logo
03 TEMMUZ 2025

Üniversite gençliği

10.03.2020 00:00:00

Eskiden üniversitelerin bir ağırlığı, fikri, zikri, bir duruşu vardı. Şimdilerde üniversite denildiğinde para kazanma temelinde bankalarla iş birliği yapan bir yatırım sektörü haline geldi.

Yine dün üniversite gençliği denildiği zaman bilim, fikir, siyaset ve sosyal olaylar akla gelirdi.

Sağcı, solcu, ülkücü, selametçi vs. fark etmez! Bir fikriyatları, söylemleri, hedefleri vardı. 

Hele 68 kuşağı yok mu? Onları okudukça hayranlığım artıyor. Düşünsenize binlerce gencimiz bir araya gelmiş ve "Tam Bağımsız Türkiye", "Kahrolsun Amerika", "Amerikalı it, evine git" sloganlarıyla yürüyor. 

Bir taraftan Taksim'den Dolmabahçe'ye Deniz Gezmiş'in önderliğinde binlerce genç, "İstanbul Amerikan genelevi, Türk kızları Amerikan cariyesi olamaz" diyerek yürüyor ve yakaladıkları Conileri denize atıyordu. 

Diğer taraftan Çemberlitaş'ta başlayan "Kızlar Yürüyüşü"nde de, "Türkiye 6. Filo'nun genelevi değildir", "Türk Kadını onurunu koruyacaktır", "Ya İstiklâl, Ya Ölüm" pankartları açılmış, ABD ve yerli uşaklarına tepkilerini gösteriyorlar, devlet ve milletimizin onuru için hayatlarını ortaya koyuyorlardı.

Aklıma geldi. Hani "zalim İsrail, katil İsrail, Kudüs bizimdir, Kudüs, kırmızı çizgimizdir" vs. diyerek laf ebeliği yapanlara 68 kuşağının hem ülkemizde, hem de Filistin'de, Haçlı emperyalizmine karşı verdikleri sadece sözlü değil fiili mücadeleyi okumalarını tavsiye ederim. 

Geçen notlarımın arasında Yusuf Aslan'ın, El-Fetih örgütüyle emperyalistlere karşı nasıl mücadele ettiğini anlatan cümleleriyle karşılaştım. 

"Bugün Orta Doğu'da Amerikan emperyalizminin ileri karakolu olan İsrail'e karşı Arap halkları anti-emperyalist bir savaş yürütmektedir. Bu savaş, Asya'da, Afrika'da, Latin Amerika'da ve bütün dünyada emperyalizmin baskısı altında ezilen halkların yürüttüğü devrimci kavganın bir parçasıdır.

Emperyalizme karşı yürütülen savaş, bütün dünya halklarının ortak savaşıdır. Vietnam'da, Orta Doğu'da, Latin Amerika'da emperyalizme karşı sıkılan her kurşun, aynı zamanda Türkiye halkının kurtuluşu için sıkılmaktadır.

Günümüz koşullarında, özellikle emperyalizmin bir sıcak savaş bölgesi haline getirdiği Orta Doğu da bütün halkların, Türkiye, İran, Arap, Kıbrıs, Kürt halklarının bir anti-emperyalist cephe kurmaları, Orta Doğu devrimci çemberini oluşturmaları, emperyalizme karşı kahredici darbenin indirilmesinin başlıca şartlarından biridir.

Bu yüzden Orta Doğu'da senelerden beri verilmekte olan devrimci kavganın pratiğinden geçmek ve ezilen Arap halklarının kurtuluş mücadelesine bir nefer olarak katkıda bulunmak için el Feth'e gittim."

(O dönemde 3 binden fazla solcu genç, katil İsrail'e karşı savaşmak için Filistin'e gitmiş ve bu uğursa 29'u can vermişti)

Emperyalistler dünkünden daha kalabalık ve dünkünden daha vahşice hem ülkemizde, hem de İslam Coğrafyasında katliamlar yapıyor, kaynakları sömürüyor, insanları köleleştiriyor.

Ama başta Beyazıt Meydanı olmak üzere ne Taksim'de, ne Dolmabahçe'de, ne ABD, İsrail vs. ülkelerin elçilikleri önünde, 'kahrolsun ABD, katil İsrail' gibi slogan atan, tepkisini yasalar çerçevesinde gösteren bir gençlik yok. 

Diğer taraftan bilim, ilim, araştırma vs. alanında olaya bakıyorsun, dünya çağında ilk 500'e giren üniversite yok.

Nerede bu üniversiteler? Nerede üniversite gençliği? İlimsiz, fikirsiz, bilgisiz, tepkisiz bir gençlik yarınların umudu olabilir mi?

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Akın Aydın / diğer yazıları
Benzine, motorine, LPG'ye zam
ÖTV'de otomatik artış
TÜİK enflasyon verilerini açıkladı
Haziran enflasyonu yüzde 1,37
280 bin 875 TL
Bedelli askerlik ücreti belli oldu
Memur ve emekliye hayal kırıklığı
Beklenen enflasyon verileri açıklandı
Pilot hayatını kaybetti
Düşen uçak bulundu
İsrail Gazze'de 48 saatte 26 katliam yaptı
300'den fazla Filistinli öldü
Trump-Fed kavgası büyüyor
"Powell derhal istifa etmeli"
Tek motorlu uçak düştü
Arama çalışmaları sürüyor
Türkiye'nin ilk iklim kanunu
Tartışmalı yasa Meclis'ten geçti
İsrailli bakanlar Batı Şeria'nın ilhakını istedi
Mısır'dan İsrail'e kınama
Karikatür provokasyonunda
4 kişi tutuklandı
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
3 sanık tahliye edildi
Çeşme'de yangın büyüdü
5 uçak, 18 helikopterle müdahale sürüyor
'Kimseyi satmadım'
'Tunç Soyer'i de satmam'
Özgür Özel'e fezleke
Dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor
Benzine, motorine, LPG'ye zam
ÖTV'de otomatik artış
TÜİK enflasyon verilerini açıkladı
Haziran enflasyonu yüzde 1,37
280 bin 875 TL
Bedelli askerlik ücreti belli oldu
Memur ve emekliye hayal kırıklığı
Beklenen enflasyon verileri açıklandı
Pilot hayatını kaybetti
Düşen uçak bulundu
İsrail Gazze'de 48 saatte 26 katliam yaptı
300'den fazla Filistinli öldü
Trump-Fed kavgası büyüyor
"Powell derhal istifa etmeli"
Tek motorlu uçak düştü
Arama çalışmaları sürüyor
Türkiye'nin ilk iklim kanunu
Tartışmalı yasa Meclis'ten geçti
İsrailli bakanlar Batı Şeria'nın ilhakını istedi
Mısır'dan İsrail'e kınama
Karikatür provokasyonunda
4 kişi tutuklandı
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
3 sanık tahliye edildi
Çeşme'de yangın büyüdü
5 uçak, 18 helikopterle müdahale sürüyor
'Kimseyi satmadım'
'Tunç Soyer'i de satmam'
Özgür Özel'e fezleke
Dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.