logo
09 HAZİRAN 2025

Yazık sana, İslâm gömleğin yırtık, iman elbisen pis

Yazık sana, İslâm gömleğin yırtık, iman elbisen pis, sen üryan, kalbin cahil, sırrın kederle dolu. Gönlün İslamiyet’e açık değil. İç âlemin harap, dışın mamur

09.06.2025 00:20:00
Haber Merkezi
Yazık sana, İslâm gömleğin yırtık, iman elbisen pis
Yazık sana, İslâm gömleğin yırtık, iman elbisen pis
Yazık sana, İslâm gömleğin yırtık, iman elbisen pis, sen üryan, kalbin cahil, sırrın kederle dolu. Gönlün İslamiyet'e açık değil. İç âlemin harap, dışın mamur.

Bütün defter sahifelerin günah karası ile dolu. Sevdiğin, dünya yolu. Kabir kapısı açık, âhiret sana doğru.

En kısa zamanda işlerini düzeltmeye bak. Gittiğin yeri gör. Bilemezsin, çok kere ölüm şu anda ve şu günde gelebilir.

Ümit beslediğin cümle eşya ile aranı açar. O zaman dünyadan ümit ettiğini bulamazsın. Arzularına nail olamazsın. Âhiret işlerinden unuttuğun her şey önüne çıkar.

Allah'ın zâtından gayri şeylerle meşgul olmak bir heves sayılır. O'ndan başkasından korkmak ve O'ndan gayrıya bel bağlamak, boş heves demektir.

Allah'tan başka kimse bize zarar getirmeye, iyilik yapmaya kadir değildir. O her şeye bir sebep halk etti. Bütün hükümler sebeplere dayanarak gelir. Bir kimsenin bize iyiliği dokunuyorsa, Hak Teâlâ o iyilik için o şahsı sebep kılmıştır. Zarar da aynı.

Sen, hükmü gözet. İşlerini hükümle yürütmeye koyulduğun dem, hazan yaprağı gibi sebepler seni bırakıp gider.

Hükümle amel ettiğin an sebep kalkar, ona yarayan zuhur eder. Kabuk ortadan kaybolur, öz kalır. Öz, sebeplere sahib olanı bulmak ve ona bağlanmaktır. Asıl gaye, bir ağaçtan maksut meyvedir ki, o da budur.

Vahdet hâlini bulan zât, daima hâl değiştirir. Her an, bir ileriye geçer. Su kabını bırakır, sakiye koşar. Saki ile de yetinmez, ırmağa ve oradan da denize koşar.

Sanatı bırakır, onu yapana koşar. Parçayı atar, köke koşar. Çocuğa bakmaz, pederini bulur. Kulu bırakır, efendisine gider.

Güçsüzü bir yana atar, güçlünün yolunu tutar. Fakr hâlini iter, Hak varlığı ile zengin olmaya can atar. Zayıflık istemez. Hakk'ın gücü ile kuvvet bulmaya koyulur. Azını terk eder, çokta kaybolmaya gözünü diker.

Bana karşı yükselmeyin, çoğunuz kalbinde iman taşımaz. Sizden birinizin nefsine ait bir dileği varsa, onu sükûtla, edeble gemlesin. Takva zırhı ile onu çevirsin. Nefsin iyiliğe varmasına, Rabbine vasıl olmasına bu hâl sebeb olur.

Hakk'a vusul, iki yoldan mütalâa edilir. Biri, avama karşı, öbürü de seçme kullara göre olur.

Avam halk ölümden sonra Hakk'a vasıl olur. Seçme kullar ise, bu âlemde kalben Hakk'a vasıl olurlar. Bunlar pek az olup vasıfları daima nefisle cihad etmek ve manen halk âlemini bir yana atıp oturmak olur. Halkın zararını görmezler. Bu hâlleri devam ettikçe Hakk'a vasıl olmuş olurlar. Avam halkın ölüm sonunda ereceğine, bunlar ölmeden evvel ererler.

Bu hâl, bir kimsede tam şeklini bulunca onda bir inkişaf olur. Konuşmaya ve zahirdeki ehli ile ilgilenmeye başlar. Bu hâle eren zât der ki: "Cümle ehlinizi bana getirin." (Yusuf/93)

Bunu Yusuf (s.a) peygamber söylemişti. O kuyudan kurtuldu. Zindandan çıktı, zenginliği ve mülkü buldu, sıkıntısı gitti, genişliğe erdi. Çeşitli darlıklara katlandı ve her varlığı eline aldı. Kardeşlerine dedi ki: "Artık, ehlinizi cümleten bana getirin." (Yusuf/93)

Bundan önce suspustu. Kuyudan ve zindandan çıkınca, açıklık geldi, konuştu, inkişaf oldu.

Ey cemaat! Her şeyi, Yaratan'dan taleb ediniz. Allah yolcuları Hak yakınlığı için ruhlarını dahi harcadılar. Aradıklarını bulunca buldukları varlık sahibi, verdiklerini fazlası ile ödedi.

Bir kimse, yaptığı işi bilirse harcadığı şey fazlası ile eline girer. Şöyle bir hikâye anlatılır:

Zâtın biri köle pazarına uğradı. Orada güzel bir câriye gördü; kalbi ona bağlandı. Bir türlü bırakıp gidemedi. Altında yüz altın değerinde bir atı vardı. Elbisesi de güzeldi. Kılıfı altın işlemeli bir de kılıcı vardı. Bir de kara kölesi bulunuyordu. Bu ihtişamı ile cariyenin sahibine yanaştı ve kıymetini sordu.

Cariye sahibi, o zâta baktı ve şöyle dedi: Şüphesiz sen cariyemi sevdin; gerektir ki, seven, sevdiği uğruna sahib olduğu cümle varlığı harcasın. Şu anda neyin varsa bana bırakırsın ve bunu alıp gidersin.

O zât atından indi. Neyi varsa çıkardı. Elbisesini attı, muvakkat bir gömlek kiraladı; neyi varsa cariye sahibine verdi ve cariyeyi alıp gitti... Evine vardığı zaman, başı kabak, ayağı çıplaktı... Ama cariye onundu.

Bu zât yaptığını bildi ve verdiğinin üstünde bir hakka sahib oldu. Sevgisinde sadık olan, sevgilisi dışında hiçbir şeyle olamaz." (Abdülkadir Geylani Hazretleri Fethu'r Rabbani eserinden)
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İsrail Madlen gemisine müdahale etti
Gemiyle irtibat kesildi
İsrail vahşette sınır tanımıyor
Yine yardım almaya giden sivilleri vurdu: 6 ölü, 50 yaralı
Güney Kore'de seçim var
En favori aday Lee Jae-myung
Vatikan iflas edebilir!
Bütçedeki gedik kapatılamıyor
Roma'da İsrail'e protesto
300 binden fazla insan katıldı
Yasadışı göç artışta!
Yeni göç yolları çok daha tehlikeli
Soruşturma başlatıldı
Ferdi Zeyrek'in durumu ciddiyetini koruyor
Her bayram aynı acı tablo
İlk 3 günde 2 bin 238 trafik kazasından 26 ölü, 3590 yaralı
Los Angeles fena karıştı!
Göçmen protestoları şiddetleniyor
Hüseyin Aydın'ın cansız bedeni bulundu
Selde kaybolmuştu 6. günde bulundu
Turpu geç
Mantarın büyüğü Sivas'ta
Kolombiya'da suikast girişimi
Başkan adayına silahlı saldırı
'Çok saygısızca davrandı'
Trump, Musk ile ilişkisini bitirdi
Elektrik çarpması sonucu kalbi durmuştu
Ferdi Zeyrek'in durumu hala kritik
Yayaya çarpmamak için bariyerlere vurdu
Aracı alev alev yandı
İsrail Madlen gemisine müdahale etti
Gemiyle irtibat kesildi
İsrail vahşette sınır tanımıyor
Yine yardım almaya giden sivilleri vurdu: 6 ölü, 50 yaralı
Güney Kore'de seçim var
En favori aday Lee Jae-myung
Vatikan iflas edebilir!
Bütçedeki gedik kapatılamıyor
Roma'da İsrail'e protesto
300 binden fazla insan katıldı
Yasadışı göç artışta!
Yeni göç yolları çok daha tehlikeli
Soruşturma başlatıldı
Ferdi Zeyrek'in durumu ciddiyetini koruyor
Her bayram aynı acı tablo
İlk 3 günde 2 bin 238 trafik kazasından 26 ölü, 3590 yaralı
Los Angeles fena karıştı!
Göçmen protestoları şiddetleniyor
Hüseyin Aydın'ın cansız bedeni bulundu
Selde kaybolmuştu 6. günde bulundu
Turpu geç
Mantarın büyüğü Sivas'ta
Kolombiya'da suikast girişimi
Başkan adayına silahlı saldırı
'Çok saygısızca davrandı'
Trump, Musk ile ilişkisini bitirdi
Elektrik çarpması sonucu kalbi durmuştu
Ferdi Zeyrek'in durumu hala kritik
Yayaya çarpmamak için bariyerlere vurdu
Aracı alev alev yandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.