Zamana direnen Ahi çarşısı
Ahiliğin başkenti Kırşehir'de, asırlardır esnaf tarafından kullanılan ve yeni iş merkezlerinin faaliyete geçmesiyle önemini yitirmeye başlayan tarihi Uzun Çarşı, yenilenen görünümüyle yeniden eski cazibesine kavuştu
12.11.2018 00:00:00





Ahiliğin başkenti Kırşehir'de, asırlardır esnaf tarafından kullanılan ve yeni iş merkezlerinin faaliyete geçmesiyle önemini yitirmeye başlayan tarihi Uzun Çarşı, yenilenen görünümüyle kentin gözdesi oldu.
Anadolu'nun 5 bin yıllık tarihinin araştırıldığı ve 800 yıl öncesine ait Ahi ocaklarının bulunduğu kent merkezideki Kalehöyük'ün yanında yer alan Osmanlı döneminden kalan Uzun Çarşı, tam kuruluş tarihi bilinmese de yüzyıllardır kent ticaretine hizmet etti.
1933 yılında çıkan büyük yangında tahrip olan üstü kapalı çarşı, dönemin valisi tarafından üstü açık hale getirilerek Ahi esnafı için yeniden düzenlendi.
Yeni iş merkezlerinin yapılmasıyla eski görkemli günlerini kaybetmeye başlayan ve zamana direnen Uzun Çarşı'nın yeniden canlandırılarak Ahi esnafına yakışır hale getirilmesi için çalışma başlatıldı. Proje kapsamında çarşıdaki 107 iş yerine cephe düzenlemesi yapıldı, sokağın zemin iyileştirilmesinin yanı sıra modern görünümlü üst örtüleriyle de genel düzenleme gerçekleştirildi.
Kunduracılıktan aktarlığa, demircilikten hasır örgücülüğüne kadar geleneksel mesleklerin yaşatıldığı Uzun Çarşı'da esnaf yeni düzenlemeyle geleceğe daha güvenle bakmaya başladı.
Çarşı esnafından kunduracı Mustafa Kamalı, 25 yılının burada geçtiğini belirterek, tarihi çarşıda yapılan düzenlemelerle güzel gelişmeler yaşadıklarını söyledi.
Kamalı, "Çarşımızın standart bir müşterisi var. Çarşının düzenlemesiyle dışarıdan değişik müşteriler de gelmeye başladı. Artık sırf Uzun Çarşı'yı görmeye de geliyorlar. İl dışından gelen ve yurt dışından gelenler de bu konu da çok olumlu tepkiler vermeye başladılar" dedi.
Baharatçı Şükrü Güvenç de 35 yıldır esnaflık yaptığı çarşının yapılan çalışmalarla güzelleştirildiğini ve eski günlerine kavuştuğunu anlattı. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.