Tahıl ve meyve üretiminde ürküten azalma
Bu yıl kuraklığın ve zirai donun da etkisiyle geçen yıla göre tahıl ürünleri üretimi yüzde 12.7, meyve üretimi ise yüzde 6.2 azaldı. Tütün üretiminde de bu yıl yüzde 22.2 azalma bekleniyor
24.10.2014 00:00:00
YENİ MESAJ/İSTANBULTürkiye'de tarımsal üretim maliyetlerin artması sebebiyle her yıl önemli ölçüde geriliyor. Bu yıl hava koşullarının olumsuz seyretmesi üretimi daha da azalttı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) dün açıklanan 2014 yılı bitkisel üretim 2. tahmini verilerine göre, üretim miktarları bu yılın ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 6.5 ve meyvelerde yüzde 6.2 azaldı, sebzelerde yüzde 0.7 artış gösterdi. Buğday üretimi yüzde 14 düştüÜretim miktarlarının 2014 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 59.6 milyon ton, sebzelerde 28.7 milyon ton ve meyvelerde 17.1 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Tahıl üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12.7 oranında azalarak yaklaşık 32.7 milyon ton olacağı, bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 13.8 azalarak 19 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 20.3 azalarak 6.3 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 7.8 azalarak 830 bin ton, dane mısır üretiminin yüzde 0.8 artarak yaklaşık 6 milyon ton olması öngörüldü. Bakliyatta da ciddi azalmaBaklagillerin önemli ürünlerinden nohudun yüzde 11.1 azalarak 450 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 16.5 azalarak 330 bin ton, yumru bitkilerden (soğan, sarımsak, patates...) patatesin ise yüzde 5.4 artarak yaklaşık 4.2 milyon ton olacağı tahmin edildi. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin aynı dönemde yüzde 7.4 artış göstererek 1.6 milyon ton olması öngörüldü. Tütün üretiminin yüzde 22.2 azalarak 70 bin ton, kütlü pamuk üretiminin yüzde 4.4 artarak yaklaşık 2.4 milyon ton, yıllardır üretimi azalan şeker pancarı üretiminin yüzde 2.3 artarak 16.9 milyon ton olacağı öngörüldü.Meyve üretiminde azalışMeyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında bir önceki yıla göre elmada yüzde 21, şeftalide yüzde 4.5, kirazda yüzde 10.1, kayısıda yüzde 65.4 azalış, muzda yüzde 17.6, zeytinde yüzde 5.5 artış olacağı öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındığın yüzde 25, cevizin yüzde 13.9 azalacağı tahmin edildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.