Sağlıklı beslenmek kanserden koruyor
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, "Sağlıklı beslenerek kanserden % 60-80 korunabilirsiniz. Sağlıklı beslenmek ile kastedilen dengeli beslenmek, sebze ve meyveyi bol tüketmek, yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durmak, aşırı yağ tüketmemek, posalı gıdalar tüketmektir" dedi
02.02.2016 00:00:00
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, sağlıklı beslenerek kanserden korunmanın % 60-80 mümkün olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Uluç, "4 Şubat Dünya Kanser Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserle ilgili en son 2012 yılı verilerinin bulunduğunu, 2012 yılında 14 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve 8.2 milyon kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.
Dünyada en sık akciğer, prostat, bağırsak, mide ve karaciğer, meme, bağırsak, rahim ağzı, akciğer ve rahim kanserlerinin görüldüğünü aktaran Uluç, "Dünya genelinde kansere bağlı ölümlere baktığımızda en sık ölüme yol açan kanser türü akciğer kanseri, onu karaciğer ve mide kanseri takip ediyor. Türkiye'de 2012 yılında yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi kondu ve yaklaşık 70 bin kişi hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Uluç, kanser sebeplerine bakıldığı zaman, bunların % 60-80'inin önlenebilir sebepler olduğunu belirten Uluç, şunları kaydetti:
"Sağlıklı beslenerek kanserden % 60-80 korunabilirsiniz. İdeal vücut ağırlığını koruma, sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durma gibi aslında çok kolay uygulanabilen yaşam tarzı değişiklikleri ile kanser gelişiminin önüne geçilebilir. İdeal kiloya sahip olmak için sağlıklı beslenmeli, aşırı kaloriden kaçınmalı ve düzenli egzersiz yapılmalıdır. Sağlıklı beslenmek ile kastedilen dengeli beslenmek, sebze ve meyveyi bol tüketmek, yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durmak, aşırı yağ tüketmemek, posalı gıdalar tüketmektir.
İşlenmiş etlerden (sucuk, salam, sosis vb.) uzak durulmalı, aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Yiyeceklerin pişirme yöntemleri de önemlidir. Kızartma, mangalda pişirme, tütsüleme gibi yöntemler kullanılmamalı; haşlama, buğulama ve fırında pişirme tercih edilmelidir." AA
Prof. Dr. Uluç, "4 Şubat Dünya Kanser Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserle ilgili en son 2012 yılı verilerinin bulunduğunu, 2012 yılında 14 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve 8.2 milyon kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.
Dünyada en sık akciğer, prostat, bağırsak, mide ve karaciğer, meme, bağırsak, rahim ağzı, akciğer ve rahim kanserlerinin görüldüğünü aktaran Uluç, "Dünya genelinde kansere bağlı ölümlere baktığımızda en sık ölüme yol açan kanser türü akciğer kanseri, onu karaciğer ve mide kanseri takip ediyor. Türkiye'de 2012 yılında yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi kondu ve yaklaşık 70 bin kişi hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Uluç, kanser sebeplerine bakıldığı zaman, bunların % 60-80'inin önlenebilir sebepler olduğunu belirten Uluç, şunları kaydetti:
"Sağlıklı beslenerek kanserden % 60-80 korunabilirsiniz. İdeal vücut ağırlığını koruma, sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durma gibi aslında çok kolay uygulanabilen yaşam tarzı değişiklikleri ile kanser gelişiminin önüne geçilebilir. İdeal kiloya sahip olmak için sağlıklı beslenmeli, aşırı kaloriden kaçınmalı ve düzenli egzersiz yapılmalıdır. Sağlıklı beslenmek ile kastedilen dengeli beslenmek, sebze ve meyveyi bol tüketmek, yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durmak, aşırı yağ tüketmemek, posalı gıdalar tüketmektir.
İşlenmiş etlerden (sucuk, salam, sosis vb.) uzak durulmalı, aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Yiyeceklerin pişirme yöntemleri de önemlidir. Kızartma, mangalda pişirme, tütsüleme gibi yöntemler kullanılmamalı; haşlama, buğulama ve fırında pişirme tercih edilmelidir." AA