Yaz meyvelerinde porsiyona dikkat!
Dut, şeftali, üzüm, kayısı, tarla çileği, kiraz ve diğerleri… Birbirinden lezzetli yaz meyveleri sıcak yaz günlerinde gerek tatları, soğuk ve bol sulu yapılarıyla, gerekse görünüşleriyle iştah kabartıyor. Ancak dikkat!
20.06.2021 20:00:00





Dut, şeftali, üzüm, kayısı, tarla çileği, kiraz ve diğerleri… Birbirinden lezzetli yaz meyveleri sıcak yaz günlerinde gerek tatları, soğuk ve bol sulu yapılarıyla, gerekse görünüşleriyle iştah kabartıyor. Ancak dikkat! Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, yaz meyvelerinde dikkat edilmesi gereken sayıları anlattı...
Kayısı: 4 taneyi aşmayın çünkü kayısı, potasyum içeriği bakımından zengin bir meyve olduğundan, böbrek hastalıklarında tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Mürdüm eriği: 4 taneyi aşmayın oksalat bakımından zengin bir meyve olduğundan böbrek taşı hastalığı olan bireylerde risk oluşturuyor. Böbrek taşı hastalıklarında tüketimi sınırlandırılmalı!
Yeşil erik: 10 taneyi aşmayın çünkü asit içeriği yüksek bir meyve olduğundan fazla tüketimi sonucunda midedeki asit oranı artıyor.
Kiraz: 12 taneyi aşmayın çünkü bağırsak hareketlerini artırıcı etkisi bulunduğundan aşırı miktarda tüketimi ishale yol açabiliyor. Bununla birlikte, kiraz tüketiminin kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşim gösterdiğine ilişkin net bir kanıt bulunmuyor!
İncir: 4 taneyi aşmayın çünkü fazla tüketildiğinde yüksek fruktoz alımına bağlı olarak karaciğer yağlanması riskini arttırıyor.
Üzüm: 15 taneyi aşmayın çünkü kontrolsüz tüketimi, fazla kalori alımına sebep olarak kilo problemlerine ve bel bölgesi yağlanmalarına yol açabiliyor.
Dut: 10 taneyi aşmayın çünkü şeker içeriği yüksek bir meyve olmasından dolayı şeker hastalarında ve şeker kısıtlaması yapılan hastalarda tüketilmemesi veya porsiyonuna çok dikkat etmek şartıyla tüketilmesi önemli.
Şeftali: Bir taneyi aşmayın çünkü potasyum bakımından zengin olduğundan böbrek hastalarında tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Kan testlerinde potasyum parametresi yüksek olan böbrek hastalarının şeftaliyi hiç tüketmemesi, sağlıklı kişilerin ise bir porsiyonda bir orta boy (150 gram) şeftaliyi seçmeleri tavsiye ediliyor.
Karpuz: 4 küçük üçgen dilimi aşmayın çünkü fazla tüketildiğinde kilo alımına yol açıyor. EYÜP KABİL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.