Beslenme uzmanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, bayramda ilk olarak, kesilecek hayvanların veteriner hekim kontrolünden geçmesine dikkat edilmesini istedi.
Hastalık, kurbandan insana geçebilir
Veteriner hekim kontrolünden geçmemiş hayvanların bazı hastalıklar taşıyabileceğine işaret eden Prof. Dr. Baysal, bu hastalıkların etler aracılığıyla insanlara geçebileceğini söyledi.
Bayramda, birdenbire çok fazla et yemenin midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılar ortaya çıkarabileceğini belirten Prof. Dr.Baysal, özellikle yüksek kolesterolü olanların, kalp hastalarının ve yaşlıların aşırı et tüketiminden kaçınması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Baysal, etin sindiriminin zor olduğuna vurgulayarak, yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratacağını kaydetti.
Kesilen hayvan etinin en az 1 gün soğutucuda bekletilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Baysal, "Böylece etin yumuşaması sağlanır. Hem pişirilmesi hem de yenmesi daha kolaylaşmış olur" diye konuştu.
Sakatatlarda parazit tehlikesi
Etlerin küçük parçalara ayrılarak, tencerede hafif ateşte, içine sebze katılarak pişirilmesini öneren Prof. Dr. Baysal, kurbanların sakatatlarında parazitlerin, kistlerin bulunabileceğine dikkati çekti. Prof. Dr. Baysal, sakatatlardaki kistlerin gözle görülemeyeceğini,bu nedenle dış zarları ayrılarak çok iyi temizlenmesi gerektiğini kaydetti. Sakatatta bulunan parazit ve kistlerin, iyi bir temizliğin ardından ancak iyi pişirilmesi halinde yok olabileceğini bildiren Baysal, bunların da küçük parçalar halinde tencerede pişirilmesini önerdi.
Pişirmede dikkat edilecek hususlar
Etlerin ve sakatatların ızgara yapılmamasını tavsiye eden Prof. Dr. Baysal, bu şeklinde pişirmelerde ette veya sakatatta bulunan parazitlerin insana geçme oranının daha yüksek olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Baysal, şunları kaydetti:
"Izgaralarda, etlerin sadece yüzey kısmı pişiyor, içleri çiğ kalıyor. Bu nedenle de hastalıkların insanlara geçme riski artıyor. Etleri ve sakatatları küçük parçalara ayırın, tencerede, hafif ateşte, sebzelerle birlikte pişirin. Hem yenmesi hem de hazmı daha kolay olur. Bu günlerde sebze fiyatları pahalı, ama etlere en azından soğan, patates ve salça ekleyin. Böylece etteki katı yağ miktarı azalır ve daha sağlıklı ve lezzetli bir yemek olur."
Hastalık, kurbandan insana geçebilir
Veteriner hekim kontrolünden geçmemiş hayvanların bazı hastalıklar taşıyabileceğine işaret eden Prof. Dr. Baysal, bu hastalıkların etler aracılığıyla insanlara geçebileceğini söyledi.
Bayramda, birdenbire çok fazla et yemenin midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılar ortaya çıkarabileceğini belirten Prof. Dr.Baysal, özellikle yüksek kolesterolü olanların, kalp hastalarının ve yaşlıların aşırı et tüketiminden kaçınması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Baysal, etin sindiriminin zor olduğuna vurgulayarak, yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratacağını kaydetti.
Kesilen hayvan etinin en az 1 gün soğutucuda bekletilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Baysal, "Böylece etin yumuşaması sağlanır. Hem pişirilmesi hem de yenmesi daha kolaylaşmış olur" diye konuştu.
Sakatatlarda parazit tehlikesi
Etlerin küçük parçalara ayrılarak, tencerede hafif ateşte, içine sebze katılarak pişirilmesini öneren Prof. Dr. Baysal, kurbanların sakatatlarında parazitlerin, kistlerin bulunabileceğine dikkati çekti. Prof. Dr. Baysal, sakatatlardaki kistlerin gözle görülemeyeceğini,bu nedenle dış zarları ayrılarak çok iyi temizlenmesi gerektiğini kaydetti. Sakatatta bulunan parazit ve kistlerin, iyi bir temizliğin ardından ancak iyi pişirilmesi halinde yok olabileceğini bildiren Baysal, bunların da küçük parçalar halinde tencerede pişirilmesini önerdi.
Pişirmede dikkat edilecek hususlar
Etlerin ve sakatatların ızgara yapılmamasını tavsiye eden Prof. Dr. Baysal, bu şeklinde pişirmelerde ette veya sakatatta bulunan parazitlerin insana geçme oranının daha yüksek olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Baysal, şunları kaydetti:
"Izgaralarda, etlerin sadece yüzey kısmı pişiyor, içleri çiğ kalıyor. Bu nedenle de hastalıkların insanlara geçme riski artıyor. Etleri ve sakatatları küçük parçalara ayırın, tencerede, hafif ateşte, sebzelerle birlikte pişirin. Hem yenmesi hem de hazmı daha kolay olur. Bu günlerde sebze fiyatları pahalı, ama etlere en azından soğan, patates ve salça ekleyin. Böylece etteki katı yağ miktarı azalır ve daha sağlıklı ve lezzetli bir yemek olur."