logo
26 AĞUSTOS 2025

Verin yetkiyi ve fazla abartmayın

28.05.2025 00:00:00
Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz" sözlerinin üzerinden tam 7 yıl geçti.

Trading Economics'in 2025 güncel verilerine göre, dünyada en yüksek politika faizine sahip ülke yüzde 59,39 Venezuela. İkinci sırada ise yüzde 46 ile Türkiye var.

2024'te en çok değer kaybeden para birimi % -21,6 ile Brezilya Real'i. İkinci sırada %-18,95 yine biz varız.

Enflasyona da bakalım mı?

Çok attılar ama hiç birini hem de TÜİK verilerine göre tutturamadılar.

2021'de 9.4 olacak demişlerdi, 36.08 oldu.

2022'de 23.2 olacak demişlerdi, 64.27 oldu. 2023'te 22.3 olacak demişlerdi, 64.77 oldu.

2024'te 36 olacak demişlerdi, 44.38 oldu.

2025 için de önce 21 olur dediler sonra da 24'e çıkardılar. 2026 enflasyon tahmini yüzde 12, 2027 tahmini ise yüzde 8'de olarak açıkladılar. Sizce tutar mı?

Ama AKP Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedefinde CHP'li belediyeler var: Bunlar milleti kandırmayı adet haline getirdi.   Seçim öncesi suyu bedava verecekleri vadedip seçim sonrası zam üzerine zam yapıyorlar."

Sayın Erdoğan'ın Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise noktayı koydu; Mevcut sıkıntılar geçici, birkaç aya manzara değişecek, çok abartmamak lazım".

Evet, fazla abartmaya gerek var mı?

Gençler iş beğenmiyor

Doğrudur! Özel sektörde, geleceği belirsiz, birilerini zengin olması, rahat yaşaması için asgari ücretle çalışmayı birçok gencimiz kabul etmiyor. Daha doğrusu modern köle olacağıma kendimin kölesi olurum, diyor.

Sağlam işe ise herkes can atıyor.

Son örnek Ordu'dan. Sağlık Bakanlığı, 2025 yılı daimi işçi alımı kapsamında Ordu ilinde yalnızca "Temizlik Görevlisi" kadrosu için personel alımı gerçekleştireceğini açıkladı.

27.669 kişi başvurmuş. 10 bini üniversite mezunu.

'Gençler iş beğenmiyor' diyenleri görelim…

Emeklilere hatırlatma

Hemen her gün kameralara konuşan emekliler haklı tepkilerini dile getiriyor. Şu da bir gerçek ki tek parti iktidarının en çok oy aldığı kesim 50 yaş üzeri kesim.

Yani, sokakta feryat eden insanımız sandıkta feryadını unutuyor. Haliyle tek parti iktidarı da unutuyor. Hatta hangi ülkeyi yönettiklerini bile unutuyorlar. 

Bir iki örnek vereyim, belki hak verirsiniz!

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş, birkaç ay evvel asgari ücrete ve emekli aylıklarına ek zam gelip gelmeyeceğine yönelik, "Diyelim ki 22 bin 100 lira veya 30 bin lira maaş alan bir kişiye 10 bin lira ilave zam yaptığınızda; bunun 3 bin lirasını harcayayım, 7 bin lirasıyla tasarruf edeyim demez.

10 bin lira veya daha fazla olsa onların tamamını, 15 bin lira da yapılsa eskiden kalmış eksik gördüğü ihtiyaçlarını bir an önce gidermenin yoluna gideceğinden dolayı mal-fiyat dengesini alt üst ederek ve enflasyona baskı unsuru ve refah seviyesini ilk anda bir mutluluk yaşarız ama ondan sonraki gelecek süreçlerde mutsuzluk yaşanır' demişti.

Bu sözlere kimisi gaf, dedi, kimisi laf, dedi. Biz ise iktidarın siyaset mantığı bu, dedik. AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi'de, bizi doğruladı:

"Emekli maaşı minimum 15 bin TL. Bunu 55 bin yaptığınız zaman bir anlam ifade etmiyor. Alacağı ürünü çoğaltmadığınız sürece vatandaşa hiçbir refah katkısı olmaz. "Asgari ücret 52 bin TL olsaydı, kiralar 5 bin TL'den 15 bin TL'ye çıkardı."

Aldınız mı cevabı! Daha ülkedeki kira fiyatlarından haberleri yok ki, senin çaresizliğine derman olsunlar.

Dahası var

Emeklilerin, asgari ücretlilerin neden tasarruf yapmadıklarını ise Ekonomi Bakanımız açıkladı:

'Finansal okuryazarlığın düşük olduğu ülkelerdeyse genelde tasarruf açığı problemi var.'

Demek ki önce Finansal okuryazarlığı öğrenmemiz lazımmış! Nedenini de yine Sayın Bakan açıkladı: 'Bilinçli bireylerin çoğunlukta olduğu ülkelerde daha çok tasarruf yapılıyor.'

Ya işte böyle! İtibardan tasarruf etmeyenler, insanlıktan tasarruf edin, diyorlar.

Hacı Osman Torun Camisi

Bu noktaya nasıl geldik? Tarihler Mayıs 2019'u gösteriyordu. Sayın Erdoğan, Eyüpsultan'daki Hacı Osman Torun Camisi'nin açılışını yapıyordu.

2 üniversite mezunu, EYT mağduru evli bir hanımefendi nasıl olduysa Sayın Erdoğan'ın yakınana kadar gelecek cüreti (!) gösterip, durumunu anlatıp 'iş bulamıyorum' dedi.

Sayın Erdoğan, "Onların hepsi istismarın peşinde. Erken emeklilik diye bir şey yok. Avrupa'da şu anda emeklilik yaşı kaça çıktı biliyor musun?'

Hanımefendi susmadı: 'İş bulayamıyoruz, efendim, iş yok. Ben iki üniversite mezunuyum işim yok şu anda' dedi.

Sayın Erdoğan; "Kocan ne yapıyor?"

"Şu anda işi var çalışıyor"

Sayın Erdoğan; "Gördün mü?"

Gördün mü Türkiye?



Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Akın Aydın / diğer yazıları
Madde 66 devleti ilgilendiriyor
Bu işin finali anayasa değişikliği
Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam:
"Öğrenciler için kira alarmı veriyoruz"
Türkler için tarihi gün
Hüseyin Baş'tan 26 Ağustos vurgusu
İki haftada 35 TL zam geldi
Ayçiçeği fiyatları roketledi
Yaş meyve ve sebze ihracatçıları dertli
Ürün eksikliği ve dövizle boğuşuyorlar
Bir depo 2 bin 640 TL'ye dolacak
Benzine zam geliyor
Annesinin bıçakla kovaladığı kız yaşananları anlattı
"Annem bana bıçak çekmedi"
İstanbul'da kaçak pırlanta operasyonu
155 kilogram ziynet eşyası ele geçirildi
Fed'in 111 yıllık tarihinde ilk
Trump, Lisa Cook'u görevden aldı
Balıkesir için beklenen açıklama
'Bu depremler devam edecek, binalarınızı kontrol ettirin'
'Netanyahu'nun amacı, kendi siyasi bekası'
İsrailli eski istihbaratçı açıkladı
İşte YKS'nin çarpıcı istatistikleri
Tıp ve hukuk kontenjanları doldu
Tütün üreticisi yine perişan!
Amerikan şirketleri tütün üreticisini mağdur ediyor
Artış aslında neyin göstergesi?
Konkordato başvuruları roketledi
Reuters ve AP, Gazze'de gazetecilerin öldürülmesine öfkeli
Nasır Hastanesi'nde muhabirleri öldürülmüştü
Madde 66 devleti ilgilendiriyor
Bu işin finali anayasa değişikliği
Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam:
"Öğrenciler için kira alarmı veriyoruz"
Türkler için tarihi gün
Hüseyin Baş'tan 26 Ağustos vurgusu
İki haftada 35 TL zam geldi
Ayçiçeği fiyatları roketledi
Yaş meyve ve sebze ihracatçıları dertli
Ürün eksikliği ve dövizle boğuşuyorlar
Bir depo 2 bin 640 TL'ye dolacak
Benzine zam geliyor
Annesinin bıçakla kovaladığı kız yaşananları anlattı
"Annem bana bıçak çekmedi"
İstanbul'da kaçak pırlanta operasyonu
155 kilogram ziynet eşyası ele geçirildi
Fed'in 111 yıllık tarihinde ilk
Trump, Lisa Cook'u görevden aldı
Balıkesir için beklenen açıklama
'Bu depremler devam edecek, binalarınızı kontrol ettirin'
'Netanyahu'nun amacı, kendi siyasi bekası'
İsrailli eski istihbaratçı açıkladı
İşte YKS'nin çarpıcı istatistikleri
Tıp ve hukuk kontenjanları doldu
Tütün üreticisi yine perişan!
Amerikan şirketleri tütün üreticisini mağdur ediyor
Artış aslında neyin göstergesi?
Konkordato başvuruları roketledi
Reuters ve AP, Gazze'de gazetecilerin öldürülmesine öfkeli
Nasır Hastanesi'nde muhabirleri öldürülmüştü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.