Anadolu'nun sonbahar yemekleri
Anadolu, dört mevsimin belirgin yaşandığı bir coğrafya olduğu için, sonbahar mutfağı da oldukça zengindir. Bu dönemde hem hasat zamanı ürünleri sofraları süsler hem de soğuyan havaya uygun, doyurucu ve besleyici yemekler öne çıkar.
12.10.2025 18:10:00
Bayram ÇOŞGUN
Bayram ÇOŞGUN





İşte Anadolu'nun en meşhur sonbahar yemekleri:
1. Keşkek (Ege, İç Anadolu, Marmara)

Sonbaharda düğünlerin ve imecelerin vazgeçilmezi. Buğday ve etin uzun süre pişirilip dövülmesiyle yapılan keşkek, hem ısıtır hem de bereketin sembolüdür.
2. Tarhana Çorbası (Her bölge)

Sonbaharın serin akşamlarında iç ısıtan klasik bir çorbadır. Yazdan kurutulan yoğurtlu, sebzeli hamurdan yapılan tarhana, Anadolu'nun hemen her yerinde pişer.
3. Etli Kuru Fasulye (Doğu ve Orta Anadolu)

Serinleyen havaların vazgeçilmez ev yemeği. Yanında pilav ve turşu ile tam bir sonbahar menüsüdür.
4. Kestane (Marmara ve Karadeniz)

Kestane haşlaması ya da közlemesi, özellikle Bursa ve Zonguldak çevresinde sonbaharın sembollerindendir. Ayrıca kestaneli pilav da bu mevsimde sofralarda sıkça görülür.
5. Patlıcan Kurusu Dolması (Güneydoğu Anadolu)

Yazdan kurutulan patlıcan, biber ve kabakların içi kıymalı veya zeytinyağlı harçla doldurularak yapılır. Gaziantep, Urfa ve Adıyaman yörelerinde sonbaharda sıkça hazırlanır.
6. Fırında Kabak Tatlısı (İç ve Batı Anadolu)

Bal kabağının mevsimi sonbahardır. Üzerine ceviz, tahin veya kaymak eklenerek servis edilir. Hem tatlı hem de enerji deposudur.
7. Bulgur Pilavı ve Yanında Turşu (Orta Anadolu)
Yeni hasat edilmiş buğdaydan yapılan bulgur, sonbahar sofralarının temelidir. Domatesli, biberli veya mercimekli çeşitleriyle sıcak akşam yemeklerinin ana yemeğidir.
8. Erişte (İç Anadolu, Karadeniz)
Yazdan kesilip kurutulan erişteler sonbaharda tüketilmeye başlanır. Yoğurtlu veya tereyağlı olarak servis edilir, kimi yerlerde etli erişte de yapılır.
9. Patates Kavurması / Etli Patates (Doğu Anadolu)
Yeni çıkan patateslerle yapılan sulu patates yemekleri özellikle Erzurum, Sivas ve Kars yöresinde sonbaharda sıkça pişirilir.
10. Kurutulmuş Biber Kavurması (Güneydoğu ve Akdeniz)
Yazdan kurutulan biberler sonbaharda kavrularak sofraya gelir. Zeytinyağlı haliyle sade veya yoğurtla birlikte yenir.
1. Keşkek (Ege, İç Anadolu, Marmara)

Sonbaharda düğünlerin ve imecelerin vazgeçilmezi. Buğday ve etin uzun süre pişirilip dövülmesiyle yapılan keşkek, hem ısıtır hem de bereketin sembolüdür.
2. Tarhana Çorbası (Her bölge)

Sonbaharın serin akşamlarında iç ısıtan klasik bir çorbadır. Yazdan kurutulan yoğurtlu, sebzeli hamurdan yapılan tarhana, Anadolu'nun hemen her yerinde pişer.
3. Etli Kuru Fasulye (Doğu ve Orta Anadolu)

Serinleyen havaların vazgeçilmez ev yemeği. Yanında pilav ve turşu ile tam bir sonbahar menüsüdür.
4. Kestane (Marmara ve Karadeniz)

Kestane haşlaması ya da közlemesi, özellikle Bursa ve Zonguldak çevresinde sonbaharın sembollerindendir. Ayrıca kestaneli pilav da bu mevsimde sofralarda sıkça görülür.
5. Patlıcan Kurusu Dolması (Güneydoğu Anadolu)

Yazdan kurutulan patlıcan, biber ve kabakların içi kıymalı veya zeytinyağlı harçla doldurularak yapılır. Gaziantep, Urfa ve Adıyaman yörelerinde sonbaharda sıkça hazırlanır.
6. Fırında Kabak Tatlısı (İç ve Batı Anadolu)

Bal kabağının mevsimi sonbahardır. Üzerine ceviz, tahin veya kaymak eklenerek servis edilir. Hem tatlı hem de enerji deposudur.
7. Bulgur Pilavı ve Yanında Turşu (Orta Anadolu)
Yeni hasat edilmiş buğdaydan yapılan bulgur, sonbahar sofralarının temelidir. Domatesli, biberli veya mercimekli çeşitleriyle sıcak akşam yemeklerinin ana yemeğidir.
8. Erişte (İç Anadolu, Karadeniz)
Yazdan kesilip kurutulan erişteler sonbaharda tüketilmeye başlanır. Yoğurtlu veya tereyağlı olarak servis edilir, kimi yerlerde etli erişte de yapılır.
9. Patates Kavurması / Etli Patates (Doğu Anadolu)
Yeni çıkan patateslerle yapılan sulu patates yemekleri özellikle Erzurum, Sivas ve Kars yöresinde sonbaharda sıkça pişirilir.
10. Kurutulmuş Biber Kavurması (Güneydoğu ve Akdeniz)
Yazdan kurutulan biberler sonbaharda kavrularak sofraya gelir. Zeytinyağlı haliyle sade veya yoğurtla birlikte yenir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.

















































































