logo
24 MAYIS 2025

Avrupa'da İslam karşıtlığı oy kazandırıyor

İsveç'te 9 Eylül'de yapılan seçimlerde ırkçı Demokratlar Partisinin oylarında yaşanan artış, Avrupa'nın içine düştüğü ırkçı çıkmazı yeniden gündeme getirdi. Fransa, Hollanda, Almanya, İtalya ve Danimarka'ya kadar tüm Avrupa'da İslam ve Türkiye karşıtlığıyla öne çıkan politikacılar oyları topluyor

15.09.2018 00:00:00
Avrupa'da İslam karşıtlığı oy kazandırıyor
Avrupa'da İslam karşıtlığı oy kazandırıyor
Avrupa genelinde yapılan seçimlerde ırkçı söylemleriyle ön plana çıkan sağ partiler oylarını artırıyor. Oyları her geçen gün yükselen bu partilerin söylemlerindeki ortak noktalar, "göçmen karşıtlığı, İslamofobi ve Avrupa Birliği (AB) projesine güvenin azalması" olarak öne çıkıyor.

İsveç'te 9 Eylül'de yapılan seçimlerde ırkçı görüşe sahip Demokratlar Partisinin (SD) oy oranının yüzde 17.6'ya kadar yükselmesi dikkati çekti. SD, 2014 seçimlerinde yüzde 12'lik oy oranı ile ülkenin üçüncü partisi durumuna gelmişti.

Ekonomisinde herhangi bir problem yaşanmayan İsveç'te ırkçı partinin oylarını artırmasının başlıca sebebi olarak göçmen sayısındaki yükseliş olarak görülüyor. Aşırı sağcı SD, 23014 seçimlerine göre oylarını yüzde 5.2 artırdığı son seçim kampanyasının merkezine göçmen ve İslam karşıtlığını oturtmuştu.

Irkçı partilerin oylarını artırdığı tek Avrupa ülkesi İsveç değil. İsveç'in yanı sıra Almanya, İtalya, Avusturya, Almanya, Macaristan, Fransa ve Hollanda'da da yapılan son seçimlerde sağ partilerin oylarında artış gözlendi.

İslam karşıtlığı oy kazandırıyor

Irkçı politikacıların yükselişinin en ciddi örneklerinden biri Fransa'da görülüyor. Yabancı, göçmen ve İslam karşıtı söylemleriyle dikkati çeken ırkçı parti Ulusal Cephe (FN) 2015 yerel seçimlerde de yüzde 27.7 oy almıştı.

2017 yılının Mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ırkçı parti Ulusal Cephe'nin adayı ikinci turda oyların yüzde 33.9'unu toplayarak Emmanuel Macron'u hayli zorlamıştı. Uzmanlar, gelecekte Fransa'da ırkçı bir partinin adayının cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakıyor. Hollanda da özellikle İslam ve Türkiye'ye açıkça düşmanlıklarını ilan eden ırkçı partiler oylarını artırıyor.

2017'deki genel seçimde Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin başında olduğu parti 33 milletvekili almış olsa da "İslam düşmanı ve Türkiye düşmanlığı yapan" Geert Wilders'in başında olduğu Özgürlük Partisi (PVV), 20 milletvekili alarak oylarını yükseltti.

PVV son genel seçimde yüzde 13'lük oy oranıyla ikinci parti oldu. Irakçı ve İslam düşmanı Wilders'in partisi PVV, 2006'daki genel seçimde yüzde 5.9, 2012'deki genel seçimde ise yüzde 10.1 oy alarak mecliste 15 milletvekiliyle temsil hakkı kazanmıştı.

Mülteci krizi işlerine yaradı

AB'nin ekonomik olarak en güçlü ülkelerinden Almanya'da da aşırı sağ kanatta yer alan ırkçı partiler güç kazanıyor.

Bu partiler arasında Almanya için Alternatif (AfD) partisi öne çıkıyor. İslam ve göçmen karşıtlığıyla adını duyuran AfD, Euro birliğine de karşı. 2015'te baş gösteren mülteci krizi ırkçı partilerin işine yaradı. Alman hükümetinin yaklaşık 1 milyon sığınmacıyı kabul etme kararı, başta AfD olmak üzere ülkedeki ırkçı siyasete desteği artırmış durumda.

AfD, 2013 genel seçiminde yüzde 4.7 oy alabilirken, 2017 genel seçimlerinde yüzde 13.3 oyla Federal Meclis'e (Bundestag) girmeyi başardı. Ana muhalefet partisi konumuna yükselen AfD bugüne kadarki en büyük siyasi başarısını elde etti.

Irkçı partiler oyları topluyor

Irkçı söylemleriyle öne çıkan partiler diğer Avrupa ülkelerinde de oylarını her geçen gün artıyor. Avusturya'da aşırı sağcıların Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), 2008 genel seçiminde yüzde 17.5 olan oy oranını 2013'te yüzde 20.6'ya çıkardı.

FPÖ, Ekim 2017 seçimlerinde ise yüzde 26 oyla üçüncü parti oldu. İslam karşıtı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) de son seçimlerde

yüzde 31.5 oyla birinci parti oldu. Irkçı partilerin oylarında patlama yaşanan İtalya'da ise göçmen karşıtı söylemleriyle ses getiren Lig ile Beş Yıldız Hareketi (M5S) öne çıkıyor.

2013'teki genel seçimde yüzde 25 civarında oy alarak ikinci parti olan M5S, son seçimde yüzde 32.6 oy alırken, Lig partisi yüzde 17.3 oy aldı. Avrupa ülkeleri arasında en büyük göçmen akınına uğrayan ülkelerden olan İtalya'da ırkçı partilerin yükselişi devam edecek gibi görünüyor.

Ülkenin 2008 ekonomik krizinden derin biçimde etkilenmesi de oyları ırkçı partilere doğru kaydırıyor. Aşırı sağ politikacıların prim yaptığı Macaristan'da da Nisan ayında düzenlenen genel seçimi, oyların hemen hemen yarısını alan Viktor Orban liderliğindeki sağcı parti FİDESZ kazandı.

Danimarka'da ise ırkçı siyasetin bayrağını, 2015'teki seçimlerde oyların yüzde 21.2'sini alarak ülkenin ikinci büyük partisi konumuna gelen, İslam düşmanlığıyla öne çıkan Danimarka Halk Partisi taşıyor. Finlandiya'da ise Timo Soini liderliğindeki ırkçı söylemleriyle dikkat çeken Gerçek Finlandiyalılar Partisi, 2007'deki genel seçimde yüzde 4.1, 2011'de yüzde 19.1 ve 2015'te yüzde 17.7 oy aldı.

HABER MERKEZİ



Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya'yı ziyaret edecek
Putin ile de görüşecek
Öğretmenler Milli Eğitim Akademisi'nden istihdam edilecek
Öğretmen atamalarına bir bariyer daha!
10 çocuğundan 9'unu kaybetti
Gazzeli kadın doktorun büyük acısı
Bu ne vurdumduymazlık!
Özgür Özel Gazze'ye dikkat çekti
İsrail'in siber saldırısı olabilir!
Elektrik kesintileri Fransa'ya sıçradı
Sürpriz buluşma
Erdoğan, Şara ile görüştü
İsrail ölüm kusuyor
Son 24 saatte 79 şehit daha
İfade veriyorlar
İBB'ye 4. dalga operasyon
Şizofreni nedir, tedavi edilebilir mi?
Bugün Dünya Şizofreni Günü
Takside dehşet anları kamerada...
Taksiciyi silahla gezdirdi, sonra da parasını gasp etti
Kars'ta korku dolu anlar kamerada
Şiddetli rüzgar çatıları uçurdu
Kırmızı bültenle aranan 3 şahıs yakalandı
Zekeriya Öz ve Adil Öksüz yine yok
Bu da öteki Türkiye!
Lüks konut projesine akın var
Lokomotif sektörün çarklarına taş girdi!
Hazır giyimde ihracat düşüyor, ithalat artıyor
Turizmde yalpalama mı başladı?
Yabancı ziyaretçi sayısında şok düşüş!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya'yı ziyaret edecek
Putin ile de görüşecek
Öğretmenler Milli Eğitim Akademisi'nden istihdam edilecek
Öğretmen atamalarına bir bariyer daha!
10 çocuğundan 9'unu kaybetti
Gazzeli kadın doktorun büyük acısı
Bu ne vurdumduymazlık!
Özgür Özel Gazze'ye dikkat çekti
İsrail'in siber saldırısı olabilir!
Elektrik kesintileri Fransa'ya sıçradı
Sürpriz buluşma
Erdoğan, Şara ile görüştü
İsrail ölüm kusuyor
Son 24 saatte 79 şehit daha
İfade veriyorlar
İBB'ye 4. dalga operasyon
Şizofreni nedir, tedavi edilebilir mi?
Bugün Dünya Şizofreni Günü
Takside dehşet anları kamerada...
Taksiciyi silahla gezdirdi, sonra da parasını gasp etti
Kars'ta korku dolu anlar kamerada
Şiddetli rüzgar çatıları uçurdu
Kırmızı bültenle aranan 3 şahıs yakalandı
Zekeriya Öz ve Adil Öksüz yine yok
Bu da öteki Türkiye!
Lüks konut projesine akın var
Lokomotif sektörün çarklarına taş girdi!
Hazır giyimde ihracat düşüyor, ithalat artıyor
Turizmde yalpalama mı başladı?
Yabancı ziyaretçi sayısında şok düşüş!
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.