Yoksulluğa bilimsel inceleme
Yapı Kredi Yayınları'ndan (YKY) çıkan 3 aylık düşünce dergisi Cogito’nun yeni dosyasında Türkiye'nin gündeminde de en üst sırada yer alan 'yoksulluk' masaya yatırıldı.
07.07.2022 16:06:00





Yapı Kredi Yayınları'ndan (YKY) çıkan 3 aylık düşünce dergisi Cogito'nun yeni dosyasında Türkiye'nin gündeminde de en üst sırada yer alan 'yoksulluk' masaya yatırıldı. Bilim dünyası yoksulluğu "yaşamı geçim mücadelesine indirgeyen; insanın düşüncesini, ilişkilenmelerini, zihinsel faaliyetlerini felç edici bir gelecek kaygısına kıstıran, insanla birlikte toplumu da kötürümleştiren, geleceği gasp eden bir hak ihlali ve adalet meselesi" olarak niteliyor. Yoksulluk dosyasında, emek rejimindeki ve devlet-yurttaş ilişkisindeki dönüşümler, yoksulluk araştırmalarındaki yaklaşımlar, refah devletinin çöküşü ve yeni işlevleri, kadın ve çocuk yoksulluğu üzerine yazı ve söyleşiler, 21. yüzyılda yoksulluk ve eşitsizliğin reel nedenleri, sonuçları ve çözüm arayışlarına odaklanıyor. Dosyanın yoksulluğu özgürlük ve etik, politik ve ekonomik şiddet, kritik ve kriz, mekânın kuruluşu ve toplumsal bölünme, varsıllık ve yoksulluk, yasa ve iktidar ilişkileri ve gerilimleri üzerinden düşünmeye ve sorgulamaya davet eden yazıları da yaşamı kaplayan yoksulluk ve yoksunluk ağında felsefi sorgulamayla bir gedik açma, geleceği tekrar yaşam ufkuna yerleştirme uğraşının yoksulluk felsefesi açısından merkezi önemini öne çıkarıyor.
Dracula'ya özel baskı
Öte yandan Yapı Kredi Yayınları, gotik roman türünün en önemli örneklerinden biri olan Bram Stoker'in Dracula romanını Kazım Taşkent Serisi'nde yayımladı. Eser, İngiliz avukat Jonathan Harker'ın Transilvanya'ya (Romanya) yaptığı iş ziyaretiyle açılır. Harker, Londra'da ev almak isteyen Kont Dracula'nın şatosunda geçirdiği günlerde müvekkili hakkında dehşet verici keşiflerde bulunur. Stoker'ın günlükler, mektuplar ve gazete haberleri üstünden ilerleyen romanı, 1897 yılında ilk kez yayımlanmasının ardından kısa sürede yazarının adını gölgede bırakacak bir üne kavuşmuştu. Eser, ilham verdiği birçok sinema filminin de katkısıyla vampir hikâyelerinin en popüleri ve "vampir miti"nin temel kaynağı haline geldi. RECEP BAHAR
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.