Şimdi 'milli ekonomi modeli' devri
Üsküdar Üniversitesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, küreselleşmenin çöküşü olgusunun koronavirüs salgınıyla belirginleşeceğini ifade ederek, "Bu perspektiften hareketle de, salgın dolayısıyla yaşanan ekonomik gerileme de göz önünde bulundurularak, 'milli iktisat (ekonomi) modeli'nin yükselebileceği öngörülebilir" dedi. Milli Ekonomi Modeli'nin Prof. Dr. Haydar Baş'ın tescilli tezi olduğunu hatırlatalım.
26.04.2020 17:57:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, koronavirüs ile birlikte insanlık tarihinde etkili olan büyük çaptaki salgınlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Salgınların dünya tarihinde çok önemli değişikliklere yol açtığını söyleyen Odabaşı, "Veba salgını, MÖ 14'üncü yüzyılda Hititler'de tahtın sahibinin değişmesine, çocuk yaştaki bir kralın tahta geçmesine sebep olarak Hititlerin kaderini etkiledi. Bu durumun Roma imparatorları Lucius Verus ve Marcus Aurelius Antoninus'un, 7'nci yüzyılda da Sasani hükümdarının vebadan hayatını kaybetmesi gibi tarih boyunca benzer pek çok örneği vardır. Yani salgınlar siyasi iktidarlarda değişikliklere yol açmışlardır. Bazen iktidarı değiştirmese de büyük halk isyanlarının çıkmasına sebep olmuş kimi zaman ise iktidarı değiştirmekle birlikte bir devletin sonunu da hızlandırmıştır. Örneğin Büyük Roma'nın yıkılışında ya da Sasani ordularının Müslüman orduları karşısında yenilgiye uğrayarak 7'nci yüzyılda tarih sahnesinden silinmesinde yine salgınların etkisi büyüktür" dedi.
Şimdi millilik zamanı
Avrupa devletlerinin çoğunun katıldığı 30 Yıl Savaşları'nın tifüs salgını nedeniyle sona erdiğini aktaran Odabaşı, "Şüphesiz İspanyol Gribi de ilk dünya savaşının bitiş tarihini öne çeken etkenlerden olmuştur. Salgınlar savaş bitirmiştir. On yıllar boyunca süren Haçlı Seferleri'nin organize edilmesinde açlık, yokluktan başka salgın hastalıklardan da kırılan Avrupalının daha refah, daha zengin, daha sağlıklı topraklara sahip olma motivasyonu yüksektir" dedi. Önceki salgınların neden olduğu tarihsel olaylardan yola çıkarak Covid-19 pandemisinin de savaşlar başlatabileceğini ya da savaşlar bitirebileceğini söyleyen Odabaşı, şunları söyledi: "Salgın, iktidarları değiştirip yeni siyasi iktidarlar ortaya çıkarabilir. Yeni ekonomik sistemler geliştirebileceğini de söylemek mümkün. Dünya çapında bakıldığında, aslında Covid-19'dan önceki bir gelişme olan küreselleşmenin çöküşü olgusunun salgınla belirginleşeceği söylenebilir. Globalizme karşılık glokalizmin (yerelleşme) yükselişi tetiklenebilir. Bu perspektiften hareketle de, salgın dolayısıyla yaşanan ekonomik gerileme de göz önünde bulundurularak, 'milli iktisat (ekonomi) modeli'nin yükselebileceği öngörülebilir. Ancak altı kalınca çizilmelidir ki, eğer böyle bile olsa 1930'ların devletçiliğinden ziyade 2000'lerin ruhuyla sentezlenmiş yeni bir devletçilik anlayışını beklemek daha yerinde olur" dedi. 14 Nisan'da Hakk'a yürüyen Prof. Dr. Haydar Baş, 2005 yılında Milli Ekonomi Modeli'ni sistemleştirdi, 10 uluslararası kongre ile dünyaya takdim etti, Rusya meclisi Duma'da sundu ve dahası patentini aldı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.