logo
23 AĞUSTOS 2025

Ramazan rahmet ayıdır

20.06.2017 00:00:00
Ramazan'ın isimlerinden biri "rahmet"tir. Peki rahmet nedir?
İslam literatüründe Yüce Rabbin kuluna karşı göstermiş olduğu güzellik, iyilik ve bağışlamalara 'rahmet' denir. Bu durumların bu ayda daha fazla bulunmasından dolayı da bu aya; 'rahmet ayı' denilmiştir.
Rahmetin kısımları:
Yüce Allah'ın rahmeti iki kısımdır.
1- Özel rahmet: Bu tür rahmet Peygamber Efendimize ve Hidayet İmamlarına (Ehl-i Beyt) hastır. Nitekim Bakara/105'te; "Allah rahmetini dilediğine tahsis eder" diye buyurulmaktadır. Hz. Ca'fer Sadık (a.s.)'dan şöyle rivayet edilmiştir: "Allah'ın rahmetinin tahsis edildiği kimseler O'nun Elçisi ve Vasileridirler. Yüce Allah rahmetini yüz bölümde yaratmıştır. Onun doksan dokuz bölümünü elçisi Muhammed'e ve Ali'ye ve bu ikisinin soyuna tahsis kılmış ve diğer bir bölümünü de bütün yaratıklar arasında taksim etmiştir." (Sefinetu'l-Bihar, rahm maddesi).
2- Genel rahmet: Bu tür rahmet, Yüce Yaratıcı tarafından tüm varlıkları kapsayan rahmettir. Öyle ki, yaratılışın başlangıcından kıyamete ve hatta sonsuza dek Yüce Allah mahlûkatıyla bu tür rahmet üzerinden hareket etmiştir. Asla ne tükenmiş ve ne de tükenecek türden bir rahmettir!
Yüz bölüme ayırdığı rahmetinin yalnızca bir bölümü olan bu rahmet türünün genişliği hakkında Ehl-i Beyt İmamlarının altıncısı olan İmam Ca'fer Sadık (a.s.) şöyle buyuruyor: "Kıyamet olduğunda, Yüce Allah rahmetini öyle genişletecektir ki, hatta İblis dahi bu rahmetin kendisine ulaşacağına ümitlenecektir." (Sefinetu'l-Bihar, c.1, s.517).
Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilir: "Yüce Allah Davud Peygambere şöyle buyurdu: Güneşli bir havada oturan birisi nasıl sıkılmazsa, Benim rahmetime maruz kalan birisi de asla sıkıntıya düşmeyecektir." (Sefinetu'l-Bihar, c.1, s.517).
Şöyle nakledilir: Bir gün bir şahıs, Ehl-i Beyt İmamlarından dördüncüsü olan Hz. Zeynü'l-Abidin (a.s)'ın huzuruna gelip şöyle arz etti: "Ey İmam! Hasan-ı Basri şöyle diyor: Helak olan birinin helak olması şaşılacak bir durum değildir, asıl şaşılacak durum kurutuluşa eren kimsenin durumudur ki, nasıl kurtulabildi?" Bunu böyle duyan İmam Zeynü'l-Abidin (a.s) şöyle buyurdu: "Hayır! Ben de diyorum ki kurtulan şahsın nasıl kurtulduğu şaşılacak bir durum değildir, asıl şaşılacak durum, Yüce Allah'ın rahmetinin bu kadar geniş olmasıyla birlikte, o şahıs nasıl helak olur! Şaşılması gereken şey budur!" (Sefinetu'l-Bihar, c.1, s.517).
Yine İmam Zeynü'l-Abidin (a.s)'dan şöyle nakledilir: "Üç şey kendisinde bulunduğu taktirde bir mümin helak olmaz. 1- Allah'ın varlığına ve birliğine iman edip ona eş koşmamak. 2- Resûlullah'ın (s.a.a) şefaat sahibi olduğuna iman etmek. 3- Allah Teâla'nın rahmetinin genişliğini kabullenmek." (Sefinetu'l-Bihar, c.1, s.517).
İslam kültüründe önemli bir yeri bulunan dualarımızda da 'rahmet' kavramı en fazla telaffuz edilen şeylerden biridir. Örneğin, "İftitah Dûası'nda şöyle diyoruz: "Ya Rab! Yakinen iman ediyoruz ki Sen, rahmet edenlerin (acıyanların) en merhametlisisin!" Kunut dûarlarında da şöyle deriz: "Rabbim beni, ana ve babamı ve tüm iman edenleri bağışla, onlara rahmeyle, çünkü Sen merhamet edenlerin en merhametlisisin."
Namazlarımızın sonunda da, "Rabbim! Senin merhametin benim işlediğim günahtan daha büyük daha geniştir" deriz. Baba-anamıza rahmet talebinde bulunuruz ve hatta Peygamber Efendimize ve âline dahi Yüce Yaratandan rahmet talep ederiz.
Rahmet vesileleri:
Yüce Rabbin rahmetinden yararlanmak için elbette birtakım vesilelerden yararlanmak lazım. Yüce Kitabımız, o vesilelerden de söz etmiş ve onların neler olduğunu nakledeceğim ayetlerde şöyle beyan buyurmuştur:
"Namazı hakkıyla kılın; zekâtı verin ve Peygambere itaat edin ki, size merhamet edilsin". (Nur/56).
Ayette rahmetin vesileleri; namaz, zekât ve Peygambere itaat olarak beyan edilmiştir.
Diğer bir ayette, Allah'a ve Resûlüne itaatin rahmet vesilesi olduğu beyan buyurulmuştur. Örneğin şu ayet: "Allah'a ve Peygambere itaat edin; olur ki size merhamet edilir." (Âl-i İmran/132).
Kimi ayette de Kur'an'a uymanın rahmet vesilesi olduğu beyan buyurulur. Örneğin; "Bu da Bizim indirdiğimiz kutlu bir kitaptır; ona uyun ve takvalı olun ki, size merhamet edilsin." (En'am/155).
Özetlersek, Kur'an-ı Kerim rahmet vesilelerini bizlere beyan ederken, yukarıda aktardığımız vesilelerin dışında, tevbe etmenin (Neml/46), iman kardeşlerinin arasını bulmanın (Hucurat/10) ve Allah'tan gelen musibet ve sınavların karşısında sabretmenin (Bakara/157) de rahmet vesilesi olduğunu beyan etmiştir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Hasan Kanaatlı / diğer yazıları
İsrail Batı Şeria'da 300 dönümlük arazideki ağaçları söktü
Ağaçlara bile tahammülleri yok!
"Gazze'deki katliamlar 60 yıl önce Kıbrıs'ta yaşandı"
Tatar, Karpaz Bölgesi'nde konuştu
Gelibolu'daki yangın büyük ölçüde kontrol altında
Tamamen kontrol için mücadele sürüyor
Kur Korumalı Mevduat sona erdi
Yenileme ve açılış yapılmayacak
Trump, Dünya Kupası’na da el attı
2026 Dünya Kupası kuraları Washington'da çekilecek
Sefer Karaahmetoğlu Beyoğlu Belediye Başkan Vekili seçildi
Dört tur süren seçimi CHP kazandı
‘Bizleri adam falan zannetmeyin’ demişti
Doğru söyleyeni kanaldan kovdular
BM raporlarına girdi
Gazze'deki kıtlık ilan edildi
KKTC'den tanınma çağrısı
'KKTC'nin tanınması da tartışılmalı'
Kurulan şirket sayısı geçen yıla göre azaldı
Kapanan şirket sayısı ise yüzde 11.8 arttı
Kapıkule'de gurbetçilerin hüzünlü dönüş yolculuğu
"Kalbimizin yarısı burada kalıyor"
Aziz İhsan Aktaş artık serbest
İtirafçıların ev hapsi kaldırıldı
İsrail Gazze'yi vuruyor: 4'ü çocuk 8 ölü, 14 yaralı
Netenyahu: 'Ateşkes olsa bile Gazze'nin tamamını işgal edeceğiz'
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Emanete riayet
Trabzon’da düğünde facia
Maganda kurşunu 1 can aldı, 2 kişiyi yaraladı
İsrail Batı Şeria'da 300 dönümlük arazideki ağaçları söktü
Ağaçlara bile tahammülleri yok!
"Gazze'deki katliamlar 60 yıl önce Kıbrıs'ta yaşandı"
Tatar, Karpaz Bölgesi'nde konuştu
Gelibolu'daki yangın büyük ölçüde kontrol altında
Tamamen kontrol için mücadele sürüyor
Kur Korumalı Mevduat sona erdi
Yenileme ve açılış yapılmayacak
Trump, Dünya Kupası’na da el attı
2026 Dünya Kupası kuraları Washington'da çekilecek
Sefer Karaahmetoğlu Beyoğlu Belediye Başkan Vekili seçildi
Dört tur süren seçimi CHP kazandı
‘Bizleri adam falan zannetmeyin’ demişti
Doğru söyleyeni kanaldan kovdular
BM raporlarına girdi
Gazze'deki kıtlık ilan edildi
KKTC'den tanınma çağrısı
'KKTC'nin tanınması da tartışılmalı'
Kurulan şirket sayısı geçen yıla göre azaldı
Kapanan şirket sayısı ise yüzde 11.8 arttı
Kapıkule'de gurbetçilerin hüzünlü dönüş yolculuğu
"Kalbimizin yarısı burada kalıyor"
Aziz İhsan Aktaş artık serbest
İtirafçıların ev hapsi kaldırıldı
İsrail Gazze'yi vuruyor: 4'ü çocuk 8 ölü, 14 yaralı
Netenyahu: 'Ateşkes olsa bile Gazze'nin tamamını işgal edeceğiz'
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Emanete riayet
Trabzon’da düğünde facia
Maganda kurşunu 1 can aldı, 2 kişiyi yaraladı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.