ABD, Katar'ı böyle söğüşlüyor
ABD Savunma, Güvenlik İşbirliği Ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Katar'a muhtemel Dış Askeri Satış kapsamında tahmini 3 milyar dolar değerinde 24 adet AH-64E Apache tipi taarruz helikopteri ve ilgili elemanlarının satışını onaylama kararı aldığını açıkladı. Söz konusu helikopterleri Boeing üretiyor
11.05.2019 00:00:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
ABD Dışişleri Bakanlığı, Katar'a 3 milyar dolar değerinde 24 adet AH-64E Apache tipi taarruz helikopterinin satışına onay verdi.
ABD Savunma, Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan yazılı açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Katar'a muhtemel Dış Askeri Satış kapsamında tahmini 3 milyar dolar değerinde 24 adetAH-64E Apache tipi taarruz helikopteri ve ilgili elemanlarının satışını onaylama kararı aldı" ifadesi kullanıldı.
ABD Savunma, Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan yazılı açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Katar'a muhtemel Dış Askeri Satış kapsamında tahmini 3 milyar dolar değerinde 24 adetAH-64E Apache tipi taarruz helikopteri ve ilgili elemanlarının satışını onaylama kararı aldı" ifadesi kullanıldı.
Kongre onayında pürüz yok!
Ajansın bu satış onayını Kongre'ye tebliğ ettiği belirtilen açıklamada, Katar'a daha önce satılan 24 Apache helikopterine ek olarak bu satışın ülkenin yakın hava desteği kabiliyetine katkı sağlatacağı kaydedildi.
Açıklamada, söz konusu satışın bölgedeki askeri dengeleri etkilemeyeceği ifade edildi.
Satış görüşmelerinin başlaması için Kongrenin 30 gün içerisinde herhangi bir itirazda bulunmaması gerekir. 30 günün sonunda ABD'nin, Katar'a teklif mektubunu sunması ile satış görüşmeleri başlamış olacak.
Katar'dan Suudi Arabistan'a 'hac ve umre' çağrısı
Katar yönetimi, Suudi Arabistan'dan, hac ve umre ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlarına gerekli kolaylığın gösterilmesini istedi.
Katar Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Katar vatandaşlarının kutsal toprakları ziyaret etmesinin önünde bazı engeller olduğu belirtilerek, Doha'dan Cidde'ye doğrudan uçuşlara hala izin verilmediği, ayrıca Riyad yönetiminin hava yolunu kullanamayan kişilerin kullandığı tek sınır kapısını da kapalı tuttuğu ifade edildi.
Açıklama ile Suudi Arabistan yönetimine, Katarlılara ve Katar'la bağlantısı olanlara yönelik bu "ayrımcı" uygulamaları gözden geçirme, dini sorumlulukları önceleme ve ibadetleri politize etmeme çağrısı yapıldı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.













































































