logo
05 EYLÜL 2025


Rumlar Kıbrıs'ın her karışını istiyor

Kıbrıs'ta Türkleri azınlık konumuna düşürmek isteyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis baklayı ağzından çıkardı. Anastasiadis Kıbrıs'tan 'toprağımız' diye bahsetti

15.09.2015 00:00:00

HABER MERKEZİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yapılan görüşmeler sürüyor. Müzakerelerde KKTC tarafını KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı temsil ederken Rum tarafını Rum lider Nikos Anastasiadis temsil ediyor. İki lider Kıbrıs müzakereleri kapsamında Lefkoşa'daki ara bölgede dün bir araya geldi. Görüşmede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in yanı sıra Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis ve diğer yetkililer hazır bulundu. Müzakerelerde mülkiyet ve toprak konusunda en kritik pazarlıklar yaşanıyor. Müzakerelerde KKTC'den toprak iadesi ve Türkiye'nin garantörlüğünün ortadan kaldırılması gibi gibi konular da gündeme gelecek. Geçmişte yürütülen müzakere süreçlerinde olduğu gibi şimdi de taviz veren taraf maalesef Türk tarafı oluyor. Fakat gelin görün ki ne taviz alırlarla alsınlar Rum tarafına bu yetmiyor. 2004 yılında Ada'da referanduma sunulan Annan Planı KKTC'nin büyük taviz ler vermesini öngürüyordu ama elde ettiklerine yeterli görmeyen Rumlar bu plana 'hayır' dediler. Çünkü Kıbrıs'ın tamamını istiyorlardı. Aradan geçen 11 yılda Rum tarafının Kıbrıs sorununa bakış açısında hiçbir şey değişmedi. Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis geçtiğimiz günlerde katıldığı bir toplantıda Kıbırs adasının tamamından 'toprağımız' diye bahsetti.





Türk askerine 'işgalci' dedi

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Karpaz kökenli Rumların düzenlediği bir mitingde yaptığı konuşmada "mücadelemiz yalnız Karpaz veya Mağusa için değil, her karış toprağımız için" ifadesini kullandı. Bilindiği gibi Karpaz, Kıbrıs adasının kuzeydoğu ucundan Anadolu'ya doğru uzanan, sivri ve uzun yarımadaya verilen ad. Anastasiadis, bütün Rum siyasi güçlerini, "mücadeleye el vermeye ve itirazların, siyasi oluşumların ve ideolojilerin üzerinde, adına vatan denilen daha büyük bir ideal olduğunu anlamaya" çağırdı. Anastasiadis mitingdeki konuşmasında "Benim için, vatanı Türkleştirmeye sürükledi; işgal altındaki bir karış toprağın bile kurtarılmasına izin vermedi; işgal ordusunun varlığıyla elindekileri tutmaya devam etmesine ve Helenizm'in geriye kalanını da tehdit etmeyi sürdürmesine müsaade etti diye yazılmasını istemem" dedi. Avrupa Birliği'ne üyeliğin büyük bir başarı olduğunu söyleyen Anastasiadis, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulmasından beri belki en önemli başarı AB'ye üyeliktir. Çünkü Avrupa ilke ve değerleri temelinde, insan hakları ve müktesebat temelinde konuşabiliyoruz" ifadesini kullandı. Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos da mitingde Rum Ortodoks Kilisesi'nin Anastasiadis'e tam desteini açıkladı.

KKTC'ye su temini projesi'nde kriz çıktı
Öte yandan Türkiye'den KKTC'nin Anamur bölgesine gidecek suyun dağıtımı konusunda Türkiye ile KKTC arasında kriz çıktı. Türkiye su dağıtımının KKTC'li belediyelerin batık olması nedeniyle özel bir kurum tarafından yapılmasını isterken KKTC yetkilileri bunu reddetti. Türkiye, KKTC'deki belediyelerin borçlu olduğu ve tahsilat yapamadığı gerçeğinden hareket ederek, suyun dağıtımını özel bir yönetime vermek istiyor. KKTC kanadı ise buna karşı çıkıyor ve "suyu biz yöneteceğiz" diyerek suyu belediyelerin oluşturduğu KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri (BESKİ) şirketinin de içerisinde olduğu ve devletin kuracağı Su Kurumu tarafından yönetilmesini talep ediyor. KKTC kulislerinde
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Alaattin Köseler serbest bırakıldı
Beykoz Belediyesi davasında kritik karar
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Herkes yaptığının cezasını bulacak
3 puan 3 golle geldi
Gürcistan deplasmanında kritik galibiyet
Ne görüştüler?
Erdoğan Bahçeli'yi ziyaret etti
Kritik görüşme gerçekleşti
Dervişoğlu'ndan Özel'e ziyaret
O ülkede ilginç eylem
Meclis önünde savaş tepkisi
İran'da dikkat çeken atama
Karargahın başına o isim getirildi
Fındık ihracatı göz doldurdu
Gelir 2,5 milyar doları aştı
Kritik davada karar
Hüseyin Baş'tan ilk açıklama
"Yapay zeka ürünü..'
MSB'den Anıtkabir açıklaması
UNRWA: Gazze'ye 6 aydır yardım ulaştıramıyoruz
Aileler temel ihtiyaçlardan yoksun bırakıldı
Çelik üreticilerinden ithalata karşı önlem talebi
"Haksız rekabete neden oluyor"
CHP lideri Özel'den Gürsel Tekin ile ilgili açıklama
"Biz tedbirli olarak disipline verdik"
'Acımasız savaşçılar oluruz'
Maduro'dan ABD'ye rest
Husiler İsrail hedefini hipersonik füzeyle vurdu
"Operasyon başarıyla sonuçlandı"
Alaattin Köseler serbest bırakıldı
Beykoz Belediyesi davasında kritik karar
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Herkes yaptığının cezasını bulacak
3 puan 3 golle geldi
Gürcistan deplasmanında kritik galibiyet
Ne görüştüler?
Erdoğan Bahçeli'yi ziyaret etti
Kritik görüşme gerçekleşti
Dervişoğlu'ndan Özel'e ziyaret
O ülkede ilginç eylem
Meclis önünde savaş tepkisi
İran'da dikkat çeken atama
Karargahın başına o isim getirildi
Fındık ihracatı göz doldurdu
Gelir 2,5 milyar doları aştı
Kritik davada karar
Hüseyin Baş'tan ilk açıklama
"Yapay zeka ürünü..'
MSB'den Anıtkabir açıklaması
UNRWA: Gazze'ye 6 aydır yardım ulaştıramıyoruz
Aileler temel ihtiyaçlardan yoksun bırakıldı
Çelik üreticilerinden ithalata karşı önlem talebi
"Haksız rekabete neden oluyor"
CHP lideri Özel'den Gürsel Tekin ile ilgili açıklama
"Biz tedbirli olarak disipline verdik"
'Acımasız savaşçılar oluruz'
Maduro'dan ABD'ye rest
Husiler İsrail hedefini hipersonik füzeyle vurdu
"Operasyon başarıyla sonuçlandı"
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.