Prof. Dr. Kaya, Türkiye genelinde her yıl kış aylarında sobalarda kömürün bilinçsiz yakılması nedeniyle birçok kişinin karbonmonoksitten zehirlendiğini belirterek, tüm uyarılara rağmen kömürden kaynaklanan zehirlenmeler ve yangınlarda ölenlerin sayısının arttığını bildirdi. Doğru yakılmayan kömürlü sobaların her zaman zehirleme tehlikesi olduğunu vurgulayan Kaya, sobanın seçimi, kurulması ve yakılmasında bazı basit kurallara uyulması halinde üzücü olaylarla karşılaşma riskinin en aza inebileceğini bildirdi. Muammer Kaya, zehirlenme olaylarının, soba yakma tekniğindeki yanlışlıklar ve standart dışı soba kullanımı nedeniyle meydana geldiğini dile getirerek, şöyle konuştu: "Karbonmonoksit zehirlenmeleri nedeniyle meydana gelen ölüm vakaları kömürden değil, sobaların yakılma yönteminin bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Sobadan can kaybını önlemek için kaliteli yakıt seçmek, sobayı üstten yakmak ve hava alıcı yerlerini kapatmamak gerekiyor."
Sobayı alttan değil, üstten yakın
Sobayı alttan yakıp, kömür bitimine doğru üstten ilave yapılmasının ve sürekli yanmayı sağlamanın doğru bir teknik olmadığınıbelirten Kaya, bu yöntemde enerji kaybının fazla olacağını kaydetti. Prof. Dr. Muammer Kaya, alttan yakılan sobaların hava kapaklarınınkapatılıp uzun süre yanmasının beklenmesinin zehirlenmelere neden olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Alta kömür, üste çıta koyularak üstten yakılan sobalar, yaklaşıkyüzde 20 yakıt tasarrufu sağlar, çevreye daha az zarar verir. En önemlisi zehirlenme riskini en aza indirir. Üstten yakılan sobalarda yanmanın kesintili olması ve üstten kömür ilavesinin yapılmaması, kullanımı zahmetli yapsa da uçucu gazların ısıtılması ve daha fazla yakılması, az duman çıkması ve yanma veriminin yüksek olması gibi avantajlar sağlar."