logo
25 MAYIS 2025

Sonbaharda bağışıklığı güçlü tutmanın yolları

Diyetisyen Merve Demir, ani değişen hava sıcaklıklarının çeşitli hastalıklara zemin hazırladığını söyleyerek mevsim geçişlerinde bağışıklığı arttırmak için önerilerde bulundu

28.09.2022 11:17:00
Sonbaharda bağışıklığı güçlü tutmanın yolları
Sonbaharda bağışıklığı güçlü tutmanın yolları
Diyetisyen Merve Demir, ani değişen hava sıcaklıklarının çeşitli hastalıklara zemin hazırladığını söyleyerek mevsim geçişlerinde bağışıklığı arttırmak için önerilerde bulundu.

Sonbahar mevsiminin başlamasıyla birlikte havadaki ani ısı değişiklikleri de çeşitli hastalıklara zemin hazırlıyor. İnsanların en sık hasta olduğu bu aylarda ise alınan çeşitli besinler, daha dinç, hareketli ve sağlıklı geçirilmesini sağlayabilir. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Diyetisyen Merve Demir, 'Son zamanlarda insanlarda halsizlik, baş ağrısı, soğuk algınlığına daha meyilli olma gibi vakaların arttığını görüyoruz. Bunun en temel sebebi aslında mevsim geçişinden kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.

Bu durumu daha kolay, dinç, hareketli ve sağlığımıza zarar gelmeden atlatabilmemiz için belirli dikkat etmemiz gereken noktalar var. En temelde bağışıklığımızı güçlü tutmamız gerekiyor' dedi.

'Uykumuzun süresine ve kalitesine dikkat etmemiz gerekiyor'

İnsan vücudunda en önemli şeylerden birinin de uyku olduğunu belirten Diyetisyen Demir, gece en az 11 veya 12 gibi uyumuş olunması gerektiğini ifade ederek, 'Beslenme ne kadar doğru olursa olsun eğer uykuda bir problem varsa vücutta birçok şey yolunda gitmiyor. Dikkat etmemiz gereken şey, gece en geç saat 11-12 gibi uyumuş olmamız gerekiyor ki gece saat 2'de en derin uyku vaktine ulaşmış olalım. Çünkü gün içerisindeki mutluluğumuz, açlığımız, tokluğumuz gibi tüm ruh halimiz gece uyurken salgıladığımız hormonlara bağlı.

Diğer önemli husus ise su diyebilirim. Çünkü vücudun birçok temel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için en gerekli olan şey sudur. Özellikle bu mevsim geçişinde susama hissinin azaldığını görüyoruz. Bu da vücutta baş ağrısı, halsizlik, ödem sorunları ile karşı karşıya kalmamıza sebep oluyor. Suyumuzun miktarına dikkat ederek mutlaka gün içerisinde gerekli tüketimini sağlayalım. Günlük bir kişinin su tüketimi kişiden kişiye değişiyor ama kilogram başına 30-35 miligram arası su tüketimini öneriyorum' şeklinde konuştu.

'Bağışıklık sisteminde vitamin ve mineraller çok büyük öneme sahip'



Vitamin ve mineralleri sebze ve meyve tüketimini arttırarak sağlanabileceğini söyleyen Demir, 'Beslenme uzmanları olarak ortalama bir insanın günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmesi gerekiyor. Şu an çok çeşitli meyve ve sebzeler var. Bunları olabildiğince çeşitli bir şekilde tüketimini sağlamalıyız. 1 porsiyon meyve yenilecekse onu tek çeşit meyveden değil de 2 çeşit meyve olarak tüketilmesinde fayda var. Ne kadar renkli beslenilirse o kadar vücuda faydası olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü vücudun günlük ortalama 50 farklı besin öğesine ihtiyacı var. Vitamin ve minerallerin bağışıklığı güçlü tutmasının yanında ne kadar çeşitli beslenilirse o kadar vücudumuzun o kadar besin öğesini almış oluyoruz' dedi.

'Haftada bir ya da 2 gün mutlaka balık tüketimine önem vermemiz gerekiyor'

Balıkların çok çeşitli olduğu bir mevsimde olunduğunu dile getiren Demir, haftada 1 ya da 2 gün mutlaka balık tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Kahvaltı, ara öğün ya da akşam öğünlerimizde mutlaka bir protein grubuna yer vermemiz gerekiyor. Balıkların çok çeşitli olduğu bir mevsimdeyiz. Haftada bir ya da 2 gün mutlaka balık tüketimine önem vermemiz gerekiyor. Sabah kahvaltılarında mutlaka yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi protein kaynağını mutlaka almamız gerekiyor.

Herkes yağlardan kaçıyor ama doğru yağ asitlerini aldığımız zaman aslında bağışıklığımıza çok büyük bir destek yapmış oluyoruz. Omega-3 yağ asitleri, balık ve çiğ kuruyemişleri tüketerek sağlıklı yağ asitlerini alabiliriz. Yemeklerimizde zeytinyağı kullanarak ve Omega-9 yağ asitlerini alarak bağışıklığımıza çok büyük artılar sağlayabiliriz' diye konuştu.

'Hiç ekmek ya da karbonhidrat tüketmemek çok doğru değildir'

Karbonhidratların vücut için en önemli olduğunu fakat geri planda belirten Diyetisyen Demir, 'Ekmek gurubundan kaçınılıyor. Hâlbuki beynimiz glikoz ile çalışıyor. Hiç ekmek ya da karbonhidrat tüketmemek çok doğru değildir. Ama bunu tüketirken de çeşidinin çok doğru olması gerekiyor. Yani beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketmek, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih etmek aslında bağışıklığımıza yapacağımız çok güzel bir yatırım olacaktır.

Son zamanlarda güneşlenme süresinin azalması ile birlikte D vitamini eksikliğine daha çok rastlar olduk. Bunun için gerekli takviyeleri aile hekimimizden veya eczanelerden almamız doğru olacaktır. Bu mevsim geçişlerinde daha iyi bir ruh hali ve daha sağlıklı geçirebilmek için ne sayılırsa sayılsın bireysel bir değerlendirme şart olduğunu bilmemiz gerekiyor. Mutlaka bir diyetisyene gidip durumun değerlendirilmesi, kişiye uygun beslenme programlarının oluşturulması şart' ifadelerini kullandı.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Free İmamoğlu soruşturması
CHP'lilerin köprüye astığı pankart indirildi
Galatasaray kazanmaya devam ediyor
Şampiyon Galatasaray deplasmanda Göztepe’yi 2 golle geçti
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya'yı ziyaret edecek
Putin ile de görüşecek
Öğretmenler Milli Eğitim Akademisi'nden istihdam edilecek
Öğretmen atamalarına bir bariyer daha!
10 çocuğundan 9'unu kaybetti
Gazzeli kadın doktorun büyük acısı
Bu ne vurdumduymazlık!
Özgür Özel Gazze'ye dikkat çekti
İsrail'in siber saldırısı olabilir!
Elektrik kesintileri Fransa'ya sıçradı
Sürpriz buluşma
Erdoğan, Şara ile görüştü
İsrail ölüm kusuyor
Son 24 saatte 79 şehit daha
İfade veriyorlar
İBB'ye 4. dalga operasyon
Şizofreni nedir, tedavi edilebilir mi?
Bugün Dünya Şizofreni Günü
Takside dehşet anları kamerada...
Taksiciyi silahla gezdirdi, sonra da parasını gasp etti
Kars'ta korku dolu anlar kamerada
Şiddetli rüzgar çatıları uçurdu
Kırmızı bültenle aranan 3 şahıs yakalandı
Zekeriya Öz ve Adil Öksüz yine yok
Bu da öteki Türkiye!
Lüks konut projesine akın var
Free İmamoğlu soruşturması
CHP'lilerin köprüye astığı pankart indirildi
Galatasaray kazanmaya devam ediyor
Şampiyon Galatasaray deplasmanda Göztepe’yi 2 golle geçti
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya'yı ziyaret edecek
Putin ile de görüşecek
Öğretmenler Milli Eğitim Akademisi'nden istihdam edilecek
Öğretmen atamalarına bir bariyer daha!
10 çocuğundan 9'unu kaybetti
Gazzeli kadın doktorun büyük acısı
Bu ne vurdumduymazlık!
Özgür Özel Gazze'ye dikkat çekti
İsrail'in siber saldırısı olabilir!
Elektrik kesintileri Fransa'ya sıçradı
Sürpriz buluşma
Erdoğan, Şara ile görüştü
İsrail ölüm kusuyor
Son 24 saatte 79 şehit daha
İfade veriyorlar
İBB'ye 4. dalga operasyon
Şizofreni nedir, tedavi edilebilir mi?
Bugün Dünya Şizofreni Günü
Takside dehşet anları kamerada...
Taksiciyi silahla gezdirdi, sonra da parasını gasp etti
Kars'ta korku dolu anlar kamerada
Şiddetli rüzgar çatıları uçurdu
Kırmızı bültenle aranan 3 şahıs yakalandı
Zekeriya Öz ve Adil Öksüz yine yok
Bu da öteki Türkiye!
Lüks konut projesine akın var
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.