logo
18 TEMMUZ 2025

Soğan kebabı kış aylarının vazgeçilmez lezzeti

Gastronomi şehri Gaziantep'in eşsiz lezzetlerinden biri olan soğan kebabı; lezzetinin yanı sıra kış aylarında gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklığı güçlendirdiği için de vatandaşlardan yoğun ilgi görmeye başladı

18.11.2021 10:22:00
Soğan kebabı kış aylarının vazgeçilmez lezzeti
Soğan kebabı kış aylarının vazgeçilmez lezzeti
Gastronomi şehri Gaziantep'in önemli lezzetlerinden biri olan soğan kebabı, kış aylarında tercih edilen yemekler arasında yer alıyor. Özellikle pandemi döneminde gribin ve nezlenin doğal ilacı olarak bilinen soğan kebabı, havaların soğumaya başlamasıyla beraber kentteki kebapçılarda pişirilmeye başlandı. İçerisinde bulundurduğu soğanıyla, baharatlarıyla, kuzu etiyle, nar pekmeziyle adeta şifa deposu olan soğan kebabı gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazandırdığı için kış aylarında vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Soğan kebabının yapılışı hakkında bilgi veren Mutfak Sanatları Merkezi Mutfak Şefi Cuma Kaplan, soğan kebabının yoğun ilgi gördüğünü de belirterek, 'Gaziantepliler, mangalı gördüğü gibi hemen kebap yapası gelir. Soğan kebabımızda mevsimsel olarak yaptığımız doğal antibiyotiktir. Soğan kebabının 2 tür yapımı vardır. Birincisi; soğan kebabını mangalda pişirdikten sonra tepsiye alıyoruz. Daha sonra tepsideyken üzerine sos katıyoruz ve kendi buharında pişirip demlendiriyoruz. İkinci yapımı ise yine şişe dizermiş gibi eti ve soğanı tepsiye diziyoruz. Dizdikten sonra sosunu ekliyoruz ve Gazianteplilerin yaptığı gibi mahallelerde bulunan taş fırınlarda pişiriyoruz ya da isteyenler evlerindeki fırınlarda da pişirebilir. İsteyen herkes kolaylıkla yapabilir. Soğan kebabı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Soğan kebabı yaparken soğanlar çok ufak ve büyük olmayacak. Kebabımız, kebaplık soğan dediğimiz mor soğanla yapılması gerekiyor. Kış aylarına girmemizin ardından talepler gelmeye başladı. Daha biz menümüze dahil etmeden müşterilerimiz soğan kebabını bizden talep etmeye başladı. Mutfak ve Sanatı Merkezine gelen müşterilerimiz bilir mevsimsel olarak menülerimizi düzenleriz. Zaten menümüze kattığımız yemekler çokça talep ediliyor. Ancak soğan kebabımız daha menüde olmamasına rağmen çokça talep görüyor' dedi.



'Soğan kebabımız doğal antibiyotiktir'

Soğan kebabının antibiyotik özelliğinin olduğunu ifade eden Kaplan, kebabının sonbahar ve kış aylarında yapıldığını da sözlerine ekleyerek, 'Gaziantep'imizde yemek kültürümüzün yanı sıra kebap kültürümüzde çok fazla var. Nasıl bazı yemeklerin mevsimi olursa kebapların da mevsimi oluyor. Örneğin; patlıcan kebabı yaz aylarında yapılır. Sonbahar ve kış aylarında da soğan kebabını tüketiyoruz. Doğal antibiyotik olan soğan kebabımız Gaziantep'te yapılan kebaplardan birisidir. Bu kebap bizim için çok önemli çünkü içerisinde bulundurduğu bizim doğal antibiyotik dediğimiz soğanıyla, baharatlarıyla, kuzu etiyle, nar pekmeziyle, limonuyla adeta bir şifa deposu. Çok güzel bir kebap' diye konuştu.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Öksüzleri himâye etmek
Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası konuştu
'İsrail bir terör devletidir'
CHP lideri Özel, DEM heyetini kabul etti
Buldan: 'Özel'in sürece katkıları kıymetli'
Fazla naz Beşiktaş'ı usandırdı
Kyle Walker-Peters transferinden vazgeçti
Erdoğan Şara ile görüştü
Gündem İsrail saldırıları
İYİ Parti komisyona katılmayacak
'Hata ve yanlışlara ortak olmayacağız'
'Talep gelmesi durumunda desteğe hazırız'
MSB'den Suriye açıklaması
Kartalkaya davasında 10. gün
'Hayatta olduğum için şükredemiyorum'
TBMM'de açılım görüşmesi
Ne konuştular?
Irak'ta yangın faciası
AVM'de çıkan yangında 50 kişi hayatını kaybetti
Konut satışı verileri açıklandı
12 ayın en düşüğü
Beton kent
İşte İstanbul'un özeti
Gazze'de İsrail terörü sürüyor
1 günde 85 Filistinliyi katlettiler
Enerji ve maden alanlarına yönelik teklif TBMM'de
ÇED raporu ile ilgili değişiklik
İsrail Suriye'ye yine hava saldırısı düzenledi
Lazkiye'deki 107. Tugay'ı vurdu
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Öksüzleri himâye etmek
Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası konuştu
'İsrail bir terör devletidir'
CHP lideri Özel, DEM heyetini kabul etti
Buldan: 'Özel'in sürece katkıları kıymetli'
Fazla naz Beşiktaş'ı usandırdı
Kyle Walker-Peters transferinden vazgeçti
Erdoğan Şara ile görüştü
Gündem İsrail saldırıları
İYİ Parti komisyona katılmayacak
'Hata ve yanlışlara ortak olmayacağız'
'Talep gelmesi durumunda desteğe hazırız'
MSB'den Suriye açıklaması
Kartalkaya davasında 10. gün
'Hayatta olduğum için şükredemiyorum'
TBMM'de açılım görüşmesi
Ne konuştular?
Irak'ta yangın faciası
AVM'de çıkan yangında 50 kişi hayatını kaybetti
Konut satışı verileri açıklandı
12 ayın en düşüğü
Beton kent
İşte İstanbul'un özeti
Gazze'de İsrail terörü sürüyor
1 günde 85 Filistinliyi katlettiler
Enerji ve maden alanlarına yönelik teklif TBMM'de
ÇED raporu ile ilgili değişiklik
İsrail Suriye'ye yine hava saldırısı düzenledi
Lazkiye'deki 107. Tugay'ı vurdu
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.