logo
22 TEMMUZ 2025

5G sağlık için tehdit mi?

Yeni 5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti ve Teknolojisi olarak adlandırılan 5G, hiç şüphesiz ki, günlük yaşantımıza önemli kolaylıklar getirecek. Ancak 5G için daha çok baz istasyonu kurulacağından bu durum birçok hastalığın da tavan yapmasına neden olabilir. Özellikle de beyni doğrudan etkileyeceğini söyleyen Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, 5G’nin sağlık açısından tehlikelerine dikkat çekiyor

04.08.2020 03:43:00
5G sağlık için tehdit mi?
5G sağlık için tehdit mi?
5G ne tür tehlikeleri beraberinde getiriyor?

Bilindiği üzere 1. nesilde sadece mobil telefon hizmeti, 2. nesilde ise telefonla görüşebilmenin yanısıra mesajlaşma özelliği, 3. nesilde veri paylaşımı ve daha hızlı iletişim, 4. nesilde ses ve veri paylaşımının yanısıra görüntülü iletişim, nihayet 5. nesilde (5G) ise çok hızlı ses ve görüntüsel iletişimin yanısıra nesnesel iletişim hizmeti de sunuluyor. Yani 5G de akıllı binalar, akıllı araçlar gibi eşyalarla alakalı nesnesel iletişim imkanı da mümkün olacak. Ancak 5G'nin daha kısa dalga boyu ama daha geniş bant özelliği nedeniyle 4G ye çok daha fazla baz istasyonu ihtiyacı söz konusu. Ayrıca daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulacak, uzmanlar aradaki enerji açığının giderilmesi için tüm dünyada yaklaşık olarak 400 civarında yeni nükleer santrale gereksinim olduğunu belirtmekte.

Daha fazla baz istasyonu, daha fazla hastalık

5G, 4G'ye göre çok daha fazla baz istasyonu ihtiyacı yaratıyor. Yaklaşık olarak 150-200 metrede bir baz istasyonu ya da güçlendirici anten yerleştirilmesi gerekiyor. Böylece havada çok yoğun ve kesif bir elektromanyetik ortamın oluşması kaçınılmaz olacaktır. Söz konusu elektromanyetik kirlilik, özellikle yoğun yapılanmanın, yatay değil de dikey bina yerleşimlerinin olduğu ortamlarda, yoğun mağazaların ve dolayısıyla ciddi popülasyonun yaşandığı AVM'lerde daha bariz olarak kendini gösterecektir.
Elbette ki teknolojiyi reddetmek, kabul edilir bir davranış değildir. Ancak teknolojiye tamamen teslim olmak da, tamamen reddetmek kadar uygun bir davranış tarzı değildir. Bu noktada ifrat ve tefrite dikkat etmek zorundayız. Üzüldüğümüz nokta, insanın kontrolünde bir teknoloji icrasının yerine, yavaş yavaş teknolojinin kontrolünde insan figürünün şekillenmeye başlamasıdır.

Tüm dünyada elektromanyetik kirlilik artacak

Sınırsız hızlı iletişim ve yoğun kitlesel iletişim, global bir bakış açısıdır elbette ama sırf hayatımız daha kolaylaşacak diye sağlımızı da riske atmamalıyız. Açık ve net olarak söylemeliyiz ki; bugün, otuz sene öncesine göre Alzheimer hastalığı neredeyse bin misli daha fazla artmıştır. Üstelik giderek genç nüfusu da etkisi altına almaktadır. Peki, ne oldu da Alzheimer hastalığı bu kadar arttı? Sebep olarak kesin şu ya da bu diyemiyoruz maalesef, ama en büyük şüpheli "elektromanyetik kirlilik".
Cep telefonu dalgaları, radyo ve televizyon dalgaları, kablosuz internet ortamları ve telsiz frekanslarının çok ciddi elektromanyetik kirlilik oluşturduğuna dair kimsenin bir kuşkusu yok. Son yıllarda panik atak, depresyon, çeşitli anksiyete ve kaygı bozuklukları da önceki yıllara göre anormal bir artış göstermiştir. O halde gerek Alzheimer gibi beynin organik bozukluklarının, gerekse psikolojik hastalıkların arka planında elektromanyetik kirliliğin bulunması, yüksek ihtimaldir.

5G en çok beynimizi etkileyecek

Hep dumansız hava sahası diyoruz ve doğru da diyoruz ama bence asıl önemli olan dalgasız hava sahasıdır. Umarım bunu somut olarak öğrendiğimizde çok geç kalmış olmayız. Hekim, hakim ve hakem kelimelerinin üçü de arapça kökenli olup "hüküm" kelimesinden türemiştir. Dolayısıyla bu üç meslek grubu da, mevcut donanımlarıyla kendi alanlarında, değişen ve gelişen şartlara göre kitabi olmayan konularda ictihat eder. Bu nedenle uzun yıllara dayanan mesleki tecrübelerimden hareketle, kanaatim; elektromanyetik yoğunluğun beyni ve zihni olumsuz etkilediği ve ciddi düzeyde Alzheimer hastalığını tetiklediği yönündedir. Ayrıca çeşitli araştırma labaratuvarlarında yapılan hayvan deneyleri, görüşümü destekler mahiyettedir. Şimdi hal böyleyken, önümüzdeki süreçte hizmete sokulması planlanan, 5G teknolojisinin beyni çok daha şiddetli etkilemesi kaçınılmaz gibi görünmektedir. Üstelik sadece insan sağlığı üzerine değil, 5G'nin oluşturacağı yoğun elektromanyetik gerilimin, ekosistem üzerine, kuşlar, arılar ve böcekler gibi canlılara da zarar vereceğini düşünüyorum.

5G için pilot uygulama yapılmalı

Yeni bir ilaç keşfedilip, piyasaya sürülmeden önce yıllar süren bir çok testlerden ve faz çalışmalarından geçmektedir. O halde insan sağlığı ve tüm ekosistem için tehdit oluşturma ihtimali olan bir teknolojinin sağlıklı bir pilot uygulama yapılmadan insan hayatına sokulması çok tehlikelidir.  Bu noktada sağlımız için havamızı dumandan da dalga dan da arındırmak zorundayız. Bu nedenle kablolu telefon, kablolu televizyon, kablolu internet gibi kablolu iletişime geçmek zorundayız. Teknoloji tarafından hükmedilen değil, teknolojiye hükmeden bir insanlık için çok da geç kalmış sayılmayız.



Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Ya İsrail bombası ya açlık!
İnsanlığın bittiği yer Gazze
'Millet operasyon masasına yatırılıyor'
Yeni anayasa ve millet sistemi tartışması
'Güçlü ulus devletler İsrail için bir tehdittir'
'İsrail parçalanmış Suriye'yi tercih eder'
Atina ateşle oynuyor!
Yunanistan Ege'ye göz dikti
Fındık üreticileri dertli
Rekolte bu yıl dip yaptı
'İmralı her türlü desteği veriyor'
'Yakında Meclis zemininde ilerleme olacak'
Rakip Feyenoord
İlk maç Hollanda'da
Başkanlık bir oyla CHP'de kaldı
Şile Belediye Başkanvekili belli oldu
Bedevi aileler Süveyda'dan tahliye edildi
Zorla yerlerinden edilmişlerdi
İsrail ordusu Gazze'de beyaz bayrak taşıyanlara ateş açmış
İsrailli askerlerden katliam itirafı
Barrack, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile bir araya geldi
Gündem: Hizbullah'ın silahsızlandırılması
Sağlık alanına yönelik düzenlemeler TBMM'de kabul edildi
Birçok konuda değişiklik var
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da yapılacak
İran Dışişleri Bakanlığı doğruladı
Süveyda'da ölümleri belgelenenler 426'ya yükseldi
7'si çocuk, 10'u kadın
Sivas'ta yolcu otobüsü dağın yamacına çarptı
4 kişi öldü, 40 kişi yaralandı
Ya İsrail bombası ya açlık!
İnsanlığın bittiği yer Gazze
'Millet operasyon masasına yatırılıyor'
Yeni anayasa ve millet sistemi tartışması
'Güçlü ulus devletler İsrail için bir tehdittir'
'İsrail parçalanmış Suriye'yi tercih eder'
Atina ateşle oynuyor!
Yunanistan Ege'ye göz dikti
Fındık üreticileri dertli
Rekolte bu yıl dip yaptı
'İmralı her türlü desteği veriyor'
'Yakında Meclis zemininde ilerleme olacak'
Rakip Feyenoord
İlk maç Hollanda'da
Başkanlık bir oyla CHP'de kaldı
Şile Belediye Başkanvekili belli oldu
Bedevi aileler Süveyda'dan tahliye edildi
Zorla yerlerinden edilmişlerdi
İsrail ordusu Gazze'de beyaz bayrak taşıyanlara ateş açmış
İsrailli askerlerden katliam itirafı
Barrack, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile bir araya geldi
Gündem: Hizbullah'ın silahsızlandırılması
Sağlık alanına yönelik düzenlemeler TBMM'de kabul edildi
Birçok konuda değişiklik var
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da yapılacak
İran Dışişleri Bakanlığı doğruladı
Süveyda'da ölümleri belgelenenler 426'ya yükseldi
7'si çocuk, 10'u kadın
Sivas'ta yolcu otobüsü dağın yamacına çarptı
4 kişi öldü, 40 kişi yaralandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.