Sahurda çok çay tüketenler dikkat, iftar için 3 aşamalı plan
Uzman Diyetisyen Ayça Acungan iftar ve sahurda yemek konusunda tavsiyelerde bulundu
11.03.2024 16:23:00
Önder Yılmaz
Önder Yılmaz





Ramazan ayının başlamasıyla birlikte iftar ve sahurda nasıl beslemen gerek sorusu da sıkça sorulmaya başlandı.
Biz de bu soruyu Uzman Diyetisyen Ayça Acungan'a sorduk.
Acungan öncelikli olarak sahurda çok çay tüketimi konusunda uyardı ve şunları söyledi, "Sahurda çok fazla çayın tüketilmesi, gün içerisinde çok fazla kafein alımını
artıracağından gün içerisindeki açlık periyodunda, kana salınımını da artıracağından kaynaklı kişilerde ağız kuruluğunu hatta sinir sistemindeki efektini de arttırır. Bu yüzden biz günlük özellikle sahurda iki fincan ya da bir fincanlık bir çay tüketimini daha destekliyoruz. Ancak orada daha desteklediğim bitki çaylarından rezene gibi, ıhlamur gibi, ada çayı gibi, papatya gibi çayların tüketilmesi hem sıvı tüketimi açısından hem de daha huzurlu daha sakin güzel bir iftara kadarki olan o açlık periyodunun geçirilmesi açısından önem arz etmekte"
Uzman Diyetisyen Ayça Acungan iftar konusunda ise 3 aşamalı bir tavsiyede bulundu.
İşte o tavsiyeler;
"Bizim için aslında uzun süreli bir açlık oluştu, 10 saati aşkın bir açlık oluştu ve sonrasında ise yemeği biz özellikle iftarda parçalayarak yemenizi istiyoruz. Parçalayarak yemekten kastım şu; iftarınızı üç tane öğüne bölün. Birincisi çorbayla ya da sıvıyla hurmanızla beraber açacağınız bir minik sıvı öğünü. Bu sanki mideyi ve bağırsağı alıştırıyorcasına birincil bir öğün olarak söyleyebiliriz, sonrasında bir 20 - 30 dakika bekleme, bir ibadet aralığı da diyoruz biz bu kısma.
İkinci kısım ise ana yemek kısmı. Tabii burada çok aşırı yağlı kızartmalardan ya da hamurlu olacak olan ana yemeklerden kendimizi uzak tutmamız gerekiyor açıkçası. Bunlar pek önerdiğimiz noktalar değil, daha tencere yemekleri et, tavuk, balıktan ya da kuru baklagillerden zengin bir ana yemek.
Sonrasında üçüncü aşama dediğimiz aşama ise iftardan 2-3 saat sonra çayınız ya da sütlü bir kahveniz de olabilir. Bunları taçlandıracak yemişlerden - kavrulmamış olması burada önemli çünkü kavrulunca özellikle hem Omega 3 açısından fakirleşiyor hem de aynı zamanda da daha fazla da enerji alıyorsunuz - o noktada bizim istediğimiz daha çok orada ufak bir ara öğünle üçüncü aşamada sizi destekekleyebilmek ve sonrasında sıvı kaybını da giderebilmek için yine önerdiğimiz bitki çaylarının yanında artı olarak bol bol su tüketimini önermiş olacağım."
Biz de bu soruyu Uzman Diyetisyen Ayça Acungan'a sorduk.
Acungan öncelikli olarak sahurda çok çay tüketimi konusunda uyardı ve şunları söyledi, "Sahurda çok fazla çayın tüketilmesi, gün içerisinde çok fazla kafein alımını
artıracağından gün içerisindeki açlık periyodunda, kana salınımını da artıracağından kaynaklı kişilerde ağız kuruluğunu hatta sinir sistemindeki efektini de arttırır. Bu yüzden biz günlük özellikle sahurda iki fincan ya da bir fincanlık bir çay tüketimini daha destekliyoruz. Ancak orada daha desteklediğim bitki çaylarından rezene gibi, ıhlamur gibi, ada çayı gibi, papatya gibi çayların tüketilmesi hem sıvı tüketimi açısından hem de daha huzurlu daha sakin güzel bir iftara kadarki olan o açlık periyodunun geçirilmesi açısından önem arz etmekte"
Uzman Diyetisyen Ayça Acungan iftar konusunda ise 3 aşamalı bir tavsiyede bulundu.
İşte o tavsiyeler;
"Bizim için aslında uzun süreli bir açlık oluştu, 10 saati aşkın bir açlık oluştu ve sonrasında ise yemeği biz özellikle iftarda parçalayarak yemenizi istiyoruz. Parçalayarak yemekten kastım şu; iftarınızı üç tane öğüne bölün. Birincisi çorbayla ya da sıvıyla hurmanızla beraber açacağınız bir minik sıvı öğünü. Bu sanki mideyi ve bağırsağı alıştırıyorcasına birincil bir öğün olarak söyleyebiliriz, sonrasında bir 20 - 30 dakika bekleme, bir ibadet aralığı da diyoruz biz bu kısma.
İkinci kısım ise ana yemek kısmı. Tabii burada çok aşırı yağlı kızartmalardan ya da hamurlu olacak olan ana yemeklerden kendimizi uzak tutmamız gerekiyor açıkçası. Bunlar pek önerdiğimiz noktalar değil, daha tencere yemekleri et, tavuk, balıktan ya da kuru baklagillerden zengin bir ana yemek.
Sonrasında üçüncü aşama dediğimiz aşama ise iftardan 2-3 saat sonra çayınız ya da sütlü bir kahveniz de olabilir. Bunları taçlandıracak yemişlerden - kavrulmamış olması burada önemli çünkü kavrulunca özellikle hem Omega 3 açısından fakirleşiyor hem de aynı zamanda da daha fazla da enerji alıyorsunuz - o noktada bizim istediğimiz daha çok orada ufak bir ara öğünle üçüncü aşamada sizi destekekleyebilmek ve sonrasında sıvı kaybını da giderebilmek için yine önerdiğimiz bitki çaylarının yanında artı olarak bol bol su tüketimini önermiş olacağım."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.