AKUT, İstanbul depremine hazırlanıyor
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Recep Şalcı, muhtemel İstanbul depremi için 2 acil durum merkezi ve 1600 kişilik ekiple müdahaleyi öngören acil durum eylem planı hazırladıklarını bildirdi.
17.03.2021 15:10:00





Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Recep Şalcı, derneğin 25. kuruluş yılı dolayısıyla AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut'un da katılımıyla basın toplantısı düzenledi.
AKUT'un da bünyesinde yer aldığı BM Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu "INSARAG" ve arama kurtarmanın AB'si kabul edilen "ECPP" başkanlarının çevrim içi onur konuğu olduğu toplantıda konuşan Şalcı, AKUT'un, 1996 yılında Türkiye'de kurulan ilk sivil arama kurtarma derneği olduğunu hatırlattı.
Şalcı, 1998 Adana Ceyhan depremindeki çalışmalarından dolayı kamu yararına dernek statüsü kazanan AKUT'un, 1999 Marmara Depremi ile Türkiye'nin tanıdığı, bildiği, güvendiği bir arama kurtarma derneği haline geldiğini söyledi.
İstanbul depremi
Türkiye'nin hatta dünyanın İstanbul'da bir deprem beklentisi olduğunu hatırlatan Şalcı, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun ne zaman olacağını çok bilmiyoruz ama artık yakın olduğunu biliyoruz. AKUT olarak olası İstanbul depremi için acil durum eylem planlarımızı hazırladık. İstanbul ekibini bunun dışında tuttuk afetten etkilenebileceğini düşündüğümüz için. Diğer 26 ekibimiz, olası afet için iki ana bölge oluşturarak Anadolu ve Trakya acil durum merkezleri olarak İstanbul depremine müdahale edecek. Bu depreme sahada müdahale edecek 600 profesyonel gönüllümüz ve 1000'e yakın lojistik destek verecek gönüllümüz ile 1600 kişilik ekiple müdahale etmeyi planlıyoruz. Özellikle bu süreçte 2011 yılında acil durum yönetim sistemi ile çok ciddi gelişmeler sağladık. Bu gelişmelerimizi hem AB ile hem de BM ile akredite olacak seviyeye getirdik. Bu yaptığımız planları AFAD ile de koordineli şekilde yürüttük. Çünkü olası bir afetin doğru yönetilebilmesi için iş birliği ve koordinasyon en önemli unsurlardan biri. Bunun için de yaptığımız planları AFAD ile görüşerek onlarla ortak yürüteceğimiz planlar haline getirdik."
Afet sayısı artıyor
Türkiye'de deprem gerçeği ile birlikte son dönemlerde özellikle küresel ısınmanın artmasıyla ortaya çıkan iklim değişiklikleriyle çok ciddi farklı afetlerin görülmeye başlandığını anlatan Şalcı, Haziran ve Eylül ayları içinde sel vakalarının arttığını ve bunların afet boyutuna geldiğini söyledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.