logo
10 KASIM 2025


Anadolu'nun sonbahar yemekleri

Anadolu, dört mevsimin belirgin yaşandığı bir coğrafya olduğu için, sonbahar mutfağı da oldukça zengindir. Bu dönemde hem hasat zamanı ürünleri sofraları süsler hem de soğuyan havaya uygun, doyurucu ve besleyici yemekler öne çıkar.

12.10.2025 18:10:00
Bayram ÇOŞGUN
Anadolu'nun sonbahar yemekleri
Anadolu'nun sonbahar yemekleri
İşte Anadolu'nun en meşhur sonbahar yemekleri:

 1. Keşkek (Ege, İç Anadolu, Marmara)



Sonbaharda düğünlerin ve imecelerin vazgeçilmezi. Buğday ve etin uzun süre pişirilip dövülmesiyle yapılan keşkek, hem ısıtır hem de bereketin sembolüdür.

 2. Tarhana Çorbası (Her bölge)



Sonbaharın serin akşamlarında iç ısıtan klasik bir çorbadır. Yazdan kurutulan yoğurtlu, sebzeli hamurdan yapılan tarhana, Anadolu'nun hemen her yerinde pişer.

 3. Etli Kuru Fasulye (Doğu ve Orta Anadolu)



Serinleyen havaların vazgeçilmez ev yemeği. Yanında pilav ve turşu ile tam bir sonbahar menüsüdür.

4. Kestane (Marmara ve Karadeniz)



Kestane haşlaması ya da közlemesi, özellikle Bursa ve Zonguldak çevresinde sonbaharın sembollerindendir. Ayrıca kestaneli pilav da bu mevsimde sofralarda sıkça görülür.

5. Patlıcan Kurusu Dolması (Güneydoğu Anadolu)



Yazdan kurutulan patlıcan, biber ve kabakların içi kıymalı veya zeytinyağlı harçla doldurularak yapılır. Gaziantep, Urfa ve Adıyaman yörelerinde sonbaharda sıkça hazırlanır.

6. Fırında Kabak Tatlısı (İç ve Batı Anadolu)



Bal kabağının mevsimi sonbahardır. Üzerine ceviz, tahin veya kaymak eklenerek servis edilir. Hem tatlı hem de enerji deposudur.

7. Bulgur Pilavı ve Yanında Turşu (Orta Anadolu)

Yeni hasat edilmiş buğdaydan yapılan bulgur, sonbahar sofralarının temelidir. Domatesli, biberli veya mercimekli çeşitleriyle sıcak akşam yemeklerinin ana yemeğidir.

8. Erişte (İç Anadolu, Karadeniz)

Yazdan kesilip kurutulan erişteler sonbaharda tüketilmeye başlanır. Yoğurtlu veya tereyağlı olarak servis edilir, kimi yerlerde etli erişte de yapılır.

9. Patates Kavurması / Etli Patates (Doğu Anadolu)

Yeni çıkan patateslerle yapılan sulu patates yemekleri özellikle Erzurum, Sivas ve Kars yöresinde sonbaharda sıkça pişirilir.

10. Kurutulmuş Biber Kavurması (Güneydoğu ve Akdeniz)

Yazdan kurutulan biberler sonbaharda kavrularak sofraya gelir. Zeytinyağlı haliyle sade veya yoğurtla birlikte yenir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Gözyaşları sel oldu
Atatürk, Dolmabahçe Sarayı'nda anıldı
Atatürk düşmanlarına en güzel cevap
09.05'te Türkiye durdu
Bugün 10 Kasım
Rahmet, minnet ve özlemle anıyoruz...
Balıkesir'de peş peşe depremler
Saat 01.06 ve saat 05.48'de
ABD Senatosunda geçici bütçede anlaşma sağlandı
40 gün kapalı olan hükümet, sonunda açılacak
Lig yeniden başladı
Fenerbahçe farkı 1 puana indirdi
Kocaelispor inandı Galatasaray'ı devirdi
Galatasaray, ligde bu sezon ilk kez yenildi
'Temenni ediyorum ki verilen sözler yerine getirilsin'
Erdoğan'dan F-35 açıklaması
Rahmetle, minnetle
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anıyoruz
6 kişiye mezar olan iş yerindeki yangının başladığı anlar
Patlama sesini duyan kaçtı, yaşanan panik saniye saniye kaydedildi
Beşiktaş nefes aldı
Antalya'da kritik galibiyet
Bir kez olsun isabetli atış olmaz mı?
Merkez Bankası'nın tüm atışları karavana!
2025'i mumla arayacağız
Asgari ücret, yeni yıla açlık sınırının altında başlayacak!
Trabzon'a Alanya engeli
Bu kayıp hesapta yoktu
BTP liderinden, '10 Kasım'da mevlid' açıklaması
'Bu milletin tamamı Ata'sının izinde'
Gözyaşları sel oldu
Atatürk, Dolmabahçe Sarayı'nda anıldı
Atatürk düşmanlarına en güzel cevap
09.05'te Türkiye durdu
Bugün 10 Kasım
Rahmet, minnet ve özlemle anıyoruz...
Balıkesir'de peş peşe depremler
Saat 01.06 ve saat 05.48'de
ABD Senatosunda geçici bütçede anlaşma sağlandı
40 gün kapalı olan hükümet, sonunda açılacak
Lig yeniden başladı
Fenerbahçe farkı 1 puana indirdi
Kocaelispor inandı Galatasaray'ı devirdi
Galatasaray, ligde bu sezon ilk kez yenildi
'Temenni ediyorum ki verilen sözler yerine getirilsin'
Erdoğan'dan F-35 açıklaması
Rahmetle, minnetle
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anıyoruz
6 kişiye mezar olan iş yerindeki yangının başladığı anlar
Patlama sesini duyan kaçtı, yaşanan panik saniye saniye kaydedildi
Beşiktaş nefes aldı
Antalya'da kritik galibiyet
Bir kez olsun isabetli atış olmaz mı?
Merkez Bankası'nın tüm atışları karavana!
2025'i mumla arayacağız
Asgari ücret, yeni yıla açlık sınırının altında başlayacak!
Trabzon'a Alanya engeli
Bu kayıp hesapta yoktu
BTP liderinden, '10 Kasım'da mevlid' açıklaması
'Bu milletin tamamı Ata'sının izinde'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.