logo
04 EKİM 2025


8 saatlik sabır ve emeğin eseri

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde yüz yılı aşkın ekşi mayayla üretilen coğrafi işaret tescilli Araköy ekmeği, 8 saatlik zahmetli üretim süreci ve 4 kilogramlık devasa boyutuyla dikkat çekiyor

04.10.2025 09:26:00
İhlas Haber Ajansı
8 saatlik sabır ve emeğin eseri
8 saatlik sabır ve emeğin eseri
Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde yüz yılı aşkın ekşi mayayla üretilen coğrafi işaret tescilli Araköy ekmeği, 8 saatlik zahmetli üretim süreci ve 4 kilogramlık devasa boyutuyla dikkat çekiyor.

İlçeye bağlı Araköy köyünde, bir asırdan fazla süredir aynı ekşi maya ile yoğrulan ve taş fırınlarda odun ateşinde pişirilen coğrafi işaret belgeli Araköy ekmeği, zahmetli üretim sürecinin ardından lezzetini hem ülke içine hem de ülke sınırlarının dışına taşıyor. Bu eşsiz lezzet, Gümüşhane'nin dağlarından New York ve Mekke'deki sofralara kadar uzanan bir şöhrete kavuştu.

Araköy ekmeğinin sırrı yalnızca dört temel malzemede gizli. Un, su, tuz ve yüz yılı aşkın süredir kuşaktan kuşağa aktarılan ekşi maya. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan bu ekmek, doğal ve sağlıklı yapısıyla öne çıkıyor.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası'nın girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 2019 yılında "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" alan Araköy ekmeği, bu sayede hem kalitesini hem de geleneksel üretim yöntemlerini koruma altına aldı.

8 saatlik sabır ve emeğin eseri



Gümüşhane'nin kültürel bir mirası da olan Araköy ekmeğinin bir somununun sofralara gelme süreci ise 8 saatlik bir sabır ve emek gerektiriyor.

Özenle hazırlanan hamur, taş fırınlarda odun ateşinde yavaş yavaş pişiriliyor. Fırından çıktığında ortalama 4 kilogram ağırlığa ulaşan her bir ekmek, doyuruculuğu ve uzun süre bayatlamayan yapısıyla da fark oluşturuyor.
Normal bir ailenin yaklaşık bir haftalık ekmek ihtiyacını tek başına karşılayabilen bu bereketli lezzet, özellikle kalabalık sofraların vazgeçilmezi oluyor.

Bir mahallenin adını değiştiren güç: "Ekmekçiler"



Araköy ekmeğine son yıllarda artan yoğun talep, köyün sosyal yapısını da etkiledi. Ekmek üretimi o kadar merkezi bir hale geldi ki, üretimin yoğunlaştığı mahallenin adı "Ekmekçiler Mahallesi" oldu.

Satışı adetle değil kiloyla yapılıyor

Ekşi mayalı ekmek otoriteleri tarafından dünyanın en iyi ekmeklerinden birisi olarak nitelendirilen Araköy ekmeğinin satışı da adet üzerinden değil de kilo üzerinden yapılıyor.
Pişirildikten sonra neredeyse tüm üreticiler tarafından bölgedeki köy, yayla ve obalara götürülen, son yıllarda da hem internet aracılığı hem de diğer iletişim kanallarıyla Türkiye'nin dört bir tarafına hatta Mekke ve New York başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına gönderiliyor.

"Hiçbir katkı kullanmıyoruz"

Ekmekçiler Mahallesinde Araköy ekmeğini dedesinden öğrendiği şekilde 20 yıldır yapmaya devam eden Ersoy Tozlu, "Dede mesleği olarak doğal ekşi mayalı tam buğday ekmeği üretiyorum. 20 yıldır işin içindeyim. Hiçbir katkı kullanmıyoruz. Sadece un, su, tuz kullanarak üretiyoruz. Dört saatte pişiriyoruz. Odun ateşiyle dört saat fırınımızı yakıyoruz. Dört saatte içeride kalıyor. Tam olarak doğaldır. Hiçbir katkısı yok. Hamurun mayalanması ve hazırlanmasıyla birlikte bir ekmek ortalama 8-9 saat aralığında ortaya çıkıyor. Hem ağır ağır 4 saatte piştiği için, bir de özü içinde olduğu için kabartma tozu ve diğer mayalar olmadığı için içi dolgundur, kendini korur, kabuğu da korur onu. Yani bir hafta on gün dayanma süreci var" ifadelerini kullandı.

"Yaşı bir hafta kurusu 1 yıl dayanıyor"



Araköy ekmeğini dilimleyerek tekrar fırına atıp 24 saat kuruttuktan sonra peksimet olarak da sattıklarını dile getiren Tozlu, bunun da bir yıllık bir dayanma süreci olduğunu belirterek, "İkisini de satıyoruz yöreye göre. Yörenin damak tadına bağlı. Bazı yörelerde en çok kuruyu satıyoruz bazı yörelerde en çok tazesini satıyoruz. İstanbul'a gönderdim. Birkaç sene önce hacı amcalara verdim, hacca da gitti. Civar köy ve yaylalarda satış yapmak için ortalama 150-200 kilometre yol yapıyorum günlük. Bunu yiyen eğer alışırsa yani sürekli tüketen insanlar zaten bizi arar, sürekli isterler. Bazen evlerine kadar götürdüğümüz yerler de var. Kargo da yapıyoruz. İl dışına otobüslerle gönderiyoruz. Toptan satışlarımız da oluyor" diye konuştu.

"Bu diyetisyen gibi bir ekmek olduğu için kilo aldırmaz"

İstanbul'da yaşayan ve sık sık memleketine gelen Münir Tozlu, "Emekli olduktan sonra köye gidip geliyoruz. Ben İstanbul bölgesinden Gümüşhane'nin ekşi mayalı buğday ekmeğini istek, talep üzerine haftalık gelip götürüyorum. Bu sefer 300 kiloluk ekmek götürüyorum. Lezzetli, doyumlu, rahatsız edici olmadığı için bu lezzeti tadanlar biliyor. Bu diyetisyen gibi bir ekmek olduğu için kilo aldırmaz. Bunu bilen arayıp buluyor. Ama köyde buluyor, ama İstanbul'da buluyor, ama Türkiye'nin her yanında. Yani bu ekmek yaygınlaştı artık. Onun için de lezzetli, doyumlu rahatsız edici olmadığı için o lezzeti tadanlar biliyor" dedi.

"İstanbul'a 300-400 kilo götürüyorum ama iki günde bitiyor"

Yaş ekmeğin yanında kurutularak hazırlanan peksimetlerinin de yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Tozlu, "Çayda, kahvaltıda, yoğurtta, çorbada tadına doyum olmuyor. Ağırlıklı olarak taze ekmek gidiyor. Ben İstanbul'a götürmek için 300-400 kilo alıyorum ama iki günde bitiyor zaten" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Fas'ta 'Z Kuşağı' protestoları yedinci gününde
"Özgürlük, onur ve sosyal adalet"
İsrail'den Trump'ın planıyla alakalı açıklama
Planın ilk aşaması için hazırlık
İstanbul'da DEAŞ bağlantılı 2 çocuk yakalandı
Sansasyonel bir eylem hazırlığında oldukları tespit edildi
Netanyahu, Trump'ın açıklamasına şaşırmış
Hamas'ın cevabını, "Trump'ın planının reddi" olarak değerlendirmiş
Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
Diyanet'in kadrosunda büyük değişiklik
Uzmanlar bu duruma ne diyor?
Enflasyon yeniden tırmanışa geçti
Bazı detaylar müzakere edilecek
Hamas'tan Trump'ın Gazze planına onay
İsrail saldırıları durdursun
Trump'tan beklenmedik Gazze çağrısı
İşte kurada çıkma oranı
Hacca gitmek giderek zorlaşıyor
12 aylık dış ticaret açığı 90 milyar dolara ulaştı
İthalat ile ihracat arasındaki makas açılıyor
Sadece gıda sektörü iyi durumda
Sanayi büyük krizde
Bazı maddeler müzakere edilmeli
Hamas kararını verdi
Farkın açılmasına direkler izin vermedi
Trabzonspor 3 puanı 4 golle aldı
Minguzzi'nin katil zanlısının mektubu ortaya çıktı
"Aslanlar gibi yatar çıkarız"
İsrailli yetkililer açıkladı
Alıkonulan aktivist sayısı 480
Fas'ta 'Z Kuşağı' protestoları yedinci gününde
"Özgürlük, onur ve sosyal adalet"
İsrail'den Trump'ın planıyla alakalı açıklama
Planın ilk aşaması için hazırlık
İstanbul'da DEAŞ bağlantılı 2 çocuk yakalandı
Sansasyonel bir eylem hazırlığında oldukları tespit edildi
Netanyahu, Trump'ın açıklamasına şaşırmış
Hamas'ın cevabını, "Trump'ın planının reddi" olarak değerlendirmiş
Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
Diyanet'in kadrosunda büyük değişiklik
Uzmanlar bu duruma ne diyor?
Enflasyon yeniden tırmanışa geçti
Bazı detaylar müzakere edilecek
Hamas'tan Trump'ın Gazze planına onay
İsrail saldırıları durdursun
Trump'tan beklenmedik Gazze çağrısı
İşte kurada çıkma oranı
Hacca gitmek giderek zorlaşıyor
12 aylık dış ticaret açığı 90 milyar dolara ulaştı
İthalat ile ihracat arasındaki makas açılıyor
Sadece gıda sektörü iyi durumda
Sanayi büyük krizde
Bazı maddeler müzakere edilmeli
Hamas kararını verdi
Farkın açılmasına direkler izin vermedi
Trabzonspor 3 puanı 4 golle aldı
Minguzzi'nin katil zanlısının mektubu ortaya çıktı
"Aslanlar gibi yatar çıkarız"
İsrailli yetkililer açıkladı
Alıkonulan aktivist sayısı 480
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.