Aile çiftçiliğinin önemi artıyor
“Türkiye'de Aile Çiftçiliğinin Geleceğine Bakış” başlıklı çalıştayda konuşan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Direktörü Viorel Gutu, aile çiftçilerinin kırsal ekonomilerin bel kemiği olduğunu söyledi
19.07.2023 15:33:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





"Türkiye'de Aile Çiftçiliğinin Geleceğine Bakış" başlıklı çalıştayda konuşan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Direktörü Viorel Gutu, aile çiftçilerinin kırsal ekonomilerin bel kemiği olduğunu söyledi. Gutu, aile çiftçiliğinin, BM Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı (IYFF) olan 2014'ten bu yana küresel ölçekte önemli bir ilgi gördüğünü söyledi. Aile çiftçilerinin kırsal ekonomilerin bel kemiği olduğunu vurgulayan Gutu, FAO ve AKÇAM'ın bu çalışmayla aile çiftçiliğinin karşılaştığı zorluklara küresel ölçekte yanıt verilmesine katkıda bulunduklarını ve konunun BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları yolunda ulusal kalkınma gündeminin üst sıralarında yer almasını sağladıklarını ifade etti. Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Çelik de, Türkiye'de aile çiftçiliğinin geliştirilmesi için kurumlar arası işbirliğinin öneminin altını çizerek, aile çiftçiliği ile ilgili girişimleri ve programları desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok ise, Türkiye'de tarımın parçalı arazilere ve küçük ölçekli aile çiftliklerine dayandığını açıkladı. Buna göre, ülkenin geleneksel ve kültürel yapısı ile güçlü kırsal ve kentsel bağlantılarının aile çiftçiliğini desteklediğini belirten Demirok, ayrıca aile çiftçiliğinin tarımsal destekler programlanırken göz önünde bulundurulması gereken özelliklerinin de altını çizdi. Tarım sektörü, artan nüfus, iklim değişikliği ve doğal kaynakların bozulması nedeniyle giderek artan bir baskıyla karşı karşıya. Dünyayı sürdürülebilir bir şekilde besleyebilmek için aile çiftçilerini tarım-gıda sistemlerindeki dönüşümün ön saflarında konumlandırmak gerekiyor. Dünya genelinde ekilebilir arazilerin yaklaşık yüzde 70-80'ini kapsayan aile çiftlikleri, değer bazında dünyadaki gıdanın yüzde 80'inden fazlasını üretiyor. Dünyadaki 570 milyon çiftliğin yüzde 90'ından fazlası da aile işletmesi. Türkiye'deki durum da bu küresel eğilimi yansıtıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.