logo
27 TEMMUZ 2025

Tescilli Birecik Patlıcanda ekim zamanı

Şanlıurfa yemeklerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan tescilli Birecik Patlıcanında ekim zamanı geldi. Özenle yetiştirilen fideler, kadınların ellerinde toprakla buluşuyor

05.05.2025 19:29:00 / Güncelleme: 05.05.2025 19:32:22
İHA
Tescilli Birecik Patlıcanda ekim zamanı
Tescilli Birecik Patlıcanda ekim zamanı
Kendine has tadıyla Türkiye'nin başka bölgelerinde yetişmeyen tescilli Birecik Patlıcanında ekim zamanı geldi. Şubat ayında seralara ekilen tohumlar, fideye dönüştükten sonra sökülerek tarlalara götürülüyor. Erkekler daha önceden sürülen ve özenle hazırlanan fide yataklarına su bırakırken kollarını sıvayan kadınlar ise ellerine aldıkları fideleri hassa bir şekilde toprağa saplayarak köklerini bulamaç haline gelen çamurla kapatıyor. Kadınlar, nisan ayını sonlarında başladıkları ekimi, mayıs ayının ortalarına doğru bitiriyor. Güçlenmesi için belli bir süre sulanan fidelerin üzerindeki çatlamış toprak ise birkaç gün sonra çapa yapılarak ufalanıyor.



Tadı nedeniyle büyük ilgi görüyor

Yaklaşık 2 buçuk ay bakımı yapılan fideler, 2 buçuk ayda erişkinliğe ulaşıp ürün vermeye başlıyor. Belli bir olgunluğa gelen patlıcanların hasadına ise temmuz ayının ortalarında başlanıyor. Patlıcan Kebabı, Tepsi Kebabı, musakka gibi bir çok yemekte kullanılan Birecik Patlıcanı, Şanlıurfa'da olduğu kadar ince kabuğu, aroması ve farklı tadı nedeniyle Türkiye'nin başka yerlerinde de büyük ilgi görüyor.



Nisan ayında ekimlerine başlandı

Uzun yıllardır Birecik Patlıcanı üreten çiftçi İmam Görenler, fide ekiminin mayıs ayının ortalarına kadar devam edeceğini belirterek, " Şu anda Birecik Patlıcanını toprakla buluşturma zamanı. Seralarda ektiğimiz fideleri söküp tarlada ekimini yapıyoruz. Bu tohum ata tohumu, kendimiz ekip kendimiz tohumunu kaldırıyoruz. Şubat ayının ortasında tohumunu ektik ve 15 nisanda ekime başladık. Bir haftadan beridir dikimlerimiz başladı. Mayıs ayının ortasına kadar dikimlerimiz devam eder. Suyu Fırat Nehrinden geliyor, toprakları da kumluktur. Zaten yetişme sebeplerinden biri de Fırat Nehri suyu olmasındandır, havasındandır. Başka yerlerden fide istiyorlar, dikiyorlar ama maalesef yetişmiyor. Sadece buraya has bir patlıcandır" dedi.



Bölgeye has bir patlıcan

Ekimin nasıl yapıldığını da gösteren İmam Görenler," Burada ekim yapan kişiler tecrübeli kişilerdir. Biz herkese ektirmiyoruz çünkü bu sebze çok naziktir. Patlıcanlar Haziranın son gülerinde artık ufak ufak çıkmaya başlar. Temmuz ayının ortalarında ise toplayıp satışlarımız başlar" diyerek patlıcanın belli özellikleri nedeniyle bu bölgeye has olduğunu dile getirdi.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Tablo çok acı
İşte Bursa'da yanan bölge
Bursa'daki orman yangını şehir merkezinden böyle görüntülendi
Şimdi de Bursa
Orman yangını rekoru
Bahçeli açılım komisyonu üyelerini açıkladı
'YPG/PYD'nin süreci ağırdan alması çirkeflik'
İşte son sayı
Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı hızla artıyor
Türkiye sıcak hava dalgasının merkezinde
Dünyada bu yaz sıcaklık rekorları alt üst!
Aç karnına zulmü belgeliyorlar
Gazze'deki meslektaşlarımız da aç kaldı
Yağ fiyatları fırlayacak mı?
Aşırı sıcaklar ayçiçeğini vurdu
İşte ihtimaller
Hatay'daki askerler spor cezası mı aldı?
İdari tahkikat başladı
MSB, Hatay'da Mehmetçiklerin ölüm nedenini açıkladı
İSKİ'den tasarruf çağrısı
İstanbul'da su tüketimi rekor kırıyor
İmamoğlu ve Altaylı ziyaretlerine izin yok
Hüseyin Baş'tan dikkat çekici paylaşım
Fransa'dan sonra İngiltere de adım attı
221 parlamenterden, Filistin'in tanınmasını talep eden mektup
Mersin'de faciaya ramak kaldı
Otobüs ile tır çarpıştı: 9 yaralı
Husiler, İsrail'de 4 noktayı füze ve İHA'larla hedef aldı
'Gazze'deki soykırım suçlarına bir yanıt'
Tablo çok acı
İşte Bursa'da yanan bölge
Bursa'daki orman yangını şehir merkezinden böyle görüntülendi
Şimdi de Bursa
Orman yangını rekoru
Bahçeli açılım komisyonu üyelerini açıkladı
'YPG/PYD'nin süreci ağırdan alması çirkeflik'
İşte son sayı
Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı hızla artıyor
Türkiye sıcak hava dalgasının merkezinde
Dünyada bu yaz sıcaklık rekorları alt üst!
Aç karnına zulmü belgeliyorlar
Gazze'deki meslektaşlarımız da aç kaldı
Yağ fiyatları fırlayacak mı?
Aşırı sıcaklar ayçiçeğini vurdu
İşte ihtimaller
Hatay'daki askerler spor cezası mı aldı?
İdari tahkikat başladı
MSB, Hatay'da Mehmetçiklerin ölüm nedenini açıkladı
İSKİ'den tasarruf çağrısı
İstanbul'da su tüketimi rekor kırıyor
İmamoğlu ve Altaylı ziyaretlerine izin yok
Hüseyin Baş'tan dikkat çekici paylaşım
Fransa'dan sonra İngiltere de adım attı
221 parlamenterden, Filistin'in tanınmasını talep eden mektup
Mersin'de faciaya ramak kaldı
Otobüs ile tır çarpıştı: 9 yaralı
Husiler, İsrail'de 4 noktayı füze ve İHA'larla hedef aldı
'Gazze'deki soykırım suçlarına bir yanıt'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.