logo
08 AĞUSTOS 2026

TOKİ 500 Bin Sosyal Konut Projesi'nde kuralar devam ediyor

TOKİ’nin 500 bin sosyal konut projesinde kura heyecanı devam ediyor. Şubat ayı boyunca birçok ilde çekilişler sürüyor, 177 bin hak sahibi belirlendi. Dar gelirli ailelere uygun fiyatlı ev umudu taşıyan proje, Mart 2027’den itibaren teslimatlara başlayacak

09.02.2026 12:59:00
Eyüp Kabil
 
TOKİ 500 Bin Sosyal Konut Projesi'nde kuralar devam ediyor
TOKİ 500 Bin Sosyal Konut Projesi'nde kuralar devam ediyor
Türkiye'nin en büyük sosyal konut hamlesi olan TOKİ 500 Bin Sosyal Konut Projesi, dar gelirli vatandaşlara ev sahibi olma umudu sunuyor. Proje kapsamında Şubat ayı boyunca birçok ilde kura çekilişleri gerçekleştirilecek.

Bugüne kadar 177 bin konutun hak sahipleri belirlenirken, milyonlarca başvuru sahibi nefesini tutmuş bekliyor. Proje, "İlk Evim, İlk İş Yerim" kampanyasının bir parçası olarak öne çıkıyor ve ülke genelinde konut fiyatlarının dengelenmesine katkı sağlamayı hedefliyor.






Projenin amacı

TOKİ tarafından yürütülen 500 bin sosyal konut projesi, dar ve orta gelirli ailelere uygun fiyatlı konut imkanı sağlamak amacıyla tasarlandı. Proje kapsamında inşa edilecek evler, deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapılıyor.

Evlerin teslimatı Mart 2027 itibarıyla başlayacak ve vatandaşlar peşinat sonrası taksitli ödeme seçeneklerinden faydalanabilecek. Ödeme koşulları, aylık gelirin yüzde 40'ını aşmayacak şekilde düzenlendi; örneğin 2+1 daireler için aylık taksitler 3 bin TL'den başlıyor. Proje, aynı zamanda arsa ve sanayi sitesi seçeneklerini de içeriyor, toplamda en az 2 milyon kişiyi etkilemesi bekleniyor.






Başvuru sayıları ve kontenjan dağılımı

Proje için toplam 8 milyon 840 bin başvuru yapıldı, bunlardan 5 milyon 242 bini geçerli sayıldı. En yoğun ilgi İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden geldi.

Özellikle gençler arasında büyük rağbet gören projede, 18-30 yaş arası kategorisinden 1 milyon 326 bin başvuru alındı. Kontenjanlar ise şu şekilde ayrıldı:

Engelli vatandaşlara yüzde 5, şehit yakınları ve gazilere yüzde 5, emeklilere yüzde 20, 3 ve daha fazla çocuğu olan ailelere yüzde 10,
gençlere ise yüzde 20.

Başvuru şartları arasında Türk vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak ve hane halkı gelirinin belirli bir seviyenin altında olması yer alıyor.






Şubat ayı kura takvimi

Kura çekilişleri noter huzurunda yürütülüyor ve TOKİ'nin resmi kanalları üzerinden canlı yayınlanıyor. Proje kapsamında kuralar 29 Aralık 2025'te Adıyaman'da başladı ve 12 Mart 2026'ya kadar devam edecek. Şu ana kadar 50 ilde tamamlanan kuralarda 177 bin konutun sahipleri belirlendi. Şubat ayı takvimi ise şöyle:

- 9 Şubat: Kütahya ve Yozgat

- 10 Şubat: Bilecik

- 11 Şubat: Çankırı

- 12 Şubat: Bolu

- 13 Şubat: Tekirdağ ve Balıkesir

- 16 Şubat: Eskişehir

- 23 Şubat: Çorum

- 27 Şubat: Osmaniye

Bu çekilişler haftalık olarak güncelleniyor ve her il için ayrı ayrı duyuruluyor.






Sonraki süreçler

Kura sonrası asil ve yedek hak sahipleri, TOKİ'nin resmi internet sitesi (www.toki.gov.tr) veya e-Devlet üzerinden T.C. kimlik numaralarıyla sorgulanabiliyor.

Hak kazananlar, sözleşme imzalama aşamasına geçecek ve peşinat ödemelerini yaparak taksit planlarını belirleyecek. Yedek listedekiler ise asillerin vazgeçmesi durumunda devreye girecek.

Yetkililer, sürecin adil ve hızlı ilerlemesi için tüm önlemleri aldıklarını belirtiyor. Proje, konut açığını kapatmanın yanı sıra inşaat sektörünü canlandırarak istihdam yaratmasıyla da dikkat çekiyor.






Vatandaşların beklentileri

Vatandaşlar, projenin hayatlarını değiştireceğini düşünüyor. Özellikle gençler ve emekliler, uygun fiyatlı konutlara erişim sayesinde aile kurma hayallerini gerçekleştirebileceklerini ifade ediyor. Ancak bazı eleştiriler de var; başvuru yoğunluğu nedeniyle kura şansının düşük olması ve teslimat sürelerinin uzunluğu gibi. Yine de proje, Türkiye'nin konut politikasında dönüm noktası olarak değerlendiriliyor ve benzer girişimlerin devam etmesi bekleniyor.

Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı

Büyükçekmece'de meydana gelen göçükte 2 kişinin toprak altında kaldığı ihtimali üzerine başlatılan arama kurtarma çalışmaları, göçük altında kimsenin bulunmadığının tespit edilmesinin ardından sona erdi

04.08.2026 00:30:00 / Güncelleme: 04.08.2026 06:17:18
İHA
 
Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı
Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı
Mimar Sinan Sahili'nde meydana gelen toprak kaymasının ardından göçük altında 2 kişinin bulunduğu iddiasına ilişkin yürütülen arama kurtarma çalışmaları sona erdi. AFAD, itfaiye, sağlık ve polis ekiplerinin iş makineleri desteğiyle yürüttüğü çalışmalarda herhangi bir kişiye rastlanmadı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından ekipler bölgeden ayrıldı.








Akşam saatlerinde olay yerinde inceleme yaparak bilgi alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Nuri Arslan, "Saat 18.00 civarı, Büyükçekmece Mimar Sinan Mahallesi'nde bir toprak kayması oldu. Olay duyulunca itfaiye, AFAD ekiplerimiz, Büyükçekmece Belediye Başkan Vekilimiz, Kaymakamımız, Valiliğimizle berabere olay yerine geldik. Şu an itibariyle toprak kayması olduğu yerde, toprak kaldırıldı. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Hiçbir can kaybı ile karşı karşıya değiliz, şu an itibariyle de olay yeri temizlenmiş durumda. Burası, kum kaya dediğimiz bir sistem üzerine oturtulmuş ama yukarıda anladığım kadarıyla, tarım yapmış veya yoğun bahçe sulama nedeniyle oluşan bir toprak kayması. İlk ihbar, bir anne ve bir çocuk kaldığı, sonra üç kişi diye bir ihbar geldi ama tüm yetkililerle birlikte bir çalışma yaptık ve olumsuz bir şeye rastlamadık" dedi.








Toprak kayması anında bölgede olduğunu belirten Metin Küçük isimli bir vatandaş, "Buradan geçip sahile giderken bir patırtı koptu. Orada bir aile gördüm. Toprak gelince aile kalktı, oradan çıktılar" diye konuştu.

Olay hakkında konuşan görgü tanığı Çağlayan İşgören ise, "Yıkım anını görmedim ama ambulanslarla itfaiyeyi görünce yangın vardır diye tahmin ettim. Merak edip aşağı indim. Bir anne ile çocuğunun toprak altında kaldığını söylediler ama tam belli değildi. Allah'tan pazar günü olmadı. Yoksa çok insan altında kalırdı. Çünkü pazar günü iğne atsan yere düşmüyor buralarda" şeklinde konuştu.
 
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.