Ankara-Erivan hattında ikinci raunt
İlk turu Moskova'da yapılan Türkiye-Ermenistan görüşmeleri yarın Viyana'da devam edecek. Türkiye ile Ermenistan daha önce 3 kez aralarındaki sorunları gidermek için görüşmeye başlamış ancak süreç 'soykırım' iddiasında direnen Ermenistan tarafından baltalanmıştı.
23.02.2022 15:42:00





Avusturya'nın başkenti Viyana 24 Şubat'ta ikinci Türkiye-Ermenistan görüşmelerine ev sahipliği yapacak. Daha önce Viyana'da Türk-Ermeni tarihçilerden oluşan Türk-Ermeni Platformu (VAT) oluşturulmuş ve ilk toplantı 2004'te yapılmıştı. Akabinde her iki ülke tarihçileri tarafından 80 adet belge değişimi için bir mutabakata varılmıştı. 2005 yılında ikincisi yapılması planlanan toplantıda ise tarafların 80 adet belgeyi söz konusu platforma sunmaları ve belge değişiminin bu platform aracılığıyla yapılması bekleniyordu. Ancak Ermeni tarafının ikinci toplantıya kararlaştırılan belgeleri göndermemesi nedeniyle 2005 yılında bu platform lağvedilmişti.
Ermenilerin derdi ticaret!
Viyana'da düzenlenecek ikinci toplantı öncesi gözler yeniden iki ülke kamuoyuna çevrilmiş durumda. Toplantının içeriğine dair henüz net bilgiler olmasa da tarafların belirli bir yol haritası çerçevesinde kararlı adımlarla ilerlediği söylenebilir. Türkiye-Ermenistan görüşmelerinde ikinci toplantının Ankara veya Erivan'da yapılması yönünde bir beklenti hakimdi. Ancak Erivan'ın Viyana önerisine Türkiye'nin sıcak bakması, Türkiye'nin çözüme odaklandığını gösteriyor. Ermenistan'ın görüşmeler için Moskova ve Viyana'yı tercih etmiş olması hem Rusya hem de Batı ülkelerinin desteğini elde etme arzularından kaynaklanıyor olabilir. Tarafların açıklamalarında ortak dil kullanmaları, sürecin sorunsuz devam ettiğini ve yol haritasında hemfikir olduklarını gösteriyor. Ermeni kamuoyunun görüşmelerden beklentisi büyük oranda ticaretle ilgili. Bu nedenle Viyana'daki görüşmelerde bu kez ticari konuların ön planda olması bekleniyor.
Karabağ zaferi etkili oldu
2020 yılında Azerbaycan'ın 44 günlük Karabağ zaferinin bölgesel ve küresel çapta önemli yansımaları olmuştu. Bunlardan bir tanesi de Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde başlayan yeni normalleşme süreciydi. Normalleşme süreci kapsamında iki ülke arasında birtakım adımlar atıldı ve bu adımlar eş zamanlı halen devam ediyor. Bu adımlar kapsamında Ermenistan tarafı uzun süredir devam ettirdiği Türk mallarına yönelik ambargoya son verirken, Türk tarafı ise karşılıklı uçak seferleriyle önemli bir süreci başlatmış oldu. Aracısız başlayan yeni dönemde ilk toplantı Ermenistan'ın talebi üzerine Moskova'da yapılmıştı. Bir ay aranın ardından Viyana'da yeniden bir araya gelinecek olması, görüşmelerin bundan sonraki süreçte de aynı sıklıkla devam edeceğinin göstergesi. Bu da tarafların belirli bir yol haritasına göre hareket ettiğini ve kazan-kazan ilkesinin esas alındığına işaret ediyor.
Ermeni tarafı baltalayabilir
Öte yandan, görüşme öncesi Erivan'dan gelen istifa haberleri Ermenistan'da normalleşme sürecini sekteye uğratabilecek ciddi bir potansiyelin hala var olduğunu gösteriyor. Bu kapsamda Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın 23 Ocak'taki istifası iki farklı şekilde yorumlanabilir. Birincisi Sarkisyan, Türkiye-Ermenistan normalleşme kapsamında ilerleyen zamanlarda pek çok belge veya antlaşmanın imza sürecinde yer almak istemiyor olabilir. İkincisi, Ermenistan içinde Karabağ Klanı olarak bilinen ve Türkiye ile normalleşmeye karşı çıkan bazı muhalif grupların etkisi nedeniyle olabilir. Türkiye ile Ermenistan daha önce 3 kez aralarındaki sorunları gidermek için görüşmeye başlamış ancak süreç 'soykırım' iddiasında direnen Ermenistan tarafından baltalanmıştı. AA / YENİ MESAJ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.