logo
16 HAZİRAN 2025

Süt ile kavrulanı daha lezzetli

Nevşehir'de yaklaşık 200 bin dekara ekimi yapılan ve bu yıl yüksek rekolte beklenen coğrafi işaret tescilli çerezlik kabak çekirdeğinde hasat dönemi başladı

09.10.2022 18:16:00
Süt ile kavrulanı daha lezzetli
Süt ile kavrulanı daha lezzetli
Nevşehir'de yaklaşık 200 bin dekara ekimi yapılan ve bu yıl yüksek rekolte beklenen coğrafi işaret tescilli çerezlik kabak çekirdeğinde hasat dönemi başladı.

Kozmetikten kuruyemişe kadar pek çok alanda kullanılan ve ekonomik değer olarak da oldukça değerli olan çerezlik kabak çekirdeğinde bu yıl itibariyle rekolte de bir artış yaşanıldığı ifade edildi. Nevşehir'de çok çeşitli kullanım özelliğine sahip olan çerezlik kabak çekirdeğinin hasadına başlanıldı. Bozkırın adeta sarı renge boyanmış gibi göründüğü hasat döneminde tarlalarda görsel şölen de oluştu.

Türkiye'nin en önemli kuru yemişlik kabak çekirdeği üretim merkezlerinden Nevşehir'de, hasadı yapılan kabak çekirdeği fırınlarda kavrulmaya başlandı. Patatesi ve üzümü kadar sütle kavrulmuş meşhur kabak çekirdeğiyle de ün salan Türkiye'nin en meşhur kabak çekirdeğinin vatanı Nevşehir'de, vatandaşlar taş fırınlara akın ediyor. Her sene Eylül ve Ekim aylarına gelindiğinde Nevşehir genelinde kabak çekirdeği kavrulma sezonu da başlıyor.

Kış aylarının özellikle vazgeçilmez eğlencesi 'sütle kavrulmuş meşhur Nevşehir kabak çekirdeğinin kavrulma işlemleri için vatandaşlar taş fırınlara akın ediyorlar. Türkiye'nin coğrafi işaretli çerezlik kabak çekirdeği üretiminde en önemli merkezlerinden Nevşehir'de, tarladan toplanıp kesilen kabaklardan elle ayıklandıktan sonra kurutulan çekirdekler, tüketiciye ulaştırılmak üzere özel taş fırınlarda kavruluyor.

Çiftçi Mustafa Gümüşsuyu, en lezzetli kabak çekirdeğinin elle ayıklananlar olduğunu belirterek, "Kabak çekirdeği kendi içindeki sıvısıyla özdeşleştiği için kavurması, rengi ve tadı daha güzel olur. Makine çekirdeğinin lezzeti ile bu çekirdeğin lezzeti arasında fark vardır. Ayıklama işlemi bittikten sonra fırına kavrulmaya gidecek' dedi.

'Süt ile kavruluyor'



Meşhur Nevşehir kabak çekirdeğinin lezzetindeki en önemli sırrı süt ve tuz ile kavrulmasından geliyor. Fırınlarda odun ateşinin 120-150 dereceye ulaşan sıcaklığında saç tavada kavrulan kabak çekirdekleri fırında yaklaşık 45 dakika ile bir saat arasında kalıyor. Kabak çekirdeği kavuran fırıncı Yusuf Canıtez de açıklamasında; 'Kapadokya bölgesinin coğrafi tescilli kabak çekirdeği burada taş fırında kavruluyor. Şu anda iki çeşit kabak çekirdeği kavuruyoruz.

Birincisi sütle kavrulmuş olanımız var. Birde kendi öz suyuyla kavrulan kabak çekirdeğimiz var. Kendi öz suyuyla kavrulan kabak çekirdeği sadece hasat döneminde doğal haliyle kavruluyor. Sütlü olan ise kuru kabak çekirdeklerini sütle ıslatıp kavuruyoruz. Süz kullanılması da farklı bir lezzet katıyor. Bu nedenle süt kullanıyoruz' ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İran, İsrail'e yeniden balistik füze saldırılarına başladı
Füzeler Tel Aviv'de isabet ediyor
İsrail, İran devlet televizyonunu vurdu
Canlı yayında kadın spikerin panik anları
Akaryakıta bir zam daha
Litre fiyatı 48 TL'yi aştı
'1.50 boyumla bu insanları kandırmışım'
Seçil Erzan davasında ara karar
Ferdi Zeyrek'in yerine seçim
Besim Dutlulu yeni başkan oldu
İranlılar, Suriyelilerin yaptığını yapmadı
İran-İsrail savaşının 4'üncü gününde İranlılar, ülkelerine dönüyor
Katil kıvırdı!
'Tahran sakinleri bedel ödeyecek' demişti
Sakaryalı sporcular İran'da saldırının ortasında kaldı
Geceyi ateş altında geçirdiler
İsrail'i vuran füze sayısı belli oldu
350 balistik füze ateşlendi
İran'dan şok hamle!
Tahran NPT anlaşmasından çekiliyor
'Hedef Anadolu’dur'
'İsrail aslında bir inancı, medeniyeti bombalıyor'
Dev sınav
YKS'ye 2,5 milyondan fazla aday katılacak
Savcı 7 yıla kadar hapis istedi
Duruşma 16 Temmuz'a ertelendi
Nisan ayı ödemeler dengesi belli oldu
1 aylık cari açık 7.8 milyar dolar
İsrail'de can kaybı 24'e yükseldi
İran sabaha karşı Tel Aviv'i vurdu
İran, İsrail'e yeniden balistik füze saldırılarına başladı
Füzeler Tel Aviv'de isabet ediyor
İsrail, İran devlet televizyonunu vurdu
Canlı yayında kadın spikerin panik anları
123456789101112131415
İran, İsrail'e yeniden balistik füze saldırılarına başladı
Füzeler Tel Aviv'de isabet ediyor
İsrail, İran devlet televizyonunu vurdu
Canlı yayında kadın spikerin panik anları
Akaryakıta bir zam daha
Litre fiyatı 48 TL'yi aştı
'1.50 boyumla bu insanları kandırmışım'
Seçil Erzan davasında ara karar
Ferdi Zeyrek'in yerine seçim
Besim Dutlulu yeni başkan oldu
İranlılar, Suriyelilerin yaptığını yapmadı
İran-İsrail savaşının 4'üncü gününde İranlılar, ülkelerine dönüyor
Katil kıvırdı!
'Tahran sakinleri bedel ödeyecek' demişti
Sakaryalı sporcular İran'da saldırının ortasında kaldı
Geceyi ateş altında geçirdiler
İsrail'i vuran füze sayısı belli oldu
350 balistik füze ateşlendi
İran'dan şok hamle!
Tahran NPT anlaşmasından çekiliyor
'Hedef Anadolu’dur'
'İsrail aslında bir inancı, medeniyeti bombalıyor'
Dev sınav
YKS'ye 2,5 milyondan fazla aday katılacak
Savcı 7 yıla kadar hapis istedi
Duruşma 16 Temmuz'a ertelendi
Nisan ayı ödemeler dengesi belli oldu
1 aylık cari açık 7.8 milyar dolar
İsrail'de can kaybı 24'e yükseldi
İran sabaha karşı Tel Aviv'i vurdu
İran, İsrail'e yeniden balistik füze saldırılarına başladı
Füzeler Tel Aviv'de isabet ediyor
İsrail, İran devlet televizyonunu vurdu
Canlı yayında kadın spikerin panik anları
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.