Türkiye’de fındık üretimi tehlikede
Dünya üretiminin yüzde 70’ini sağlaması dolayısıyla fındık üretiminin anavatanı sayılan Türkiye’deki fındık üretimi tehdit altında. Yapılan bir araştırmaya göre iklim değişikliği nedeniyle Türkiye'de fındık üretimi daha yüksek rakımlı yerlere ve Batı Karadeniz'e doğru kayacak!
24.09.2020 16:00:00





Rainforest Alliance adına hazırlanan bir rapora göre, Türkiye'deki fındık üretimi, iklim değişikliğinin etkisiyle daha yüksek rakımlı yerlere ve Batı Karadeniz'e doğru kayacak. Rainforest Alliance, UTZ Fındık Programı adına, EKOLOGOS Sürdürülebilirlik Araştırma birimi tarafından hazırlanan "Fındık, İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri Türkiye Raporu", değişen iklim koşulları nedeniyle, Türkiye fındık üretiminde önemli değişiklikler öngörüyor. Gerekli önlemler alınmazsa kayda değer verim düşüşleri yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulunan rapor, değişin iklim koşullarının, özellikle yeni tip bitki hastalık ve zararlılarının yaygınlaşmasına neden olduğunu vurguluyor.
Türkiye yol ayrımında!
Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini sağlayan, dolayısıyla fındık üretiminin anavatanı sayılan ve her yıl yaklaşık 2 milyar dolar ihracat geliri elde eden Türkiye'nin, iklim değişikliği nedeniyle fındık üretiminde önemli bir rol ayrımında olduğunu ortaya koyan rapora göre, şimdiye kadar en yüksek verimin alındığı 250 metreye kadar olan bölgeler, önümüzdeki dönemde, küresel ısınma nedeniyle önemli sorunlara gebe. Fındık üretiminin daha yüksek rakımlara ve Batı Karadeniz'e doğru kayacağını ortaya koyan rapor, fındık üretiminin, özellikle toprak, yeraltı suları ve biyolojik çeşitlilik üzerinde önemli çevresel etkilere sahip olduğunu ortaya çıkarıyor. Araştırmaya göre, son derece özel bir iklim hassasiyetine sahip fındığın, Karadeniz özelindeki bir başka çıkmazı, kuzey bölgesinin olmaması, daha doğrusu, kuzeyin Karadeniz'le sınırlanması. Dünyada iklim değişikliği sebebiyle, hemen bütün bitki, mantar ve hayvan türleri, yani tüm flora ve fauna kuzeye doğru göç ediyor. Ne yazık ki fındığın da, -aynı kutup ayıları gibi- kuzeye doğru gidecek bir alanı yok. Denize dökülmemesi için, fındığın var olan şartlara uyum sağlaması ve/veya ekiminin yüksek rakımlara doğru kaydırılması gerekiyor. Araştırmalara göre bir başka olasılık da, fındığın verimli üretim alanının Batı Karadeniz'e doğru daha fazla kayması.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.