Ana yemeklerin kralı: Güveç
Güveç, hem lezzetli hem de görsel açıdan çekici bir yemektir. Sizler için ustasından lezzetli bir güveç tarifi aldık
22.03.2024 18:04:00 / Güncelleme: 22.03.2024 18:07:39
Ahmet Haydar Tarhanlı
Ahmet Haydar Tarhanlı





Malzemeler:
500 gr kuşbaşı kuzu veya dana eti2 adet patlıcan
2 adet domates
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
2-3 adet patates
15 adet arpacık soğan veya 1 adet büyük boy soğan
5-6 diş sarımsak
1 avuç taze fasulye
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
3 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Bütün malzemeleri yıkayın ve soyun.Domatesleri kabukları soyulduktan sonra küp şeklinde doğrayın.
Patlıcanları alacalı soyup boydan dört parçaya bölün ve iri bir biçimde doğrayın. Tuzlu suda 15 dakika bekletin.
Sivri biberleri halka halka doğrayın.
Soğanları yemeklik doğrayın.
Etleri güvece alın ve suyunu çekinceye kadar kavurun. (Dana eti kullanacaksanız önceden haşlayabilirsiniz.)
Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, az miktarda tuz, fasulye, sarımsak, patlıcan, biber ve geri kalan domatesi sırayla yerleştirin.
Üzerine sıvı yağ gezdirin ve baharatları ekleyin.
Bir çay bardağı salçalı su hazırlayın ve güvecin üzerine dökün.
Güvecin ağzını sıkıca kapatın ve toprak güveci veya döküm tencereyi önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Güvecin tamamı doluysa bir buçuk veya iki saat, yarısı doluysa bir veya bir buçuk saat pişirin.
Notlar:
Patlıcanları doğradıktan sonra tuzlu suya koyup 20 dakika bekletirseniz acısını alabilirsiniz.Güveci ilk defa kullanacaksanız ilk kullanımda güvece yapılması gerekenleri yapmalı ve daha sonra yemeği pişirmelisiniz.
Misafirlerinize yapabileceğiniz, ana yemeklerinizin vazgeçilmezi olacak bu güveci deneyebilirsiniz. Güveç yanına pirinç pilavı veya bulgur pilavı yapmayı tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.