırılarını artırdı
Önce saldırdı, şimdi bahane üretiyor!
Katar'dan Netanyahu'ya sert cevap
"Hesap sorulmalı"
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.