Tüketici ayakkabıda 'spor'a yöneldi
Derimod Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Zaim, klasik ayakkabıdan spor ayakkabıya yönelişin pandemiden önce başladığına işaret ederek, "Dönemsel farklılıklar olsa da klasik ayakkabının payı yüzde 20'ye indi" dedi.
22.10.2021 09:11:00





FOTO (SOLDAN SAĞA) Murat Zaim, Ümit Zaim, Sedef Orman ve Ali Zaim
YENİ MESAJ / DETAY HABER
Türk deri sektörünün duayen ismi Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim; başkan yardımcıları Sedef Orman, Murat Zaim ve Ali Zaim ile düzenlediği basın toplantısında sektördeki gelişmeleri ve eğilimleri anlattı. Pandemi sürecini değerlendiren Ümit Zaim, "Bu dönemde ayakta kalan firma kâr etmiştir. İtalya'da çok ciddi mağaza kapanmaları oldu. Biz 'dayanışma sayesinde' süreci Türkiye'de ve dünyada uzun yıllar deri giysi ile tanınan Derimod, son 10 yıldır ayakkabıya odaklandı. Türk derisini dünya markası yapmıştık, şimdi ise Türk ayakkabısını marka yapacağız" dedi.
Ciro hedefi 700 milyon TL
Derimod Başkan Yardımcısı Murat Zaim, 47 yıl önce deri giysi üretimi ve satışıyla pazara giren şirkette zaman içinde ağırlığın ayakkabıya döndüğünü söyledi. 2020 itibarı ile toplam ciro içinde ayakkabının payının yüzde 65'e ulaştığını bildiren Zaim, şöyle devam etti: "Türkiye'nin yaklaşık 50 yıllık markası olarak ayakkabıda bilinirliğimizi yurt içi ve yurt dışında çok daha yukarılara taşımak istiyoruz. Ayakkabı pandemi sürecinin olumsuz etkilerini en çok hisseden sektörler arasında yer alıyor. 15 aylık zorlu bir sürecin ardından Haziran'dan itibaren ayakkabı satışlarında ciddi bir sıçrama yakaladık. Ciro olarak çok verimli bir 5 ay geçirdik. Olağanüstü bir sorunla karşılaşmazsak piyasalarda canlılığın devam edeceğini ve bu yıl için önümüze koyduğumuz 650 milyon TL ciro hedefini geçip 700 milyon TL'yi yakalayacağımıza inanıyorum. 2022 için 1 milyar TL ciro hedefine göre tüm hazırlıklarımızı yapıyoruz. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını kutlayacağımız 2023'te de yüzde 25'i e-ticaretten olmak üzere en az 1.3 milyar TL ciroya ulaşmayı öngörüyoruz. Halen yurt içinde 87, yurt dışında 15 olmak üzere toplam 102 mağazamız ve 850 çalışanımız var. Yurt içindeki mağazalarımızın hepsini kendimiz yönetiyoruz. Kalifiye eleman bulmakta sorun yaşamıyoruz." Sektördeki konkordato sürecine de değinen Murat Zaim, "Markaların bir kısmı konkordatodan çıktı, bir kısmı da çıkmak üzere" şeklinde konuştu. Derimod Başkan Yardımcısı Ali Zaim de, AB segmenti ayakkabıda Türkiye'nin pazar lideri olduklarını dile getirerek, şunları söyledi: "Bu yıl 2 milyon çift ayakkabı satışına ulaşacağız. 2023'te ise bunu 2.5 milyona çıkaracağız. Üretim anlamında da Türkiye'de çok büyük bir ekosistemin içindeyiz. Yedi-sekiz şehirde, 80'e yakın tedarikçimiz ile hem kaliteli ve son moda ayakkabı üretiyoruz, hem de inovasyon ve teknolojik yeniliklerle sektörün ilerlemesine katkı sağlıyoruz. Az da olsa Uzakdoğu'dan Türkiye'de üretimi olmayan modellerde ayakkabı ithal ediyoruz." Pandemiyle birlikte spor ayakkabıların öne çıktığını söyleyen Ali Zaim, "Klasik ayakkabıların payı yüzde 20'ye indi. Yaz döneminde ofise dönüş ve düğünlerin artmasıyla klasik ayakkabının payı bir miktar yükselmişti" dedi.
Online satışlarda düşüş olmadı
Derimod Başkan Yardımcısı Sedef Orman ise pandemide e-ticaretin payını yüzde 6.5'tan yüzde 20'ye çıkardıklarını ifade ederek, "Online satışlarda pandemi döneminde başlayan sıçramanın kalıcı olduğunu gözlemliyoruz. Yurt dışında da e-ticaret operasyonu başlatmayı planlıyoruz. 2022'de öncelik Avrupa olmak üzere kendi sitemiz ve önemli pazaryerleri üzerinden ürünlerimizi yurt dışına satmaya başlayacağız" dedi. Hammadde fiyatlarında yüzde 25 artış olduğunu söyleyen Orman, bunun fiyatlara yansıyacağını dile getirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.