logo
01 MART 2026


Amerika'nın tanrısı(!)

17.05.2005 00:00:00
Irak Savunma Bakanı Sadun Ed Duleymi " ibadet alanlarına, üniversite kampüslerine ve diğer kutsal mabedlere operasyon düzenlenmemesi" yönünde silahlı kuvvetlere talimat verdi.

Camiler başta olmak üzere, direnişçileri gerekçe göstererek Irak'taki kutsal mekanlara düzenlenen kanlı baskınlar tüm dünyanın tepkisini almaktaydı.

Amerikan askerlerinin Irak'ta düzenlediği cami baskınlarında sivilleri canice öldürmelerinden sonra gelen bu açıklama, geç de olsa büyük anlam ifade ediyor.

Tabi bu uyarının Amerikan askerlerince, ve ne derece dikkate alınacağını kestirebilmek güç değil.

İşgal alanlarında askeri-sivil ayrımı gözetmeden insanları çok rahat öldürebilen askerlerden duyarlı bir adım beklemek abesle iştigal.

Çin'de Tiannanmen Meydanı olaylarını kanlı bir şekilde bastırdığı gerekçesiyle 90'lardan bu yana Çin'e ekonomik ve siyasal yaptırım uygulayan Amerika'nın kendi eylemlerini örtmek için gösterdiği çaba gözlerden kaçmıyor.

Irak'ta hemen hergün ortaya çıkarılan toplu mezarlar Saddam dönemine yamanmaya çalışılırken, Amerika'nın Birinci Körfez Savaşı'ndan bu yana yaptıkları fazla sorgulanamamakta.

Vietnam'da milyonlarca sivili Komünist yönetimle işbirliği yapmakla suçlayarak toplu halde öldüren Amerika'nın, bugün değişik coğrafyalarda tatbik ettiği insanlık dışı muamelelere şaşırmamak lazım.

Özbekistan'da cereyan eden son kanlı olaylarda Amerika'nın aldığı tavra baktığımızda; muhaliflerin demokratik taleplerine hak verdiği ama çıkış noktası ve referans olarak dinin gelişen bir argüman olmasına müsaade edilmediğini anlıyoruz.

"Dini bir devlet idaresine asla tahammül edemeyeceğini" üzerine basa basa vurgulayan Amerika'nın Afganistan, Pakistan, Hindistan'daki, hatta İsrail'deki dini yönetimlerle ikili temaslarını nasıl izah edeceğiz?

İslami kimlikli kişi ve kurumlarla çalışabilme pragmatizmine sahip Amerika'nın oportünist dış politik kurgularında gayri insani davranımlar dikkatle incelenmeli.

Irak'ta dini bir temelde devlet şekillenmesine mesafeli yaklaşan Amerikan yönetimi, Sünniler ile Şiiler arasında zaman zaman arabulmayı da ihmal etmiyor.

Suriye'deki Şiiler'i Sünniler'e karşı uyaran Amerika, Irak'ta Şiilerle ittifaka tutuşuyor.

Amerika için dinin bir önemi yok. Onun inancı ve imanı Ulusal öncelikler ve menfaatler.

Amerika ve Amerikalıları güvensiz kılan da bu yaklaşım.

Ondan dini ve insani yaklaşım beklememek gerek.

Amerika'nın tanrısı(!)kendi ulusal gücü.
 
Cevat Kışlalı / diğer yazıları
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.