TV ve dijital mecralar reklamları topladı
Türkiye’de Medya ve Reklam Yatırımları Raporu’na göre medya yatırımlarında en büyük payı yılın ilk yarısında yüzde 48.1 ile televizyon kuruluşları ve yüzde 31 ile dijital mecralar aldı. Bu dönemde 2018’in aynı dönemine oranla rekor düşüş yaşayan basın yatırımları, yüzde 30.9 düşerek yüzde 6.8 pazar payı alabildi





Reklamcılar Derneği, Reklamverenler Derneği, Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB TR), Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneğinin (URYAD) yıllardır kendi mecraları özelinde kendi metodolojileri ile hazırlayarak açıkladığı veriler ilk kez bir araya getirildi. Söz konusu veriler ışığında hazırlanan Türkiye'de Medya ve Reklam Yatırımları Raporu'nun 6 aylık sonuçlarını açıklayan Deloitte Türkiye Direktörü Alper Günaydın, medya yatırımlarının bu yılın ilk 6 ayında 2018'in aynı dönemine göre yüzde 3.8 düşerek 4 milyar 327 milyon TL olarak gerçekleştiğini belirtti. Günaydın, yaratıcı işler, yapım, baskı, sponsorluk ve reklamveren hizmet bedellerini içeren ve toplam yatırımların yüzde 25'ini oluşturan reklam yatırımlarının ise 1 milyar 80 milyon TL olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Toplam medya ve reklam yatırımları bu yılın ilk 6 ayında 5.4 milyar TL olarak gerçekleşti. Medya yatırımlarında en büyük payı yılın ilk yarısında da yüzde 48.1 ile bir kez daha televizyon kuruluşları aldı. Televizyonu, yüzde 31 ile dijital mecralar takip etti. Üçüncü sırada yüzde 9.1 ile açık hava yer aldı. Yılın ilk 6 ayında en büyük düşüş basın yatırımlarında yaşandı. Basın yatırımları, yüzde 30.9 düşerek yüzde 6.8 pazar payı ile dördüncü sıradaki yerini korudu. 2019 yılının ilk yarısında televizyonlara yapılan medya yatırımı 2 milyar 83 milyon TL olarak gerçekleşirken, dijital mecralara 1 milyar 343 milyon TL'lik yatırım yapıldı."
Dijital reklamlar yükseliyor
Alper Günaydın, 2019'un ilk 6 ayında medya yatırımları arasında dijital mecralara yapılan yatırımların önemli ölçüde arttığını vurgulayarak, "Dijital mecralara yapılan yatırım 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 10.8 arttı. Medya yatırımları arasında en fazla paya sahip olan TV yatırımları ise yüzde 7 azaldı. Açık hava yatırımları yüzde 1.8 düşüşle 395 milyon TL, basın yatırımları yüzde 30.9 düşüşle 294 milyon TL, radyo yatırımları yüzde 5.1 düşerek 157 milyon TL olarak gerçekleşti" diye konuştu. Sinema yatırımlarının söz konusu dönemde yüzde 8.2 artarak 55 milyon TL olduğunu bildiren Günaydın, radyonun toplam medya yatırımlarındaki payının yüzde 3.6 olurken, sinemanın payının yüzde 1.3'te kaldığını söyledi.
SELİM AYANOĞLU / İSTANBUL