Seçimlere mührü Z kuşağı vuracak
Türkiye'de seçimlere katılacak tüm siyasi partiler, önümüzdeki seçimlerde ilk kez oy verecek ve sandık sonuçlarına mühürlerini vuracak 6 milyona yakın genç seçmeni radarına aldı. Ancak uzmanlara göre genç kitlenin kalbine girmek o kadar da kolay değil
03.10.2021 16:40:00





Türkiye'de muhalefet partileri başta ekonomideki problemler olmak üzere çözüm bekleyen sayısız sorunu gerekçe göstererek erken seçim tartışması yürütürken partiler bir yandan da bir sonraki seçimlerde ilk kez oy verecek genç seçmeni ikna etme yarışına girişmiş durumda. Eğer normal takvime bağlı kalınırsa 2023 yılında yapılacak olan seçimlerde 6 milyondan fazla gencin ilk kez oy kullanması bekleniyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun istatistiklerine göre en son 2019'da yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne 57 milyondan fazla seçmen katıldı. Bu sayı, önümüzdeki seçimlerde ilk kez oy kullanacak seçmenlerin, tüm seçmenler arasındaki payının kabaca yüzde 10 civarında olacağına işaret ediyor. Uzmanlar, sadece ilk kez oy verecek seçmenlerin değil, 40 yaşın altındaki seçmen kitlesinin seçimlerde belirleyici olacağı kanaatinde. Zira 40 yaş altndaki seçmenler Türkiye'deki seçmenin yarısından fazlasına denk geliyor. 40 yaş altı herkes artık dijital dünya ile çok tanışık olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu kesimdekilerin iş yapma ve sosyal ilişki geliştirme biçimleri dijital dünyaya adapte olmuş seçmenler oldukları için seçim döneminde davranışlarının da benzerlik göstereceğini tahmin ediyor. Bu yüzden toplum bilimciler, bu genç kuşağın diğer kuşaklarla arasındaki farklılığı ve seçmen davranış kalıplarını anlamamış ve cazip mesajlar üretememiş bir partinin, başarılı olabilme olasılığının çok yüksek olmadığını söylüyor.
Z kuşağını bir kalıba sokmak zor
Z kuşağı olarak tanımlanan kitlenin bir kalıba uydurulmasının zorluğuna dikkat çeken uzmanlar, Z kuşağı olarak tanımlanan kitlenin Türkiye'deki büyük çoğunluğunun Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşadığının altını çiziyor. Uzmanlara göre hangi bölgede yaşarsa yaşasın önümüzdeki seçimlerin kaderini etkileyecek bu gençlerin yüzde 40-50'si işsizlik ile mücadele ediyor. Çoğunlukla serbest meslek veya güvencesiz olarak tarlada çalışan bu genç kitle yok sanılıyor. Kalıp yargılar üzerinden gençliği homojen bir kitle olarak görmek siyasetçilerin işini kolaylaştırsa da uzmanlara göre esas sorunları teşhis etmeyi imkansız hale getirdiğinden bu kitlenin oyunu almayı zorlaştırıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.