Savaş direkt soframızı vuruyor
Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi buğday fiyatlarını Türkiye'de de yükselti. Adana Ticaret Borsası'nda 14 Şubat'ta kilogramı 4.40-4.50 TL'den işlem gören buğdayın fiyatı, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesiyle 24 Şubat'ta 4.50-4.60 TL bandına yükseldi.
27.02.2022 17:02:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Buğday fiyatları yerinde durmuyor. Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi Türkiye gibi buğday ithal eden ülkeleri sıkıntıya soktu. Adana Ticaret Borsası'nda 14 Şubat'ta kilogramı 4.40-4.50 TL'den işlem gören buğdayın fiyatı, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesiyle 24 Şubat'ta 4.50-4.60 TL bandına yükseldi. Aynı fiyat seviyesi 25 Şubat'ta da korundu. Buğdayın fiyatı 22 Şubat'ta 4.30-4.40 TL bandındaydı. Böylece buğdayın fiyatı iki günde (22 Şubat-24 Şubat arasında) yüzde 15 artış gösterdi. 22 Şubat'ta kilogramı 3.78-3.98 TL arasında seyreden mısırın fiyatı ise 24 Şubat'ta 3.90-4.10 lira seviyesine, 9 TL olan soyanınki ise 9.40 liraya çıktı. B
Mısır ve soyanın fiyatı da arttı
Buğday, mısır, soya dünyada en çok işlem gören tarım emtiaları olarak öne çıkıyor ve jeopolitik çatışmalardan direkt etkileniyor. Türkiye mısır ve buğdayı Rusya ve Ukrayna'dan; soya fasulyesini ise Brezilya'dan ithal ediyor. Öte yandan Edirne Ticaret Borsası'nda işlem gören ayçiçeğinin kilogramı 24 Şubat'ta 9.20-9.98 TL idi. Fiyat 25 Şubat'ta 10.10-10.20 TL bandına çıktı! Dünya buğday ihracatında önemli bir role sahip olan Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin buğday arzını olumsuz etkileyebileceğine, fiyatlardaki yukarı yönlü baskının sürebileceğine, hatta bu ülkelerin buğday ihracatının durma noktasına gelebileceğine dair endişeler piyasaların odak noktasında yer alıyor.
Rusya önemli bir ihracatçı
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesinde tarım emtiaları içerisinde özellikle buğdayın daha çok öne çıktığını söyledi. Bu süreçte buğday fiyatının yüzde 20'ye varan yükseliş kaydettiğini aktaran Ergezen, Rusya'nın dünyanın en önemli buğday üreticilerinden biri olduğunu, özellikle Orta Doğu ve Avrupa için önemli bir tedarikçi rolü üstlendiğini ifade etti. Rusya'nın başta petrol ve doğal gaz olmak üzere buğday, mısır, paladyum, platin, alüminyum, nikel, gübre ve gübre kimyasalları gibi ürünlerde önemli bir üretici ve tedarikçi konumunda bulunduğunu aktaran Ergezen, "Buğdayda küresel ihracatın yüzde 17'si Rusya tarafından sağlanıyor. Rusya ve Ukrayna, birlikte küresel ihracatın yüzde 29'unu gerçekleştiriyor. Toplam üretimin ise yüzde 14'ü bu ülkelerden sağlanıyor. Kısacası, bu iki ülkenin bir savaşa girmesi, küresel piyasalarda arz endişelerinin artmasına neden oluyor. Bu da fiyatlarda yükselişe yol açıyor" diye konuştu.
Gübre fiyatları da artacak
Zafer Ergezen, Rusya ve Ukrayna'nın aynı zamanda gübre ve gübre kimyasalları alanında da dünyanın en büyük oyuncularından olduğunu vurgulayarak, "Bu 2 ülke arasındaki savaş, maalesef gübre fiyatlarının da artmasına yol açacaktır. Yaptırımlar nedeniyle tedarik zinciri sıkıntısı olursa söz konusu emtialarda yukarı yönlü hareket görülmesi oldukça muhtemel. Bu durumda gübre fiyatlarında da artış kaçınılmaz olacaktır. Bunun sonucunda ise neredeyse tüm tarım emtialarına yayılan bir maliyet baskısı oluşmasını bekleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.