Yunan, insan kaçakçıları yöntemini kullanıyor
Yeni bulgular, Yunanistan'ın mültecileri hukuka aykırı şekilde Türkiye'ye sınır dışı ettiğini ortaya koyuyor. Yunan polisi, mültecileri minibüslerle kamplardan alarak Meriç Nehri kıyısına götürüyor ve burada hazır bekleyen botlara bindirerek Türkiye’ye gönderiyor.
21.05.2020 17:45:00





Yunan polis memuru, Bahtiyar'a böyle seslendiğinde Nisan ayının sonuydu. 22 yaşındaki Afgan genç bu teklifin, Avrupa'da yeni bir hayata başlama hayalini gerçekleştireceğini düşündü. Ancak hayalleri suya düştü. 22 yaşındaki genç, sadece iki ay önce Türkiye-Yunanistan sınırını çizen, Avrupa'ya varmak isteyen göçmenler için ana rotalardan biri olan Meriç Nehri'ni geçmişti. Bahtiyar, Yunanistan'ın ikinci büyük şehri Selanik'in eteklerinde bulunan Diavata Mülteci Kampı'na doğru yol almaya devam etti. Bahtiyar kampa vardığında, uluslararası koruma istediğini gösteren ve sığınma başvurusunda ilk adım olan Yunan polisine kayıt yaptırmayı atlamayacak kadar dikkatliydi. Resmi belgelerini gösteren fotoğrafın üzerinde yazan tarih, 12 Şubat 2020'yi gösteriyor.
Koronavirüs ile hayata geçirilen sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle çoğu kamu kurumu kapalıydı. Bahtiyar, sığınma başvurusu yapmak için kurumun açılmasını tedirginlikle beklediğini söyledi ancak başvuru yapacak şansı olmadı.
Tekmeli tokatlı sınır dışı
Bahtiyar, beyaz bir minibüse konulup Selanik merkezde bir karakola götürüldü. Polis, burada telefonu da dahil bütün eşyalarına el koydu. Sonrasında başka bir karakola götürülerek; tokatlandı, tekmelendi. Sonra film çekilmiş bir minibüse konularak, Türkiye sınırına getirildi. Araç durduğunda Afgan genç, yalnız olmadığını anladı. Onun gibi başka sığınmacılar da nehir boyunca sıralanmıştı. Genç adamlar 10 kişilik gruplar halinde botlara bindirildi. Gerisin geriye Türkiye'ye... Koronavirüs nedeniyle Yunanistan-Türkiye sınırı, resmi olarak kapalı. Bütün resmi sınır dışı işlemleri, beklemede. Bahtiyar ve diğer sığınmacılar, Meriç Nehri'ni geçtiklerinde onları bekleyen hiçbir şey yoktu.
Bahtiyar, Afgan nüfusunun yoğun olduğu İstanbul'un Esenler ilçesine geri geldi. Avrupa'da yaşama hayalini kovalamak için Yunanistan'a en yakın zamanda geri gitmek istiyor. Araştırmalara göre Yunanistan tarafından geri itilenlerin (göçmen ve mültecilerin zorla geri gönderilmesi) hepsi erkek, 30 yaş altında ve tek başına. Çoğu Afganistan'dan, bazıları ise Pakistan'dan...
Tanık anlatımları, 31 Mart-5 Mayıs arasında Yunanistan'daki Diavata Kampı'nda onlarca mültecinin yasa dışı bir şekilde sınır dışı edilmesiyle sonuçlanan en az beş polis baskını olduğuna işaret ediyor. Vakaların hemen hepsinde polisin Afganistan, Pakistan ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen bekar, genç erkekleri hedef aldığı görülüyor.
AB de göz yumuyor
Yunanistan, diğer AB sınır ülkeleri gibi, örneğin Hırvatistan, uzun zamandır geri itme suçlaması sorunuyla karşılaşıyor. Yakın geçmişte Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nun başkanlığını yapan Dimitris Christopoulos, vakaların yoğunluğu ve görgü tanıklarının artmasının, Yunan hükümetinin bu geri itmelere ne ölçüde izin verdiği ve yaşananların ne kadarının AB yönetimi tarafından bilindiği sorularını gündeme getirdiğini söylüyor. DW
Afgan mülteciler için Türkiye'de hayat
Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği kurucularından Zakire Hikmet, "Türkiye'de hayat, genç Afgan erkekler için belirsizliklerle dolu. Temel sağlık ve sosyal hizmetlere erişimleri yok. Çalışma izni olmadan güvencesiz işlerde, çok az ücretle çalışıyorlar. Modern kölelikten başka bir şey değil" dedi. Kayıtdışı ekonomiye emek veren Türkiye'deki Afgan genç erkekler çoğunlukla ağır, kas gücü gerektiren inşaat, taşımacılık ve tekstil gibi sektörlerde çalışıyor.
Resmi verilere göre, Türkiye'de son iki yıl içinde 302 bin 278 düzensiz Afgan göçmen yakalandı. Afganlar, yakalanan düzensiz göçmenler arasında ilk sırada yer alıyor. Afganlar, 2018 yılından beri Türkiye'de sığınma talebinde bulunma konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.