logo
21 ŞUBAT 2026


Uyan ey yaralı kükreyen aslan!

11.05.2016 00:00:00
 Dün, hürriyet kasidesi burada bitmez, diye noktalamıştım Namık Kemal'in Hürriyet Kasidesi'ni... Devam edelim.
Anılsın mesleğimde çektiğim cevr ü meşakkatler 
Ki ednâ zevki âlâdır vezâretten sadâretten
(Hizmet ve gayretimde çektiğim ezâ-cefa hatırlansın ki, bu meşakkatlerin en ufak bir zevki bile bakanlıktan, başbakanlıktan yeğdir.)
Vatan bir bî-vefâ nâzende-i tannâza dönmüş kim 
Ayırmaz sâdıkân-ı aşkını âlâm-ı gurbetten 
(Vatan, öyle bir vefasız alaycı sevgiliye dönmüş ki, kendisine aşkla bağlı olanları, gurbetin acılarından ayırmıyor.)
Müberrâyım recâ vü havfden indimde âlidir 
Vazifem menfaatten hakkım agrâz-ı hükümetten
(Ne beklentim var, ne de korkum, hepsinden uzağım bunların; bu sebeple benim için görevim menfaatimden, hakkım hükümetin kötü niyet ve düşmanlıklarından daha yücedir.)
Civânmerdân-ı milletle hazer gavgâdan ey bidâd 
Erir şemşîr-i zulmün âteş-i hûn-i hamiyetten 
(Milletin yiğitleri ile mücadeleden sakın ey adaletsiz, zalim! Senin zulmünün kılıcı, hamiyet ve şehadet kanının ateşinde erir.)
Ne mümkün zulm ile bidâd ile imhâ-yı hürriyet 
Çalış idrâki kaldır muktedirsen âdemiyetten 
(Zulümle, adaletsizlikle hürriyeti yok etmek ne mümkün; çalış bakalım, anlama yeteneğini kaldır, gücün yetiyorsa insanlıktan.)
Gönülde cevher-i elmâsa benzer cevher-i gayret 
Ezilmez şiddet-i tazyikten te'sir-i sıkletten
(Gönüldeki elmas cevherine benzer çalışma azmi ve gayret cevheri; ezilmez basıncın şiddetinden, ağırlığın etkisinden.)
Ne efsunkâr imişsin ah ey didâr-ı hürriyet 
Esîr-i aşkın olduk gerçi kurtulduk esâretten
(Ne büyüleyici imişsin âh ey hürriyetin gül yüzü, aşkının esiri olduk; gerçi kurtulduk esaretten!)
Senindir şimdi cezb-i kalbe kudret setr-i hüsn etme 
Cemâlin ta ebed dûr olmasın enzâr-ı ümmetten
(Senindir şimdi gönülleri kendine bağlama gücü. Güzelliğini gizleme; güzel yüzün sonsuza kadar toplumun bakışlarından uzak olmasın.)
Ne yâr-ı cân imişsin ah ey ümmid-i istikbâl 
Cihanı sensin azad eyleyen bin ye's ü mihnetten 
(Ne can sevgiliymişsin ah ey gelecek ümidi, dünyayı sensin kurtaran binlerce keder ve sıkıntıdan!)
Senindir devr-i devlet hükmünü dünyaya infâz et 
Hüdâ ikbâlini hıfzeylesin hür türlü âfetten. 
(Âlemde hüküm ferma olma, devlet (olma) devri senindir, dünyaya egemen ol; talihini her türlü yıkımdan korusun Yüce Mevla.)
Kilâb-ı zulme kaldı gezdiğin nâzende sahrâlar 
Uyan ey yâreli şîr-i jeyân bu hâb-ı gafletten...
(Gezdiğin nazlı sahralar zulmün köpeklerine kaldı; uyan ey yaralı kükreyen aslan bu aymazlık uykusundan!)
Namık Kemal ( 1840 - 1888 )
 
Misafir Kalem (K) / diğer yazıları
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.