logo
17 EKİM 2025


Uzmandan uyarı: Salmonella sadece mideyi değil, organları da vuruyor

Tavuk etinden kaynaklanan gıda zehirlenmelerinin çoğunlukla mikrobik nedenlerle ortaya çıktığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Volkan Demir, "En sık rastlanan etken ise salmonella adlı bakteri" diyerek önemli uyarılarda bulundu

16.10.2025 12:12:00
İhlas Haber Ajansı
Uzmandan uyarı: Salmonella sadece mideyi değil, organları da vuruyor
Uzmandan uyarı: Salmonella sadece mideyi değil, organları da vuruyor
Tavuk etinden kaynaklanan gıda zehirlenmelerinin çoğunlukla mikrobik nedenlerle ortaya çıktığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Volkan Demir, "En sık rastlanan etken ise salmonella adlı bakteri" diyerek önemli uyarılarda bulundu.
İstanbul Beykent Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Volkan Demir, tavuk etinden kaynaklanan gıda zehirlenmelerine dikkat çekerek en büyük riskin pişirildikten sonra oda sıcaklığında uzun süre bekletilen ürünlerden kaynaklandığını vurguladı.
Dr. Demir, Türkiye'de hızlı büyütme teknikleri, soğuk zincir ve saklama şartlarındaki yetersizlikler ile merdiven altı üretimin özellikle yaz aylarında toplu yemeklerde (düğün, cenaze, piknik gibi) zehirlenme riskini artırdığını belirtti.

"Çoklu organ yetmezliğine yol açabiliyor"
"Tavuk eti tükettikten 2 ila 24 saat içinde bulantı, kusma, karın ağrısı, sulu ya da kanlı ishal görülebiliyor" diyen Dr. Öğr. Üyesi Volkan Demir, "Daha ağır vakalarda ateş, yoğun sıvı kaybı, böbrek yetmezliği ve bakterinin kana yayılması sonucu gelişen sepsis çoklu organ yetmezliğine ve ölüme yol açabiliyor" açıklaması yaptı.

Güvenli tüketim uyarıları
Dr. Öğr. Üyesi Volkan Demir güvenli tüketim için yapılması gerekenleri şöyle anlattı:
"Tavuk eti en az 75 derece iç ısıya ulaşacak şekilde iyice pişirilmeli.
Çiğ tavukla temas eden bıçak, kesme tahtası ve eller mutlaka sabunlu su ile yıkanmalı.
Tavuk eti buzdolabında +4 derece altında, derin dondurucuda ise -18 derecede saklanmalı.
Market alışverişinde son kullanma tarihi mutlaka kontrol edilmeli.
Pişirilmiş tavuk, özellikle yaz aylarında, oda sıcaklığında en fazla 2 saat bekletilmeli; 4 saatten sonra kesinlikle tüketilmemeli. Sıcaklığın 30 dereceyi aştığı günlerde bu süre 2 saatin altına inebilir."

"Yeniden servis edilecekse en az 75 dereceye kadar ısıtılması gerek"
Dr. Demir, toplu yemeklerde pişirilen tavuğun en geç 2 saat içinde buzdolabına konulması, yeniden servis edilecekse en az 75 dereceye kadar ısıtılması gerektiğini, aksi durumda gıda zehirlenmesi riskinin ciddi ölçüde arttığını ifade etti.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Kritik seçime saatler kaldı
KKTC'de kozlar paylaşılıyor
İşler kesat ötesi
Markalara Eylülde soğuk duş
İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan anlattı
İşte hazır giyimdeki en büyük sorun
İsrail Lübnan'ı bombalıyor
Füze yağdırdılar
'20 bin patlamamış mühimmat var'
İsrail terörüne bir de böyle bakın
2.9 milyar dolarlık ihale
5G ihalesi sona erdi
Bahçeli'ye 'Kurucu önder' tepkisi
'Eskiden akla Atatürk gelirdi'
Özel sektörün yurt dışı borcu artıyor
202.5 milyar dolara ulaştı
İstanbul'da tefecilik operasyonu
Sezgin Baran Korkmaz'ın da arasında bulunduğu 7 kişi hakkında gözaltı kararı
Su tasarrufu şart
İstanbul barajları alarm veriyor
MSB'den SDG mesajı
'SDG'nin entegrasyonu kritik önemde'
Trump'tan yeni operasyon yetkisi
Bu kez hedef Venezuela!
Mekke'de yeni proje
Adı King Salman Gate
Trump'tan dikkat çeken 'Hindistan' iddiası
"Rus petrolü ithalatını bırakmayı kabul etti"
İsrail, ateşkesin bozulmasına odaklı
İsrail Savunma Bakanı, Hamas'a karşı 'kapsamlı plan' hazırlama talimatı verdi
Kritik seçime saatler kaldı
KKTC'de kozlar paylaşılıyor
İşler kesat ötesi
Markalara Eylülde soğuk duş
İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan anlattı
İşte hazır giyimdeki en büyük sorun
İsrail Lübnan'ı bombalıyor
Füze yağdırdılar
'20 bin patlamamış mühimmat var'
İsrail terörüne bir de böyle bakın
2.9 milyar dolarlık ihale
5G ihalesi sona erdi
Bahçeli'ye 'Kurucu önder' tepkisi
'Eskiden akla Atatürk gelirdi'
Özel sektörün yurt dışı borcu artıyor
202.5 milyar dolara ulaştı
İstanbul'da tefecilik operasyonu
Sezgin Baran Korkmaz'ın da arasında bulunduğu 7 kişi hakkında gözaltı kararı
Su tasarrufu şart
İstanbul barajları alarm veriyor
MSB'den SDG mesajı
'SDG'nin entegrasyonu kritik önemde'
Trump'tan yeni operasyon yetkisi
Bu kez hedef Venezuela!
Mekke'de yeni proje
Adı King Salman Gate
Trump'tan dikkat çeken 'Hindistan' iddiası
"Rus petrolü ithalatını bırakmayı kabul etti"
İsrail, ateşkesin bozulmasına odaklı
İsrail Savunma Bakanı, Hamas'a karşı 'kapsamlı plan' hazırlama talimatı verdi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.