logo
17 KASIM 2025


Tavuk eti neden ve hangi durumlarda zehirler?

Yetkililer, tavuk etinin doğru işlemlerle güvenle tüketilebileceğini ancak küçük bir ihmalin bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor. Tüketicilere özellikle sıcak havalarda daha dikkatli olmaları öneriliyor.

17.11.2025 12:29:00
Bayram ÇOŞGUN
 Tavuk eti neden ve hangi durumlarda zehirler?
 Tavuk eti neden ve hangi durumlarda zehirler?
Türkiye'de sofraların vazgeçilmezi olan tavuk eti, yanlış saklama, pişirme ya da hijyen hataları nedeniyle ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Uzmanlar, özellikle yaz aylarında tavuk kaynaklı zehirlenme vakalarında belirgin artış yaşandığını belirtiyor.

Zehirlenmeye yol açan başlıca nedenler

1. Salmonella ve Campylobacter bakterileri
Tavuk eti, doğası gereği bu iki bakteri türünü taşıma riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor. Et yeterince pişirilmediğinde bakteriler canlı kalıyor ve tüketimden 2–72 saat sonra şiddetli ishal, kusma, yüksek ateş gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

2. Bozuk tavuk tüketimi
Tavuk eti doğru saklanmadığında çok hızlı bozuluyor.
Yanlış saklamanın belirtileri:

Ekşi veya ağır koku

Renginde gri-kahverengiye dönük solma

Yapışkan, sümüksü yüzey
Bu durumdaki tavuk, toksin üretmiş olabileceği için pişirilse bile zehirleme riski taşımaya devam ediyor.

3. Çiğ tavukla temas eden yüzeylerin iyi temizlenmemesi
Mutfakta yapılan en kritik hatalardan biri "çapraz bulaşma". Çiğ tavuğa temas etmiş bir bıçak veya kesme tahtası, sebzelere ya da pişmiş gıdalara değdiğinde bakteri geçişi oluyor ve zehirlenme ihtimali artıyor.

4. Bekletilerek tüketilen pişmiş tavuk
Pişmiş tavuğun oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmesi, özellikle Staphylococcus aureus gibi toksin üreten bakterilerin hızla çoğalmasına neden olabiliyor. Bu toksinler ısıya dayanıklı olduğu için yeniden ısıtmak güvenli hale getirmiyor.

En çok risk taşıyan durumlar

Tavuk etinin 0–4°C yerine buzdolabında daha yüksek sıcaklıkta saklanması

Açıkta satılan, menşei belli olmayan tavuk ürünleri

"Pişmiş gibi görünen ama içi pembemsi" ürünler

Dondurulmuş tavuğun oda sıcaklığında çözülmesi

Restoran ve toplu yemek yerlerinde hijyen kurallarının gevşemesi

Uzmanlardan korunma önerileri

Tavuğu en az 75°C iç sıcaklığa ulaşacak şekilde tamamen pişirin.

Çiğ tavukla temas eden yüzeyleri sıcak su ve deterjanla hemen temizleyin.

Çözdürme işlemini buzdolabında yapın; oda sıcaklığında çözülen tavuk hızla bakteri üretir.

Satın alınan tavuğun ambalajının sağlam olmasına, son tüketim tarihine ve soğuk zincirin korunmuş olmasına dikkat edin.

Pişmiş tavuk 2 saat içinde buzdolabına kaldırılmalı, 24–48 saat içinde tüketilmeli.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Almanya'dan 'soykırıma' destek kararı
Almanya'dan İsrail'e silah desteği hiç kesilmedi
Büçede büyük açık
1 trilyon 440 milyar 477 milyon TL
Bu nasıl silah bırakma, nasıl fesih?
PKK, Zap kampından başka alana çekildi
Anne ve 2 çocuğu zehirlenerek ölmüştü
Gözaltı sayısı 11'e yükseldi
ABD, Venezuela'yı anlaşmaya zorluyor
"Maduro ile bazı görüşmeler yapıyor olabiliriz"
Rumlar akıllanmıyor
KKTC'nin 42. kuruluş yıl dönümünde bayrak yaktılar
Bu kadar silah kime gidiyordu?
Batman'da iki yılda 2 binden fazla silah ele geçirildi
Zelenski, Atina'da temaslarda bulundu
Miçotakis'e destek teşekkürü
Çin-Tayvan geriliminde Japonya kararsız
Japon kamuoyu ikiye bölündü
Bilim insanlarından La Lina uyarısı
Çok ölümcül olabilir!
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ne demek istedi?
'İnanç özgürlüğünden' kastı nedir?
İsrail’in evlerini yıktığı Filistinliler çaresiz
Gazze'de şiddetli yağış insani krizi daha da derinleştiriyor
Beyoğlu'nda çöken metro inşaatında iskelesinden acı haber
İstanbul Valiliğinden kazaya ilişkin açıklama
Play-off'tayız
Türkiye Bulgaristan'ı 2-0 yendi
Hemen acil servise başvurun
Besin zehirlenmesinde bu faktörlere dikkat!
Almanya'dan 'soykırıma' destek kararı
Almanya'dan İsrail'e silah desteği hiç kesilmedi
Büçede büyük açık
1 trilyon 440 milyar 477 milyon TL
Bu nasıl silah bırakma, nasıl fesih?
PKK, Zap kampından başka alana çekildi
Anne ve 2 çocuğu zehirlenerek ölmüştü
Gözaltı sayısı 11'e yükseldi
ABD, Venezuela'yı anlaşmaya zorluyor
"Maduro ile bazı görüşmeler yapıyor olabiliriz"
Rumlar akıllanmıyor
KKTC'nin 42. kuruluş yıl dönümünde bayrak yaktılar
Bu kadar silah kime gidiyordu?
Batman'da iki yılda 2 binden fazla silah ele geçirildi
Zelenski, Atina'da temaslarda bulundu
Miçotakis'e destek teşekkürü
Çin-Tayvan geriliminde Japonya kararsız
Japon kamuoyu ikiye bölündü
Bilim insanlarından La Lina uyarısı
Çok ölümcül olabilir!
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ne demek istedi?
'İnanç özgürlüğünden' kastı nedir?
İsrail’in evlerini yıktığı Filistinliler çaresiz
Gazze'de şiddetli yağış insani krizi daha da derinleştiriyor
Beyoğlu'nda çöken metro inşaatında iskelesinden acı haber
İstanbul Valiliğinden kazaya ilişkin açıklama
Play-off'tayız
Türkiye Bulgaristan'ı 2-0 yendi
Hemen acil servise başvurun
Besin zehirlenmesinde bu faktörlere dikkat!
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.