Hüseyniye Çarşısı Bakırcılar Pazarı'nda mesleğini sürdüren Çalışır, 1936 yılında 11 yaşından beri çıraklık, kalfalık ve ustalığa aynı işyerinde devam ettiğini ve babasının ölümünden sonra işlerin başına geçtiğini ifade etti. Çalışır, çiğ köfte leğeni, tabak saatler ve süs eşyaları gibi bakırdan yapılan ürünleri, yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiğini ifade etti. Sipariş usulüyle de çalıştıklarını belirten Çalışır, zaman zaman İstanbul gibi büyükşehirler ile yurt dışından sipariş aldıklarını kaydetti. Bakırcılık mesleğini yok olmaya başladığını söyleyen Çalışır, "Eskiden bakırcılar pazarında 80 işyeri bulunuyordu. Ancak bugün 810 işyeri kaldı" dedi. Bakırcılığı "baba mesleği" olduğu için sürdürdüğünü ifade eden Çalışır, şöyle devam etti: "Bakırı süslemek oldukça zordur. Güzel bir ürün elde edebilmek için bakırın, iyi eğitim almış bir ustanın elinden geçmesi gerekiyor. Bu yüzden ürünlerin fiyatı işçiliğine göre de değişmektedir".
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.