Ses teli sağlığınızı bu yöntemlerle koruyun
Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek.
03.05.2025 14:46:00 / Güncelleme: 03.05.2025 14:50:04
ÖNDER YILMAZ
ÖNDER YILMAZ





Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. Ses oluşumunun ana sorumlusu bu organda; nodül, polip, felç, ödem, kanser öncesi lezyonlar ve kanser gibi rahatsızlıkların oluşabileceğini dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, "Bu rahatsızlıkların bir kısmı cerrahiye gerek kalmadan ses hijyeni ve terapisiyle tedavi edilebilir. Ses hijyeni, bol su içmek ya da bağırmaktan kaçınmak gibi ses telleri sağlığı için günlük hayatta dikkat edilmesi gereken alışkanlıklardır. Ses terapisi ise mevcut bir sağlık sorunun tedavisine yönelik uygulanan egzersiz ve tekniklerdir" dedi.
Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, "Öğretmen, müezzin, imam, avukat ya da pazarda çalışan esnaf gibi sesini yoğun kullanan meslek gruplarında ses hijyenine özellikle dikkat edilmeli ve herhangi bir şikâyet durumunda gecikmeden KBB hekimine başvurulmalı" dedi. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses tellerini koruyarak çeşitli sağlık problemlerinin önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gereken hijyen kurallarından bahsetti.
1. Sesi yüksek tonda ve uzun süreli kullanmaktan kaçının. Ses telleri aşırı kullanımda tahriş olabilir, ses kısıklığı gelişebilir.
2. Kuru boğaz daha kolay tahriş olacağı için bol su için, boğazınızı nemli tutun.
3. Uzun süreli konuşmalarda kısa aralar vererek ses tellerinizi dinlendirin.
4. Ses tellerini kurutarak tahriş edeceği için sigarayı ve alkolü bırakın.
5. Reflü gibi mide problemleriniz varsa mutlaka tedavi ettirin. Reflü sebebiyle yukarı çıkan mide asidi, ses tellerinde ödeme yol açabilir.
6. Bağırmak gibi fısıltıyla konuşmak da ses tellerine zarar vereceği için ikisinden de kaçının.
7. Sürekli boğaz temizleme alışkanlığından uzak durun.
8. Ağızdan alınan nefes boğazı kurutacağı için genellikle burundan nefes almaya çalışın.
9. İçinde bulunduğunuz ortamın havasını nemli tutun. Kuru hava, ses tellerini kurutarak tahrişe neden olabilir.
10. Sesinizi yoğun kullanıyorsanız düzenli ses terapisi alın. 11. Profesyonel destek, sesin doğru kullanılmasını sağlar ve sağlık problemlerini önler.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.